Home » Jalaluddin Hassan bintangi teater Batu Belah

Jalaluddin Hassan bintangi teater Batu Belah

teater

Pementasan teater Batu Belah mengangkat tema purbawara tentang kisah raja dan rakyat jelata yang memberi teladan dan pengajaran berguna tentang kehidupan dan masyarakat.

Teater Batu Belah hasil karya Kamarul AR ini memilih kisah klasik popular Batu Belah Batu Bertangkup sebagai latar utama namun sarat dengan pelbagai aspek kehidupan dan maksud tersirat.

Bakal dipentaskan pada 11 sehingga 13 Ogos 2023 ini oleh kelab teater Hidayah, Batu Belah menampilkan pelakon popular Datuk Jalaluddin Hassan, Zack Kool, Lan Zailan dan pempegaruh terkenal Pangiran Aduka serta ramai lagi.

“Walaupun memilih kisah klasik sebagai latar utama, namun saya hanya mengambil ‘batu belah’ sebagai tajuk utama kerana ia sentiasa terbuka untuk diperbincangkan. Kisah ini tidak tertutup atau tertangkup kerana jika tidak, ia seolah-olah ada penutup.

“Saya mahu audien berfikir hubungkait antara teater ini dengan kehidupan. Malah, setiap lontaran dialog punya makna tersendiri dan saya harap mereka yang menontonnya dapat memahami maksud tersirat yang disampaikan,” kata Kamarul pada sidang media Teater Purbawara ‘Batu Belah’ di Saloma Bistro baru-baru ini.

Teater Purbawara ‘Batu Belah’ bakal dipentaskan Hidayah di Dewan Tunku Abdul Rahman. Persembahan yang penuh dengan tradisi melayu ini akan menampilkan nyayian gurindam, seni silat, tarian tradisional, terdapat unsur kekaguman dan aksi semuanya di bawah satu pentas.

‘Batu Belah’ mengisahkan satu keluarga yang tidak punya apa-apa, ayah meninggal dan ibu merajuk lari hingga ditelan batu, semuanya kerana keperluan keluarga dalam serba kekurangan.

Percayalah kerana ketentuan Allah yang berkuasa, akhirnya siapa sangka keterlantaran adik dan kakak ke Desa Kerayong, dibela oleh seorang nenek dari kecil hingga dewasa dan dibawa TUAH seekor ayam jantan seseorang dapat bertakhta sebagai raja muda seterusnya berkahwin dengan seorang puteri jelita?

Dalam dunia yang dipinjamkan buat sementara, berleluasa sifat dengki dan tamak dan inilah yang merosakkan kestabilan sesebuah Negeri.

Bagaimana mungkin, dapat diyakinkan segala yang buruk ada noktahnya. Lantas, ‘Batu Belah’ mengajak semua kanak-kanak, remaja, pemimpin keluarga dan para pemimpin mengambil pengajaran melalui kisah duka dan indah ini.

Tiket dijual pada harga RM25, Sebarang maklumat atau pertanyaan kunjungi media sosial rasmi, Instagram teater_hidayah dan facebook Teater Hidayah atau hubungi Ika Angahlj di talian 0125550170.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *