Home » Lumina alternatif henti ketagihan merokok buat perokok tegar!

Lumina alternatif henti ketagihan merokok buat perokok tegar!

kardinal

KUALA LUMPUR – Trend penggunaan rokok elektronik atau vape sudah menjadi norma bukan saja di kalangan rakyat negara ini malah seluruh dunia dengan rata-rata beralih kepada alat tersebut bagi mengurangkan ketagihan rokok.

Seiring perkembangan teknologi dan inovasi, industri vape turut rancak menghasilkan pelbagai peranti terkini bagi memenuhi kehendak pasaran, termasuk syarikat milik anak tempatan, Kardinal Industries (M) Sdn Bhd (Kardinal).

Memulakan operasi sejak 2017, Kardinal kini hadir dengan produk kesembilannya iaitu Lumina yang menawarkan penyelesaian untuk membantu perokok tegar berhenti merokok.

Pengarah Operasinya, Erwin Teow berkata, produk terbaharu itu mengandungi jumlah nikotin yang dapat dikawal apabila diambil setiap hari sekaligus mengurangkan ketagihan perokok secara beransur.  

Katanya, berbanding rokok yang mengandungi tembakau, ia mengandungi jumlah nikotin yang tidak dapat dikawal hingga menyebabkan perokok sukar untuk menghentikan ketagihan tersebut.

“Berbeza dengan penggunaan rokok elektronik apabila perokok boleh mengawal jumlah nikotin yang diambil berbanding rokok.

“Justeru, visi kami untuk membantu seberapa ramai perokok untuk berhenti merokok dan rokok elektronik merupakan salah satu alternatif untuk mencapai ke arah matlamat tersebut.

“Kami kini tampil memperkenalkan produk yang membantu menurukan penggunaan nikotin harian dan berharap perokok dapat menggunakannya sehingga kosong gram nikotin,” katanya pada majlis IllumiRaya: A Kardinal Open House Pakar #KwitSmoking Kardinal di sini baru-baru ini.

Pengarah Operasi Kardinal, Erwin Teow.

Mengulas lanjut, Teow bagaimanapun mengakui tiada tempoh waktu yang tepat diambil untuk perokok untuk berhenti merokok kerana setiap individu memiliki tabiat yang berbeza.

Ini kerana katanya, perokok terdiri daripada golongan tegar dan sekadar bersosial namun menyasarkan tempoh tiga bulan bagi seseorang berhenti merokok dan ia memerlukan komitmen yang tinggi.

Beliau juga berharap perokok tidak mendapatkan rokok elektronik daripada pasaran gelap kerana ia berkait dengan penggunaan minyak ganja.

“Masyarakat perlu dididik mengenai isu ini dan industri perlu mendapat kerjasama daripada Kementerian Kesihatan untuk memberi kesedaran kepada pengguna terutamanya generasi muda.

“Justeru, Kardinal mahu tumpuan kepada pasaran tempatan dan kami sedang berusaha untuk menyelesaikan sebarang kebimbangan masyarakat dalam industri tembakau,” katanya.

Pada majlis itu, Kardinal memperkenalkan Raya Discovery Pack Untuk Lumina Eksklusif kepada musim Raya. Pek terhad ini terdiri daripada satu peranti Lumina (Moss Green) dan 10 KSpods yang dipilih khas untuk musim Raya.

Bagi mereka yang berminat untuk membeli pek tersebut, ia akan tersedia untuk ditempah dalam kuantiti terhad melalui www.kardinalstick.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *