Home » 1,000 peniaga di Festival Ramadan Putrajaya 2024, ‘healing station’ tarikan terbaru

1,000 peniaga di Festival Ramadan Putrajaya 2024, ‘healing station’ tarikan terbaru

festival ramadan putrajaya

PUTRAJAYA – Festival Ramadan Putrajaya 2024 (FRP 2024) kembali buat tahun ke-12, dengan skala yang lebih besar dengan hampir 1,000 peniaga bakal menyertai festival anjuran Ingenious Creative Lab (M) Sdn Bhd dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya(PPj) itu. 

Pengarah Perlesenan Jabatan Perkhidmatan Bandar PPj Jeffri Mustapa berkata, acara itu melibatkan lima lokasi bazar ramadan (12 Mac hingga 9 April 2024) dan satu lokasi bazar mega aidilfitri yang akan bermula pada 8 Mac hingga 9 April 2024.

Jelasnya, FRP 2024 terbahagi kepada 5 komponen utama iaitu iaitu 5 lokasi Bazar Ramadan,  Anjung Syawal, Kiblat Walk, Laman Iftar dan Food Truck Ramadan masih mengekalkan tema yang sama tahun lepas iaitu Seindah Ramadan, Harmoni Lebaran.

“PPj juga melihat FRP24 sebagai satu pusat sehenti yang memudahkan pengunjung untuk mendapatkan pelbagai keperluan seperti juadah berbuka puasa termasuk barangan persiapan untuk menyambut hari raya.  

“Rata-rata mereka melihat FRP sebagai satu hub perniagaan sehenti yang komprehensif terutama pada bulan Ramadan dan musim perayaan.

Saban tahun, PPj melihat penganjuran festival ini semakin mendapat tempat di hati pengunjung. Untuk rekod, tahun 2023 telah menyaksikan jumlah kehadiran pengunjung mencecah seramai 600,000 orang.

Pada tahun ini juga, PPj turut mengumumkan bahawa FRP2024 akan berkolaborasi bersama platform gergasi media sosial, Tik Tok yang disediakan di FRP 2024. 

Dengan menggunakan Tagline #kongsibersama dan #festivalramadanputrajaya, kolaborasi bersama Tik Tok ini akan memberi peluang kepada semua usahawan di FRP 2024 membuat promosi produk masing-masing bersama pempengaruh. 

Menerusi jalinan kerjasama ini, diyakini mampu mengembalikan kuasa beli orang ramai terutama dengan inisiatif yang dilakukan oleh kerajaan sebelum ini.

Sementara itu, Jualan Mega Aidilfitri sempena FRP2024 dikenali sebagai Jualan Anjung Syawal bertempat di Dataran Anjung Syawal, Presint 3 Putrajaya, FRP 2024 dianjurkan dengan kerjasama Ingenious Creative Lab (M) Sdn Bhd tahun ini menyuntik kelainan pada festival kali  ini yang mengetengahkan elemen Timur Tengah bagi memberikan suasana menarik buat pengunjung.

Pengarah Ingenious Creative Lab (M) Sdn Bhd, Shahrul Musa.

Menurut Pengarah Ingenious Creative Lab (M) Sdn Bhd, Shahrul Musa, Jualan Anjung Syawal dengan tema ‘1001 Warna Lebaran’ diilhamkan oleh budaya Timur Tengah.

“Konsep ini akan membawa pengunjung menikmati suasana yang memikat dari budaya Timur Tengah yang kaya dengan sejarah, seni dan tradisi. 

 “Elemen dan konsep ini juga diyakini dapat menambah kemeriahan dalam menyambut Ramadan dan lebaran di FRP 2024,” katanya sambil menambah Jualan Anjung Syawal juga menyediakan Healing Station buat keselesaan dan kemudahan pengunjung.

Beliau berkata, bukan sahaja menyediakan kemudahan kepada orang ramai, ramai peniaga dan usahawan tempatan diyakini dapat meraih peluang untuk menjana ekonomi masing-masing.

Katanya, pihaknya juga berbesar hati kerana Jualan Anjung Syawal kali ini menyaksikan penglibatan lebih 100 usahawan daripada pelbagai cabang perniagaan.

Shahrul Musa (tiga dari kanan) bersama barisan rakan strategik dan penaja, Rantai Arts, Semboyan Malaysia, Tempatan Fest, Platform PCari dan Minaz.

“Kami di Ingenious Creative Lab (M) Sdn Bhd juga berbesar hati atas kepercayaan yang diberikan PPJ untuk meneruskan Jualan Anjung Syawal buat kali kedua. Sehubungan itu, pelbagai kelainan ditampilkan sempena penganjuran tahun ini.

“Kami juga berkolaborasi dengan penaja iaitu Quaker dan Minaz serta rakan strategik untuk memeriahkan lagi festival seperti Rantai Arts, Tempatan Fest dan Semboyan Malaysia,” katanya.

Selain itu, pengunjung yang hadir ke Jualan Anjung Syawal juga berpeluang mengikuti pelbagai program dan aktiviti mingguan dengan tema yang berlainan iaitu Kesenian (minggu pertama), Kecantikan (minggu kedua), Sukan (minggu ketiga) dan Islamik (minggu keempat).

Kesemua program akan turut disertai dan dimeriahkan dengan kehadiran ramai tetamu jemputan seperti artis dan selebriti popular tempatan, penceramah dan ramai lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *