Home » Young Living ubah hidup Teacher Wati, muslim pertama di dunia bergelar Royal Crown Diamond

Young Living ubah hidup Teacher Wati, muslim pertama di dunia bergelar Royal Crown Diamond

USAHAWAN wanita, Norhidawati Abdul Aziz mengharumkan nama Malaysia apabila mendapat pengiktirafan antarabangsa menerusi penganugerahan Royal Crown Diamond oleh syarikat peneraju minyak pati dan penyelesaian kesejahteraan antarabangsa, Young Living Essential Oils.

Beliau turut melakar sejarah apabila muncul sebagai wanita muslim pertama di dunia yang mendapat anugerah tertinggi di dalam Young Living Essential Oils pada bulan Mei 2020, di saat rakyat Malaysia terkurung di rumah akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Antara kejayaan terbesar dicapai adalah apabila beliau dan kumpulannya berjaya mendapatkan jualan kumpulan tertinggi sebanyak RM35 juta sebulan ketika Malaysia masih berada di dalam tempoh PKP.

Beliau yang merupakan Pengarah Urusan Oilylicious Healthcare Sdn. Bhd. juga membuktikan kemampuannya yang luar biasa apabila syarikatnya itu merupakan penyumbang utama jualan keseluruhan di Young Living negara ini iaitu sebanyak 70%. 

Teacher Wati Muslim pertama terima anugerah tertinggi dalam Young Living

Sebanyak RM158 juta jualan kumpulan berjaya dijanakan sejak beliau melibatkan diri dalam perniagaan ini dan kini, Norhidawati memiliki lebih 35,000 ahli di bawah rangkaiannya melalui syarikat yang beliau tubuhkan iaitu OilyLicious Healthcare Sdn Bhd.

Ibu kepada lima anak ini menyertai syarikat minyak pati yang berpengkalan di Utah, Amerika Syarikat itu pada 2014 dan sejak itu, konsisten membina perniagaan beliau bersama kumpulannya dan menjana jualan kumpulan dengan purata sebanyak RM 6.3 juta sebulan.

Sebelum ini, Norhidawati, 43, merupakan Pengetua dan Pengasas Genius Baby on Board iaitu sebuah pusat pendidikan awal kanak-kanak yang terletak di Puchong, Selangor.

“Saya bersyukur dengan penganugerahan ini dan tidak menyangka akan menjadi wanita Muslim pertama di dunia yang dinobatkan anugerah tertinggi di sebuah syarikat antarabangsa.

“Namun sesuatu kejayaan itu tidak akan datang bergolek kerana setiap impian dan kejayaan itu adalah hasil daripada kerja keras dan konsisten terhadap apa yang kita lakukan setiap hari.

“Walaupun pada awalnya saya menyertai Young Living ini sebagai pengguna untuk membantu anak sulung saya yang mempunyai simptom Autism (ASD) dan  menambah keyakinan anak kedua saya yang lahir dengan kondisi yang di namakan Symbrachydactyly di tangan kanannya, saya tidak menyangka ia telah merubah kehidupan saya 360 darjah apabila saya konsisten berkongsi tentang kebaikan produk ini hingga mampu mempunyai rangkaian di seluruh dunia seterusnya meraih pendapatan sebanyak enam angka sebulan.” katanya yang mesra dipanggil Teacher Wati.

Mengulas lanjut, Norhidawati memberitahu, Oilylicious Healthcare Sdn Bhd menyasarkan untuk melahirkan lebih ramai jutawan dalam bidang aromaterapi dan kesihatan holistik menerusi syarikatnya dalam tempoh 5 tahun akan datang.

Beliau berkata, rahsia kejayaan menjadi usahawan berjaya apabila menceburi sesuatu bisnes adalah dengan sentiasa meningkatkan ilmu pengetahuan tentang produk yang ditawarkan, konsisten dan fokus dgn apa yg dilakukan sepanjang mengembangkan perniagaan.

Katanya, lakukan kerja dengan penuh semangat dan keterujaan setiap hari apatah lagi apabila  bertemu orang ramai ketika memperkenalkan produk syarikat.

“Tiga kunci utama yang wajib ada untuk seseorang itu berjaya dalam perniagaan berbilang peringkat (MLM) ini ialah syarikat yang kukuh dan stabil, produk yang berkualiti yang unik dan sukar ditemui serta pasukan yang kuat, konsisten serta saling menyokong antara satu sama lain.

“Itulah resepi utama kejayaan saya di dalam Young Living ini. Ketiga-tiga kunci ini wajib ada untuk memastikan anda berjaya dalam industri ini”.

“Misi saya adalah untuk melihat Oilylicious Healthcare Sdn Bhd menjadi sebuah syarikat tempatan yang berdaya saing dan dikenali sebagai sebuah syarikat yang melahirkan ramai usahawan berjaya dalam penjagaan kesihatan komplementari khususnya aromaterapi di dunia,” katanya.

young living

Sementara itu, Young Living yang ditubuhkan pada tahun 1993 oleh mendiang Gary Young telah membangunkan operasi pertanian dan penyulingan herba organiknya yang pertama di dunia menemui keberkesanan minyak pati yang menakjubkan.

Memandangkan terdapatnya potensi besar dalam perniagaan ini, Gary membangunkan lebih banyak ladang, antaranya di Utah dan Idaho serta membina kilang penyulingan yang paling besar dan canggih dari segi teknologi bagi pengeluaran minyak pati berkualiti tinggi dan bernilai premium di Amerika Utara.

Hari ini, Young Living telah berkembang menjadi peneraju dalam minyak pati dan penyelesaian kesejahteraan yang beribu pejabat di Lehi, Utah, Amerika Syarikat dan mempunyai pejabat seluruh dunia, antaranya di Australia, Eropah, Kanada, Jepun dan Singapura serta lebih dari 22 ladang di seluruh dunia.

Di Asia Pasific, Young Living memiliki ladang di Filipina, Taiwan dan yang terbaru di Okinawa, Jepun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *