Home » Santai Kaamatan Selangor meriah, himpun 10,000 anak Sabah di Lembah Klang

Santai Kaamatan Selangor meriah, himpun 10,000 anak Sabah di Lembah Klang

SHAH ALAM, 18 Julai – Program Santai Kaamatan Negeri Selangor yang diadakan di Taman Sri Muda Shah Alam baru-baru ini meriah dengan kehadiran lebih 10,000 anak negeri Sabah yang bermastautin di sekitar Lembah Klang.

Malah, kehadiran mereka ke program yang dianjurkan Pertubuhan Kadazan Dusun Murut (KDM) Malaysia diserikan dengan pelbagai aktiviti menarik seperti pertunjukan pakaian tradisional suku kaum negeri Sabah serta cabutan bertuah.

Malah program julung kali diadakan di Selangor itu turut dimeriahkan dengan persembahan khas daripada artis negeri di bawah bayu tersebut seperti Francis Landong, Ampal dan George Lian.

Pengerusi Penganjur yang juga Presiden KDM, Datuk Peter Anthony berkata, kehadiran lebih 10,000 pengunjung pada majlis itu memperlihatkan program tersebut amat dinantikan oleh rakyat Sabah sebagai simbol perpaduan masyarakat berbilang kaum yang kukuh.

Menurutnya, perayaan Kaamatan di perantauan pasti menjanjikan pengalaman yang baharu bagi anak Borneo yang tidak dapat pulang ke kampung halaman.

“Anak negeri Sabah yang bermastautin di sekitar Lembah Klang juga dapat melepas rindu bertemu rakan dan sanak saudara yang hadir bagi meraikan Keaamatan bersama-sama.

“Apa yang pastu program Santai Kaamatan dapat memupuk semangat kekitaan dan perpaduan pasti dapat diwujudkan apabila berada di perantauan.

 “Malah saya difahamkan ramai orang Sabah yang tinggal atau bekerja di Selangor dan ada yang sudah berada di negeri ini lebih 15 tahun di negeri ini,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Melalap.

Majlis dimeriahkan dengan kehadiran tetamu utama seperti Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari yang telah merasmikan program julung-julung kali itu.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin dan ahli Parlimen Kota Marudu Datuk Wetrom Bahada.

Pesta Kaamatan yang dikenali sebagai Tadau Kaamatan diraikan masyarakat Kadazandusun dan Murut (KDM) untuk menghormati ‘Bambarayon’ iaitu semangat padi. 

Sementara itu, Kaamatan adalah perayaan yang berjaya mengangkat martabat budaya dan adat resam suku kaum Kadazan Dusun Murut dan Rungus di Sabah.

Mengulas lanjut, Peter yakin rakyat Sabah yang akan mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor pada 12 Ogos ini akan memilih Kerajaan Perpaduan bagi mengekalkan kestabilan politik.

Beliau menambah, pertukaran kerajaan hanya merencatkan pembangunan sesebuah negeri kerana dasar akan bertukar setiap kali beralih pentadbiran baharu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *