Home » Petisyen bantahan KWSP bercagar, PGIRM sasar sejuta tandatangan pencarum

Petisyen bantahan KWSP bercagar, PGIRM sasar sejuta tandatangan pencarum

SATU petisyen bantahan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk dicagarkan kepada pihak bank untuk mendapatkan pinjaman telah dimulakan hari ini oleh Pertubuhan Gerakan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM).

Ia bagi mendapatkan sejuta tandangan pencarum KWSP bagi membantah sekeras-kerasnya cadangan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar simpanan Akaun 2 KWSP pencarum dicagarkan kepada pihak bank untuk mendapatkan pinjaman.

Setakat tengahari ini, lebih 18,000 pencarum sudah menandatangani petisyen yang dibuat secara online itu sejak ia dimulakan semalam.

Antara sebab petisyen itu dilaksanakan adalah berikutan jumlah komitmen dan hutang yang ditanggung oleh pencarum yang menuntut pengeluaran KWSP Bersasar itu sudah terlalu banyak dan membebankan.

Menurut kenyataan petisyen berkenaan, cadangan berkenaan hanya akan menambahkan beban sedia ada apabila pencarum perlu membuat pinjaman dan perlu membayar ansuran bulanan kepada pihak bank.

Selain itu, antara sebab lain adalah, jumlah baki simpanan di Akaun 2 pencarum majoritinya sangat rendah dan ada yang sudah tidak mempunyai baki langsung disebabkan beberapa sesi pengeluaran yang lepas (i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan Pengeluaran Khas) termasuklah pengeluaran skim sedia ada Akaun 2 KWSP ( Pendidikan, Ansuran Rumah, Kesihatan dan lain-lain lagi).

Tambah kenyataan itu, pencarum KWSP yang menuntut Pengeluaran Bersasar itu rata-rata sudah pun tergolong dalam kumpulan yang mempunyai skor kredit yang rendah (CCRIS, CTOS, AKPK, Bankrap) dan mereka tidak layak untuk memohon apa jua jenis pinjaman daripada bank.

“Cadangan cagaran wang KWSP kepada pihak bank ini tidak seharusnya dilaksanakan kerana ini adalah wang hasil titik peluh pencarum dan boleh diberikan secara terus kepada pencarum tanpa melibatkan apa-apa skim pinjaman bank.

“Adakah penyelesaian yang dicadangkan ini merupakan cadangan ikhlas untuk membantu pencarum yang dalam kesusahan atau semata-mata untuk memberi kesempatan kepada pihak bank untuk mengaut keuntungan daripada kesusahan pencarum?

“Sekiranya dilaksanakan, pinjaman tersebut pastinya akan dikenakan faedah dan caj pengurusan terhadap peminjam,” jelas kenyataan itu.

Tambahnya, sebelum ini Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sering memberikan alasan untuk menolak pengeluaran KWSP secara bersasar atas sebab ia merisikokan wang persaraaan mereka, tetapi apakah jaminan cadangan pinjaman bercagar ini tidak menjejaskan wang persaraan tersebut?

Malah katanya, lebih teruk lagi ia bakal membuatkan pencarum disenarai hitam sekiranya gagal menyelesaikan pinjaman tersebut.

“Oleh itu, kami pencarum KWSP seluruh Malaysia dengan ini memohon pertolongan daripada YDPA untuk menasihati Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan agar keputusan kerajaan untuk melaksanakan cagaran wang KWSP kepada pihak bank tidak dilaksanakan dan Perdana Menteri perlu mendengar suara dan permintaan rakyat yang sedang susah,” katanya.

Bagi yang ingin menyertai petisyen berkenaan boleh melayari laman web change.org.

28 thoughts on “Petisyen bantahan KWSP bercagar, PGIRM sasar sejuta tandatangan pencarum

 1. saya amat memerlukan pengeluaran kwsp bersasar untuk melangsaikan hutang² yg tertunggak..bil²..anak² bersekolah..kos sara hidup yg tinggi yg tak setimpal.dengan pendapatan jualan perniagaan..dan untuk menyuntik kembali modal untuk perniagaan nasi saya

 2. Kerajaan madani hanya tahu jga periuk nasi sendiri.. X fikir kn pasal rakyat.. Rakyat bnyk yg terkesan skng nie.. Tp mereka hanya tutup mata n pekak kn telinga spti rkyt ini x bernilai d mata mereka.. Ingt rakyat yg naik kn kmu n bila2 masa rakyat boleh jtuh kn kmu… Kmi nk hak kmi..

 3. Saya bantan kwsp bercagar..luluskan kwsp kmi..sya amat memerlukan..suami sya excident patah lutut dn paha(OKU)sya dibuang kerja..smpai skarng msih tidak bkerja..umur 44 tahun kilang dah tak amik

 4. Saya sgt membantah sekeras kerasnya KWSP bercagar di bank..dh mcm pinjaman lintah darat (ah long berangkai) Kami, pencarum semua mmg xnak cagar KWSP kami di bank..sbg pinjaman..

  Bantah sekeras kerasnya!!!!!

 5. Saya amat2 memerlukan duit untuk tebus balik barang2 kemas isteri saya yang telah saya gadai semasa saya mengalami masalah
  kerja, dan juga banyak hutang yang masih belum lagi diselasaikan….KWSP BERSASAR…

 6. Saya amat memerlukan wang kwsp bersasar ini untuk melangsaikan segala hutang2 dan tebus balik barang2 kemas anak dan isteri saya….KWSP BERSASAR…

 7. Kami mahukan pengeluaran #kwsp bersasar 2.0.
  #harga barang naik
  #otr bank makin naik
  Semua naik…

 8. asalamualaikum,datuk seri anwar ibrahim harus menarik balik pinjaman bercagar kwsp melalui bank,kerana ianya lebih kepada kerugian pencarum.Bukannya membantu pencarum yg susah.Jadi saya membantah cara tersebut.

 9. Saya banta sekeras-kerasnya cagaran wang simpanan kwsp. Saya nak pengeluaran simpanan kwsp bersasar dengan segera.

 10. Saya memerlukan KWSP bersasar bukan bercagar, kerana saya ingin menyelesaikan hutang bank bukan menambahkan hutang bank,saya tidak bersetuju KWSP bercagar

 11. saya bantah 100% i-cagar,lulus kn kwsp kami,kami pekrja kilang betul2 trkesan dengan ekonomi sekrang,hutang trtunggak
  nak raya,barang makin mahal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *