Home » Misi kelima Aid4Turkiye&Syria berjaya, 64 lagi kontena penempatan diperlukan

Misi kelima Aid4Turkiye&Syria berjaya, 64 lagi kontena penempatan diperlukan

gempa bumi

BENCANA gempa yang melanda Turkiye dan Syria masih meninggalkan kesan yang mendalam terhadap penduduk di wilayah terbabit, terutama mereka yang menjadi mangsa.

Malah, tragedi yang mengorbankan anggota keluarga, tempat tinggal, harta benda serta terputus sumber pendapatan menambahkan lagi kesulitan untuk meneruskan kehidupan.

Bagi meringankan sedikit bebanan atau sekurang kurangnya sebagai tanda keprihatinan, PASRelief bersama 39 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) telah menggembleng tenaga bagi membantu mangsa di sana.

Pengerusi Aid4Turkiye&Syria Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, rentetan dari misi bantuan pertama sehingga kelima, Aid4Turkiye&Syria telah menyumbang sebanyak 36 buah kontena kepada mangsa-mangsa gempa bumi.

“Selain itu, bantuan pek makanan dan trak makanan turut disediakan. Sekretariat kami akan berusaha untuk menyalurkan lebih banyak bantuan berbentuk kontena penempatan sebanyak 100 unit.

“Kontena yang dilengkapi perabut asas serta bekalan elektrik dan air bersih ini berharga RM30,000 setiap unit.

“Selain itu, bantuan 10 trak makanan dengan kos RM100,000 bagi setiap trak adalah termasuk makanan asas, selimut dan pakaian musim sejuk,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Beliau berkata, misi itu digerakkan atas dasar keprihatinan dan juga kemanusiaan, dan ia akan terus dijalankan bagi memenuhi keperluan semasa mangsa gempa bumi.

Sehingga kini, sebanyak lima misi kemanusiaan telah disempurnakan dengan yang terbaru pada 3 hingga 7 Jun lalu diketuai Pengarah Aid 4 Turkiye & Syria, Ustaz Mohd Yusni Mat Piah bersama lapan delegasi serta dua wakil media.

Tambah Muhammad Sanusi, pihak NGO itu amat menghargai komitmen serta keprihatinan rakyat Malaysia yang menyumbang melalui sekretariat ini.

“Alhamdulillah misi kelima kali ini buat pertama kali delegasi berjaya masuk ke Idlib dan Halab di Syria.

“Justeru, bagi mencapai perancangan bantuan, pihak sekretariat menyeru seluruh lapisan masyarakat untuk terus menyumbang dan menyokong kempen Aid4Turkiye&Syria bagi menjayakan misi bantuan yang seterusnya,” katanya.

Segala maklumat lanjut mengenai misi dan bantuan boleh hubungi sekretariat Aid 4 Turkiye & Syria, Ahmad Rashdan di talian +60-1733 338 81 manakala sumbangan boleh disalurkan ke akaun Sejagat Relief : 12122010040554.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *