Home » Yatie Kitchen terbit buku resipi kelima

Yatie Kitchen terbit buku resipi kelima

yatie kitchen

NAMANYA bukanlah asing di kalangan pelayar media sosial yang ‘dahagakan’ panduan dan tips masakan lengkap dan paling penting ‘menjadi’ walaupun pertama kali menjejak kaki ke dapur.

Berbanding influencer masakan lain, itulah yang menjadi keistimewaan figura bernama Nurhayati Zainol Abidin atau lebih dikenali sebagai Yatie Kitchen di platform media sosialnya.

Tidak lokek berkongsi ilmu pelbagai jenis masakan, kemurahan hatinya memberi penjelasan jelas melalui tulisan mahupun video dengan niat agar pengikutnya dapat mencuba sendiri memasak makanan yang enak seperti air tangan ibu.

Kini, Nurhayati atau lebih mesra disapa Yatie sudah memiliki lebih 800 ribu followers di Instagram dan lebih 90 ribu followers di Tiktok malah kesungguhannya menyediakan content masakan di sosial media, beliau disambar syarikat terkemuka Adabi Malaysia sebagai duta.

Malah, wanita berusia 46 tahun ini baru melancarkan buku masakannya yang memasuki edisi kelima selepas kejayaan dan sambutan hangat terhadap keempat-empat buku masakannya sebelum ini.

“Saya dilamar sebagai duta Adabi kira-kira enam tahun lalu dan sejak itu rezeki saya terus mencurah-curah. Banyak tawaran untuk muncul dalam program rancangan televisyen.

“Buku pertama saya dilancarkan pada 2018, diikuti edisi kedua pada 2019, 2020 edisi ketiga dan 2021 edisi keempat dengan setiap buku menampilkan resepi berbeza yang lengkap dengan gambarajah bahan yang digunakan dalam setiap resipi,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Buku Masakan Yatie Kitchen Edisi Kelima baru-baru ini.

Menurutnya, keistimewaan setiap buku resipinya ialah ia dilengkapi dengan gambarajah lengkap bahan digunakan bagi memudahkan pembaca untuk mengikuti resipinya dan rahsia masakan ‘menjadi’.

“Idea menyertakan gambarajah dalam resipi kerana pembantu rumah saya buta huruf dan tidak tahu membaca, jadi apabila dia membantu di dapur mudah baginya membuat persediaan bahan masakan sebelum saya memasak.

Resipi dilengkapi gambarajah untuk memudahkan pembaca mengenalpasti bahan. – Foto FB Yatie Kitchen

“Lagipun, saya tahu ramai yang sukar bezakan sesetengah bahan masakan yang seakan sama, misalnya daun ketumbar dan daun sup. Jadi dengan ada gambarajah mudahlah mereka membezakannya,” katanya.

Mengenai buku resipi edisi kelima yang baru dilancarkan, beliau tekad untuk meneruskan penerbitan buku bagi berkongsi resipi dengan peminatnya kerana bimbang sekiranya laman media sosial seperti Instagram tidak dapat lagi digunakan pada masa akan datang.

Katanya, kegusaran itu menambah lagi keyakinannya untuk menghasilkan buku resipi yang dapat memudahkan pembaca untuk merujuk resipi dihasilkan berbanding hanya bergantung semata-mata kepada media sosialnya.\

Yatie menjadi duta Adabi sejak 6 tahun lalu.

Tambahnya lagi, ramai kaum ibu seusianya memberi respon bahawa mereka lebih selesa merujuk resipi melalui buku masakan.

Mengenai rancangan masa hadapannya, Yatie berimpian untuk mempunyai rancangan masakannya sendiri di kaca televisyen agar lebih ramai orang dapat manfaat daripada perkongsiannya selama lebih 10 tahun berkecimpung dalam bidang masakan.

Selain menerbitkan buku resipi, Yatie Kitchen turut mengeluarkan beberapa produk keluarannya sendiri antaranya Sambal Bilis Petai, Sambal Signature, Paru Crispy, Mushroom Seasoning, Bawang Goreng dan Keropok Crispy.

“Produk saya ini dijual secara online di platform e-dagang Shopee dengan kuantiti terhad bagi memastikan kualiti sentiasa terjaga. Saya tidak mementingkan kuantiti samata-mata dan setiap kali pengeluaran hanya kira-kira 200 botol sahaja.

Antara produk keluaran Yatie Kitchen yang dijual dalam jumlah terhad setiap pengeluaran.

“Saya memasak sendiri di central kitchen jadi setiap kali stok habis terjual saya akan memasak stok baru dalam kuantiti kecil untuk menjaga kualiti,” katanya.

INSTAGRAM : https://www.instagram.com/yatiekitchen

FACEBOOK : https://www.facebook.com/ Yatiekitchen

SHOPEE : https://shopee.com.my/yatiekitchen.officialstore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *