Home » KMI Healthcare jalin kerjasama dengan PKENPs bangun fasiliti kesihatan di Perlis

KMI Healthcare jalin kerjasama dengan PKENPs bangun fasiliti kesihatan di Perlis

KUALA LUMPUR – Kumpulan Medic Iman Sdn Bhd (KMI Healthcare) bahagian penjagaan kesihatan dibawah TDM Berhad, dan Pembangunan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs) telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bagi pembangunan perkhidmatan kesihatan di negeri Perlis.

MoU tersebut adalah bagi meneroka peluang kerjasama bagi pembangunan hospital swasta atau fasiliti kesihatan di negeri Perlis yang akan ditentukan perinciannya selepas penyelidikan yang lebih rapi dilakukan oleh kedua-dua pihak.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, menerusi kepakaran dan kualiti perkhidmatan daripada pihak KMI Healthcare dan TDM Berhad ianya bukan sahaja dapat memenuhi permintaan dan menambah pilihan perkhidmatan perubatan dalam negeri, bahkan berupaya menjadikan satu mercu tanda baharu di utara tanahair.

“Usahasama dengan pihak PKENP ini bakal menjadi tanda aras kepada kerjasama yang berterusan antara dua kerajaan negeri iaitu Perlis dan Terengganu,” katanya pada Majlis Menandatangani MoU KMI Healthcare dan PKENPs di Mandarin Oriental Kuala Lumpur, di sini semalam.

MoU berkenaan turut disaksikan Menteri Besar Perlis, Mohd Shukri Ramli dan Ketua Pengarah Eksekutif KMI Healthcare, Dr Rayney Azmi Ali.

Sementara itu Mohd Shukri dalam ucapannya ucapannya turut menyebut mengenai kewujudan hospital yang mesra ibadah mampu menarik ramai rakyat Perlis untuk mendapatkan rawatan di sini.

“Selain daripada memberi manfaat dari sudut kesihatan, saya juga mengharapkan peluang pekerjaan dapat disediakan khususnya buat warga Perlis.

“MoU yang termeterai ini dapat menatijahkan hubungan yang erat di antara kedua negeri ini dan seterusnya paling penting menjadi antara pilihan utama rakyat Perlis dan penduduk sekitarnya dalam menerima penjagaan kesihatan,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Rayney berkata, Perlis menjadi pilihan atas dasar permintaan masyarakat setempat dan juga saranan kerajaan negeri.

Salah sebuah hospital pakar dioperasikan oleh KMI Healthcare.

“Di tambah lagi ianya adalah sebahagian dari pelan pembangunan strategik 5 Tahun KMI Healthcare untuk memperkembangkan perniagaan kesihatan kami supaya lebih berdaya saing,” katanya.

Tambah beliau, pada masa yang sama, KMI juga ingin mengimbangkan kedudukan hospital di jaluran Pantai Timur Malaysia, khususnya bandar-bandar utama seperti di Kuala Terengganu, Kuantan, Kemaman dan juga Kelantan.

KMI Healthcare adalah anak syarikat TDM Berhad yang tertumpu kepada penjagaan kesihatan dan menguruskan lima hospital pakar komuniti iaitu: –

1. KMI Kelana Jaya Medical Centre di Petaling Jaya, Selangor

2. KMI Kuantan Medical Centre di Kuantan, Pahang

3. KMI Kuala Terengganu Medical Centre di Kuala Terengganu, Terengganu

4. KMI Taman Desa Medical Centre di Kuala Lumpur

5. KMI Tawau Medical Centre di Tawau, Sabah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *