Home » KMT Group, Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp jalin kerjasama tingkat pengedaran makanan, produk Korea di Malaysia

KMT Group, Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp jalin kerjasama tingkat pengedaran makanan, produk Korea di Malaysia

korea selatan

PENGARUH Korea Selatan yang begitu meluas di negara ini bermula sejak akhir 90-an mencetuskan ilham kepada negara yang terkenal dengan jolokan Hallyu itu untuk ‘menjual’ budaya merentasi pelbagai aspek gaya hidup termasuk makanan sebagai pakej komoditi yang menguntungkan.

Faktor itu telah mendorong pengedar makanan Korea di Malaysia, KMT Group dan Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp (aT), sebuah agensi kerajaan Korea di bawah Kementerian Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar Korea, menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi meningkatkan pengedaran makanan dan produk Korea di Malaysia.

Disaksikan oleh Menteri Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar, Chung Hwang-keun, MoU tersebut merupakan kerjasama strategik di antara kedua-dua pihak bagi mengembangkan pengedaran dan penggunaan makanan berasaskan agro Korea di Malaysia.

Pengerusi KMT Group, Datuk Matthew Lee (kanan) bersama Menteri Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar, Chung Hwang-keun.

Kerjasama itu dilaksanakan melalui inisiatif-inisiatif seperti penghantaran transaksi eksport, maklumat eksport makanan berasaskan agro, penemuan produk yang menjanjikan dan sebagainya.

Chung Hwang-keun berkata, aT mensasarkan untuk menguatkan usaha KMT Group bagi menyediakan kepelbagaian produk makanan Korea di Malaysia.

“Pengukuhan KMT Jaya sebagai peneraju pengedar produk Korea di Malaysia adalah mengagumkan dengan lebih 3,500 jenis produk Korea.

“Kami mengagumi usaha Pengasas dan Pengerusi KMT Group, Datuk Matthew Lee bagi menyediakan tawaran terbaik kami kepada rakyat Malaysia dan mendidik mereka mengenai budaya kami melalui pelbagai kempen dan promosi.

Lawatan eksklusif Chung Hwang-keun di gudang KMT Jaya, Korjaya di Shah Alam.

“Mewakili kerajaan Korea, kami ingin menyatakan rasa bersyukur kami dan kami amat berbangga dengan kepercayaan yang Malaysia berikan kepada makanan dan budaya Korea,” katanya pada Majlis MoU antara kedua-dua pihak di gudang KMT Jaya, Korjaya Logistics Shah Alam, baru-baru ini.

Pada majlis itu, Chung Hwang-keun turut mengadakan lawatan ekslusif bagi melihat prosedur operasi standard (SOP) pengeksportan produk Korea dan etika kerja pekerja Malaysia.

Sementara itu, Lee berkata, kerjasama tersebut mengukuhkan komitmen mereka dalam membangunkan kerjasama yang teguh di antara KMT Group dan Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp.

“Dengan perjanjian baru ini, kami mensasarkan untuk menonjolkan Malaysia sebagai pasaran pilihan negara-negara lain bagi menembusi dan mengedarkan produk dan perkhidmatan mereka.

Kerjasama ini memerlukan KPLUS Food Market – pasar raya makanan Korea yang pertama dan terbesar di Malaysia mendapatkan penyelidikan pasaran bertaraf antarabangsa untuk produk-produk Korea yang baru dan sedia ada, pembangunan rangkaian pengedaran, dan pertumbuhan pengkalan data pelanggan berpotensi.

Melalui kerjasama strategik ini, KMT Jaya dan aT akan bekerja bersama bagi mencapai objektif mereka untuk meningkatkan pengeksportan makanan berasaskan agro Korea di Malaysia.

Tambahan lagi, inisiatif ini pasti akan menyumbang kepada pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *