Home » Pasukan kelima Aid4Turkiye&Syria berlepas ke Turkiye, Syria

Pasukan kelima Aid4Turkiye&Syria berlepas ke Turkiye, Syria

gempa bumi

KUALA LUMPUR – Atas semangat kebersamaan dan keprihatinan, gabungan Aid 4 Turkiye & Syria akan meneruskan lagi misi kemanusiaan untuk membantu rakyat Turkiye dan Syria yang terjejas akibat gempa bumi sebelum ini.

Pasukan kali ini adalah pasukan kelima yang diketuai oleh Pengarah Aid4Turkiye&Syria, Mohd Yusni Mat Piah bersama wakil media tempatan bermula 3 hingga 7 Jun.

Pasukan berkenaan berlepas  ke Turkiye pada pagi semalam melalui kerjasama yang telah diadakan bersama badan bukan kerajaan (NGO) di sana.

Yusni berkata, fokus utama bagi misi kemanusiaan kali ini adalah sumbangan berbentuk kontena penempatan dan makanan keperluan bagi meneruskan kehidupan mereka.

“Berikutan tragedi gempa bumi yang menimpa Turkiye-Syria menyebabkan banyak runtuhan rumah dan bangunan hancur berkecai menyembah bumi sehingga ramai penduduk setempat kehilangan tempat berteduh.

“Pihak Aid4Turkiye&Syria mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang telah menyumbang bagi menjayakan misi bantuan sesi lepas. 

“Rentetan dari sumbangan yang telah diberikan pada misi pertama sehingga misi keempat, sekretariat Aid 4 Turkiye & Syria akan mengemaskini dan meneliti semula segala bentuk sumbangan agar ia betul-betul sampai kepada tangan yang memerlukan,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Keadaan bangunan dan rumah yang musnah akibat gempa bumi.
Rumah kontena hasil sumbangan rakyat Malaysia disampaikan melalui Aid4Turkiye&Syria.

Sejak 6 februari, dunia menyaksikan tragedi meruntun hati apabila digemparkan dengan berita kanak-kanak, lelaki, wanita dan warga tua dihempap timbunan runtuhan bangunan di Turkiye dan Syria.

Ramai yang kehilangan tempat berteduh dan segala kemudahan infrastruktur turut musnah.

Justeru katanya, pihak Aid 4 Turkiye & Syria menyeru seluruh lapisan masyarakat Malaysia yang mengikuti perkembangan gempa bumi Turkiye-Syria untuk terus sama-sama bersolidariti dengan menyumbang ke Tabung bantuan mangsa gempa bumi.

Segala bentuk sumbangan boleh disalurkan melalui akaun Sejagat Relief : 12122010040554. Segala maklumat lanjut mengenai misi boleh hubungi Rashdan di talian +6017 333 3881.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *