Home » KPWKM komited galak wanita bergiat aktif dalam bidang ekonomi 

KPWKM komited galak wanita bergiat aktif dalam bidang ekonomi 

wacana wanita

SHAH ALAM – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) komited dalam memastikan peranan wanita di negara ini dimartabatkan menerusi pelbagai inisiatif sempena sambutan Hari Wanita Antarabangsa tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, kementerian itu akan terus menggalakkan wanita untuk sentiasa bergiat secara aktif dalam bidang ekonomi serta tenaga buruh yang dapat membantu dalam menjana pendapatan untuk diri sendiri, keluarga sekaligus mewujudkan peluang pekerjaan.

“Bersempena dengan Hari Wanita Antarabangsa pada tahun ini dengan tema ‘Wanita Dijulang Negara Gemilang’ yang memberikan penekanan terhadap kepentingan membentuk budaya inklusif dan kesaksamaan gender di semua lapisan masyarakat, sebagai usaha untuk memartabatkan wanita di Malaysia.

“Beberapa inisiatif penting akan menjadi fokus kementerian sempena sambutan Hari Wanita Antarabangsa iaitu peningkatan penglibatan wanita di peringkat pembuat keputusan, toleransi sifar keganasan terhadap wanita, peningkatan penyertaan wanita dalam aktiviti ekonomi dan penambahbaikan persekitaran bagi menjamin kesejahteraan wanita,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi ucapan perasmian Program Wacana Srikandi 2024 di Pusat Konvensyen Shah Alam sebelum merasmikan program itu, semalam.

Program Wacana Srikandi menjadi platform utama bagi wanita-wanita di Malaysia untuk bersatu, berinspirasi, dan meraikan kehebatan mereka menjelang Hari Wanita Antarabangsa tahun ini.

Majis yang julung kalinya dianjurkan oleh SACC Convec Sdn Bhd (SCSB) menampilkan tiga usahawan berjaya yang berkongsi rahsia kejayaan mereka melalui forum yang dihoskan oleh Fedtri Yahya bertajuk ‘Wanita Inspirasi, Ikon Berkualiti’ telah memberikan inspirasi suntikan semangat kepada tetamu yang hadir terutama dalam mengarus perdana gender.

Antara panel yang hadir Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Chatime Malaysia Aliza Ali; Ketua Pegawai Eksekutif Avenys Malaysia Sdn Bhd, Aleeya Zailan; dan Penerima Anugerah Pesona Wanita Inspirasi Johor, Masitah Mohd Affandy.

Selain itu, majlis turut diceriakan dengan persembahan yang memukau daripada penyanyi tanah air iaitu Anuar Zain, Syamel dan Ernie Zakri serta persembahan fesyen dengan 21 peragaan daripada House of Jedan Shah Alam dengan temanya ‘Cahaya Di Aidilfitri’.

Program Wacana Srikandi kali ini turut memberikan penghargaan kepada 3 buah rumah kebajikan iaitu Pertubuhan Ibu Tunggal Kebangsaan Malaysia, cawangan Selangor, Yayasan Kebajikan Negara dan Majlis Kanser Nasional (MAKNA) dengan sumbangan sebanyak RM10,000 bagi setiap rumah.

Program Wacana Srikandi ini disokong oleh KPWKM serta ditaja oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) selaku penaja utama selain Menteri Besar Incorporated, Worldwide Holdings Berhad, Selgate Corporation, Datum Corp International Sdn Bhd, Johawaki, Argania, Ferraflora, CIMB Bank, Concorde Hotel, Naturel dan House of Jedan Shah Alam dengan kerjasama Thrillerz dan MyTicket Asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *