Home » Madrasah An-Nuur komited lahir hafiz profesional, teknorat pelbagai bidang

Madrasah An-Nuur komited lahir hafiz profesional, teknorat pelbagai bidang

tahfiz

MENUNTUT ilmu di sekolah tahfiz sering dianggap akan berakhir dengan kerjaya berkaitan agama sahaja. Namun, masih ramai lagi yang tidak menyedari bahawa telah ramai penuntut keluaran sekolah tahfiz yang memegang jawatan profesional.

Pusat pengajian tahfiz Madrasah An-Nuur (MAN), antara institusi tahfiz yang dilihat giat menepis tanggapan lapuk tersebut dengan turut memberi fokus kepada pelbagai bidang profesional lain di samping hafazan al-Quran dan ilmu agama yang terbaik.

Menurut pengasas dan pengetua MAN, Ustaz Noor Effendi Hamid, ibu bapa dan masyarakat tidak perlu lagi bimbang terhadap laluan kerjaya anak-anak mereka selepas tamat pengajian di institusi itu.

Ini kerana katanya, pusat pengajian berpusat di Tangkak, Johor tersebut tidak hanya terhad dalam pengajian Islam semata-mata sebaliknya membuka peluang dan ruang untuk pelajar mereka bergelar hafiz berkerjaya profesional.

“Di sini, kita mahu seimbangkan ilmu di dunia dan akhirat malah pelajar diberi peluang menceburi pelbagai bidang profesional seperti doktor, jurutera, peguam, guru dan jururawat.

Pelajar tahfiz MAN diraikan dalam Istiadat Konvokesyen MAN ke-19 baru-baru ini.

“Negara luar sudah pun ramai lahirkan teknokrat dan profesional dalam pelbagai bidang dalam kalangan hafiz al-Quran. Kita mahu contohi mereka kerana kita akan tahu kepakaran mereka bukan sahaja dalam bidang mereka ceburi, bahkan juga pengajian Islam,” katanya.

Terdahulu, pada Majlis Istiadat Konvokesyen Madrasah An-Nuur (MAN) Ke-19 pada 28 Mei baru-baru ini, Mufti Negeri Johor, Datuk Yahya Ahmad dalam ucapannya telah memuji usaha yang telah dijalankan oleh MAN dalam mengeluarkan para huffaz sebagai produk insani untuk memenuhi keperluan masyarakat bukan sahaja dalam bidang agama tetapi juga akan memenuhi keperluan dalam bidang profesional seperti bidang kedoktoran dan juruterbang.

“Ucapan mufti itu antara elemen penting dalam majlis konvokesyen itu kerana beliau memberikan wawasan yang lebih jauh kepada pelajar.

“Beliau menjelaskan tahfiz ini bukan sahaja untuk memenuhi bidang agama di Malaysia, tapi beliau mahu mereka turut memenuhi bidang profesional seperti kedoktoran, juruterbang, guru, jururawat dan sebagainya,” jelas Ustaz Effendi.

Hafiz al-Quran turut berpeluang menceburi kerjaya profesional dan teknorat pelbagai bidang.

“MAN adalah antara Madrasah yang mewajibkan pelajar menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan kita akan pastikan mereka mencapai keputusan yang baik.

“Ini bersesuaian dengan matlamat kita ke arah melahirkan hafiz yang profesional dan ini yang perlu diketengahkan dalam akhbar dan media,” katanya.

Justeru katanya, institusi itu akan bekerjasama dengan beberapa pihak dalam usaha untuk melahirkan hafiz yang berjaya dalam bidang profesional misalnya melahirkan doktor atau juruterbang yang hafaz 30 juzuk al-Quran.

Menariknya, MAN juga menggalakkan pelajarnya menceburi bidang perniagaan dan keusahawanan.

Tambah beliau, ketika ini MAN bukan hanya menekankan laluan kerjaya seperti pengajar tahfiz al-Quran seperti tanggapan ramai, malah turut menyediakan pelajar kemahiran hidup sebaik sahaja tamat pengajian di tahfiz.

“Antara cabang perniagaan yang kita ceburi seperti penternakan madu kelulut, penternakan kambing, restoran dan syarikat umrah.

“Jadi kita dapat lihat, kerjaya masa depan mereka bukan sahaja Imam, tetapi juga ahli perniagaan. Jangan tak tahu, ada antara mereka mula berniaga dan membuka syarikat sendiri.

“Itulah kaedah yang kami ketengahkan supaya orang nampak bahawa tahfiz ini bukannya kolot, kuno dan sebagainya. Semoga MAN menjadi contoh kepada Madrasah lain,” jelasnya.

Konvokesyen penyuntik motivasi, angkat martabat hafiz, hafizah

Dalam pada itu, seramai 77 orang graduan dari semua program pengajian yang ditawarkan telah diraikan dalam Majlis Istiadat Konvokesyen MAN Ke-19 baru-baru ini.

Semua graduan telah diarak sepanjang 7kilometer dengan menaiki 15 buah kenderaan mewah dan 15 buah motorsikal berkuasa tinggi dari kumpulan Wings Motor Gang Society (WMGS).

Ustaz Effendi berkata, sejak penubuhan MAN pada tahun 2000 sehingga hari berlangsungnya Majlis Istiadat Konvokesyen, MAN telah berjaya melahirkan 579 orang graduan huffaz yang kini sudah melanjutkan pengajian ke tahap seterusnya di dalam dan luar negara samada dalam bidang Agama mahupun bidang profesional.

Pada majlis itu,  Firdaus Tuah dan Nor Jannah  Omar telah dinobat sebagai penerima Anugerah Guru Cemerlang dan Gigih.

Selain itu Ustaz Hanafi hamzah, Cikgu Nazri Tamat dan Cikgu Marhaini Ahmad juga telah menerima anugerah dalam bidang masing-masing manakala Ummu Salamah Zahar telah menerima Anugerah Cemerlang SPM.

MAN juga menyediakan perkhidmatan umrah dengan mutawwif berpengalaman dan bertauliah dengan kerjasama syarikat Mizwah Travel & Tours.

Pengasas dan Pengetua Madrasah An-Nuur, Ustaz Noor Effendi Hamid

Untuk sebarang urusan pendaftaran dan sumbangan boleh berurusan di talian +60139865677 atau email mudirmadrasah@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *