Home » MBI, PGB teroka potensi kerjasama kukuh pembangunan ekonomi di Terengganu

MBI, PGB teroka potensi kerjasama kukuh pembangunan ekonomi di Terengganu

terengganu

KUALA LUMPUR: Mentri Besar, Trengganu (Incorporated) (MBI) dan PETRONAS Gas Berhad (PGB) telah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bagi meneroka potensi kerjasama berkaitan dengan cadangan pembangunan loji janakuasa hidro mini.

Selain itu, MoU itu turut membolehkan kedua-dua pihak menjalin kerjasama berkaitan cadangan pengurusan operasi dan penyenggaraan terminal di Terengganu.

Setiausaha Kerajaan Terengganu, YBM Tengku Seri Bijaya Raja berkata, pemeteraian MoU itu menandakan langkah awal kerjasama antara MBI dan PGB bagi mengukuhkan pembangunan ekonomi di Negeri Terengganu.

Beliau menyuarakan keyakinan terhadap jalinan kerjasama strategik oleh kedua-dua belah pihak yang selaras dengan pelan dan aspirasi Kerajaan Negeri Terengganu.

“Kedua-dua pihak akan membuat penilaian bersama ke atas kebolehlaksanaan kedua-dua cadangan pembangunan tersebut.

“Saya yakin bahawa kerjasama ini akan membuka peluang baharu dan memberikan manfaat kepada seluruh rakyat Terengganu, sejajar dengan matlamat Pelan Induk Terengganu Sejahtera (PITAS 2030),” katanya ketika berucap pada majlis MoU berkenaan di Kuala Lumpur, semalam.

Kerjasama bakal membawa pelaburan strategik bagi merangsang pertumbuhan ekonomi yang mampan di Terengganu.

Turut hadir, Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar; Ketua Pegawai Kewangan dan Penasihat Kewangan Menteri Besar Terengganu, Muhammad Ramizu Mustaffa; Ketua Pegawai Eksekutif PGB, Abdul Aziz Othman; dan Pengurus Besar Kanan, Pemprosesan Gas dan Utiliti M Nazir bM Nor.

Pembangunan loji janakuasa hidro kecil yang dicadangkan melalui anak-anak sungai di daerah Dungun adalah seiring dengan teras strategik 9 PITAS 2030 iaitu Pengukuhan Infra, Pemerkasaan Teknologi Hijau dan Pengawalan Impak Bencana.

Projek ini dilihat sebagai penyelesaian Tenaga Boleh Baharu (TBB) yang kritikal dalam menjadi solusi cabaran bekalan elektrik terutamanya bagi kawasan luar bandar yang terpencil.

Bagi cadangan kerjasama pengurusan, operasi dan penyenggaraan terminal pula, ia dilihat sebagai satu langkah strategik dan berimpak, bakal membuka ruang pemerkasaan ekonomi.

Kerjasama itu bukan sahaja memperkasa ekonomi organisasi terlibat, malah komuniti setempat melalui penawaran peluang pekerjaan dan perkongsian kemahiran teknikal.

“Saya percaya Kerajaan Negeri akan sentiasa menyokong PETRONAS dan PGB dengan penyediaan infrastruktur dan sumber yang lengkap.

“Kerjasama kukuh yang terjalin sebelum ini telah memberi manfaat kepada kedua-dua pihak, justeru pihak Kerajaan berharap jalinan kerjasama baharu ini akan mengukuhkan lagi hubungan dengan PETRONAS dan PGB,” tambahnya.

MBI telah meletakkan visi untuk menjalankan pelaburan strategik bagi merangsang pertumbuhan ekonomi yang mampan di Negeri Terengganu.

Usaha hari ini adalah sebahagian daripada komitmen syarikat untuk melihat pembangunan yang lebih berdaya saing dapat dicapai melalui pelaburan strategik tertumpu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *