Home » Festival Kimchi Korea gamit peminat makanan tradisi Korea Selatan di K PLUS Food Market The Curve

Festival Kimchi Korea gamit peminat makanan tradisi Korea Selatan di K PLUS Food Market The Curve

kimchi

SIAPA yang tidak mengenali sajian sampingan tradisional jeruk sayur-sayuran berlada iaitu kimchi yang berasal dari Korea, malah terbukti terus popular di peringkat dunia termasuklah di Malaysia.

Sudah pasti, populariti itu dipacu oleh fenomena Hallyu (Gelombang Korea) menerusi budaya serta industri hiburannya yang amat popular.

Justeru, buat julung kali, Festival Kimchi Korea dianjurkan di negara ini bagi mengukuhkan platform kepada rakyat Malaysia untuk menikmati pengalaman kebudayaan Korea dan menghayati “gaya hidup rakyat Korea”.

Festival Kimchi Korea merupakan usahasama di antara pasar raya Korea berjenama tempatan yang pertama dan terbesar di Malaysia – K PLUS Food Market dan Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp (aT).

aT merupakan sebuah agensi kerajaan Korea yang mensasarkan untuk mendidik rakyat Malaysia mengenai kelestarian alam sekitar dan faedah-faedah kesihatan yang didapati dari produk dan makanan seperti kimchi.

Cawangan aT yang bertapak di Kuala Lumpur sejak Julai 2022 bertujuan untuk menerajui pasaran makanan Halal Korea di Malaysia, khusus untuk rakyat beragama Islam.

Malah sejak penubuhannya pada 1967, aT telah merangsang eksport hasil pertanian Korea dengan mengusahakan rangkaian eksport global untuk mempromosi kerjasama dan menganjurkan acara promosi bersama pengedar luar negara seperti KMT Group, syarikat induk K PLUS Food Market.

Festival yang berlangsung dari 12 Mei hingga 21 Mei ini telah dirasmikan oleh Menteri Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar Korea ke-66, Chung Hwang-keun bersama Ketua Pengarah Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Datuk Dr Mohamad Zabawi Abdul Ghani di K PLUS Food Market baru-baru ini.

Chung Hwang-keun berkata, beliau mewakili rakyat Korea, menyatakan perasaan bangga dan istimewa melihat rakyat Malaysia menikmati budaya Korea.

“Ianya membanggakan saya pada hari ini untuk mempamerkan kimchi sebagai makanan tradisional yang berdiri megah sejak sekian lama dan kini menjadi simbol budaya makanan Korea.

“Dahulu, kimchi dibuat untuk rakyat Korea mengharungi kondisi musim sejuk melampau dan kini telah menjadi faktor yang memacu interaksi sosial dan menghimpunkan semua orang untuk bersama, sama seperti Festival Kimchi Korea ini,” katanya.

Tambah beliau, kementerian itu memandang ke hadapan untuk menerapkan lebih banyak usaha bagi mengukuhkan hubungan antara Korea dan Malaysia melalui pelbagai pameran makanan yang akan membawa lebih ramai orang untuk bersama.

Katanya, dengan Malaysia sebagai hub makanan yang pelbagai, Korea bersedia untuk mempromosi perkongsian budaya yang sihat melalui makanan sebagai medium untuk menyatukan orang ramai.

Pengerusi dan Pengasas KMT Jaya Sdn Bhd Datuk Matthew Lee berkata, permintaan produk buatan Korea yang meluas dan meningkat di Malaysia merupakan faktor utama untuk K Plus Food Market mengimport lebih banyak produk, dengan pengkhususan kepada produk pertanian dan masakan berstatus halal yang memanfaatkan kesihatan pengguna dengan pelbagai cara.

Katanya, initiatif seperti ini merupakan sebab utama beliau meneraju perniagaan pengeksportan produk Korea ke Malaysia.

“Perkongsian budaya merupakan satu keperluan, terutama sekali untuk negara yang berbilang kaum.

“Tetapi yang paling penting, kami berharap untuk memberi aspirasi kepada rakyat Malaysia untuk mempunyai komposisi pemakanan yang lebih sihat demi mengurangkan risiko kepada kesihatan dengan cara yang terbaik dari usaha ini,” tambah beliau. 

Lee sebelum ini telah dianugerahkan dengan Anugerah JangBoGo oleh Kementerian Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar pada November 2022 di atas sumbangan beliau meningkatkan kesedaran dalam kepentingan produk Halal untuk pasaran pengguna Islam global.

Beliau turut diiktiraf di atas usahanya untuk memperoleh sijil Halal dan mengedar produk makanan Korea di Malaysia.

Dianjurkan selama dua minggu, Festival Kimchi Korea mempersembahkan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan kepada para pengunjung dari setiap lapisan umur.

Kelas memasak Kimchi dan Bulgogi turut dianjurkan kepada para peserta untuk mempelajari tentang budaya Korea dan mengasah kemahiran memasak mereka sambil mengeratkan hubungan bersama ahli keluarga yang belajar bersama.

Kepada anak-anak kecil, aktiviti seperti mencari harta karun, teka nama dan pertandingan mewarna dianjurkan untuk mendidik mereka tentang resipi dan bahan masakan Korea.

Pada 27 Mei ini, pertandingan makan akan dianjurkan kepada penggemar makanan Korea untuk menikmati juadah kegemaran mereka dalam masa yang terpantas.

Pada majlis pelancaran tersebut, selebriti chef Malaysia dan duta jenama makanan Korea, Jongga dan Nongshim Farmer’s Heart, Datuk Dr Chef Wan mengacarakan kelas membuat kimchi dan membuat demonstrasi penyediaan Kimchi yang disulami pengaruh Malaysia.

Sebagai Pakar Pembuat Kimchi yang diiktiraf Akademi Kimchi Seoul, Chef Wan turut menerangkan faedah kimchi dan keperluan rakyat Malaysia untuk menikmatinya sebagai makanan harian. 

Festival Kimchi Korea akan berlangsung dari 12 hingga 21 Mei 2023 di K Plus Food Market, The Curve, Mutiara Damansara.

Untuk maklumat lanjut, sila layari (https://kplus.my/ atau https://www.facebook.com/kplusfoodmarket/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *