Home » Ahmad Idham tubuh PRISMA untuk anak istimewa

Ahmad Idham tubuh PRISMA untuk anak istimewa

prisma

PUTRAJAYA: Sejajar usaha memastikan pendidikan awal anak-anak istimewa diberi perhatian sewajarnya, Dr Ahmad Idham Nadzri menubuhkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) beliau sendiri, dikenali Pertubuhan Ibubapa Anak-Anak Istimewa (PRISMA).

Pelakon dan juga pengarah itu berkata, antara usaha awal PRISMA adalah melalui usahasama dengan platform infaq digital, Rezeki Infaq.

“Menerusi platform itu, pihak terbabit akan mewujudkan Tabung Sinar Firdaus bagi mengumpul sumbangan daripada masyarakat.

“Sumbangan kepada tabung ini melalui Rezeki Infaq akan digunakan sebagai dana untuk penubuhan Pusat Intervansi Awal Kanak-Kanak di seluruh negara,” katanya.

prisma

Majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara PRISMA dan Rezeki Infaq telah berlangsung secara ringkas di Putrajaya, baru-baru ini.

Dr Ahmad Idham berkata, pusat intervensi itu akan menyediakan pendidikan dan terapi khusus kepada anak-anak istimewa berusia 3 hingga 6 tahun.

Proses itu dilihat perlu terutama sebagai persiapan awal buat anak-anak istimewa yang bakal memasuki alam sekolah rendah kelak.

“Contohnya Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) di bawah Kementerian Pendidikan, saya tidak nampak ada koordinasi yang lebih sistematik dari sudut  modul pendidikan khas di mana kita tahu sekolah PPKI hanya akan mengambil anak-anak istimewa bermula dari umur 7 tahun sahaja.

“Oleh itu, sebagai usaha awal dari pihak saya, PRISMA akan memainkan peranan penubuhan pusat intervensi itu. Malah sumbangan masyarakat melalui Tabung Sinar Firdaus turut digunakan untuk menaja anak-anak istimewa dari keluarga B40,” katanya.

Selain itu, beliau juga merancang untuk mewujudkan pelbagai program kesedaran dan latihan kepada ibubapa yang mempunyai anak istimewa di bawah PRISMA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *