Home » Awal Ashari wajah baru Usanita, bakal kendali program bual bicara 15 episod

Awal Ashari wajah baru Usanita, bakal kendali program bual bicara 15 episod

awal ashaari

BADAN pemudahcara usahawan, Usanita Sdn Bhd akan meluaskan jaringan keusahawanan dalam industri hiburan dengan melantik selebriti tanah air, Awal Ashaari sebagai wajah baru Usanita.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Adzliana Prof Datuk Sri Dr Hasan berkata, pembabitan Awal Ashaari bukan sahaja sebagai rakan strategik malah bakal terlibat secara langsung dalam program yang dirangka sepanjang 2024 antaranya program bual bicara terbaru yang akan dikendalikan selebriti itu.

Katanya, pelantikan pelakon dan pengacara itu sebagai wajah Usanita juga akan membantu melonjakkan penjenamaan badan tersebut yang kini dalam visi untuk melebarkan sayap ke peringkat antarabangsa pada skala lebih besar.

“Tahun ini kita akan memfokuskan sesuatu yang berbeza berbanding ketika awal penubuhan Usanita pada 2020 hingga 2022 di mana kite lebih tekankan pemerkasaan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dan B40 yang terjejas ketika pandemik.

“Awal sudah bersama Usanita dari tahun pertama lagi, tapi kali ini memegang tanggungjawab lebih besar iaitu melonjakkan jenama Usanita menerusi pelbagai program antaranya satu program bual bicara baru yang akan ditayangkan di Youtube Usanita,” katanya ketika ditemui pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Usanita baru-baru ini.

Mengulas lanjut Adzliana atau lebih mesra dipanggil Datuk Nana berkata, susulan kejayaan Podcast Hitam Putih yang dijalankan bersama Datuk Rosyam Nor, beliau merasakan bahawa momentum ini harus diperkuatkan lagi dengan melahirkan beberapa program YouTube baharu yang akan disiarkan di YouTube Channel Usanita. 

Selain itu katanya, pelbagai rancangan dan strategi yang telah dirancang oleh Usanita untuk kekal aktif di platform media sosial. 

Antara program terbaharu yang akan ditayangkan adalah sebuah program bual bicara yang berkonsep segar dimana akan dikendalikan oleh Datuk Nana dan Awal Ashaari sebagai hos. 

Program yang akan ditayangkan sebanyak 15 episod ini akan menampilkan selebriti tanah air dan mereka yang berjaya dalam bidang masing-masing untuk berkongsi pengalaman jatuh bangun mereka dalam menggarap kejayaan.

“Saya percaya program baru ini memberi nafas baharu dan pilihan yang sedikit berbeza kepada penonton, kita mahu sajikan sesuatu yang lebih segar dan bersifat santai kepada penonton sambil itu boleh memberikan inspirasi kepada mereka yang melihatnya.

“Kita akan bekerjasama dengan penerbit popular, Erma Fatima dalam program ini memandangkan track record beliau yang banyak menghasilkan karya berunsur pemerkasaan wanita dan masyarakat. Inilah yang menjadi sasaran Usanita, iaitu bukan saja untuk usahawan tapi juga merangkumi skop yang lebih meluas termasuk industri hiburan,” katanya.

Beliau berkata, kerjasama bersama Awal sebagai hos dalam program bual bicara itu pasti memberi perspektif baharu pada Usanita dengan cadangan dan pandangan daripada beliau. 

Dengan harapan platform Usanita katanya bukan saja tertumpu di kalangan IKS dan B40 bahkan pada segmentasi yang lebih besar, serta meluaskan capaian program dengan pihak kerajaan, agensi dan badan korporat

“Misi utama Usanita sebagai badan pemudah cara yang menyampaikan inisiatif, hasrat dan agenda kerajaan hari ini tetap kita lakukan bersama kementerian, agensi dan badan korporat,” katanya.

Biarpun baru 4 tahun ditubuhkan, namum pencapaian dan kejayaan yang ditempa oleh syarikat yang dikendalikan oleh Datuk Nana ini telah menjadi buah mulut ramai pihak. 

Ketua Pegawai Eksekutif Usanita Sdn Bhd, Datuk Adzliana Prof Datuk Sri Dr Hasan.

Pada pertengahan pertama tahun ini Usanita telah bekerjasama dengan syarikat dan agensi kerajaan antaranya ialah PERKESO, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan dengan pihak Kementerian di Indonesia untuk menjalankan program mega iaitu ‘Bridge to Brilliance’.

Program Bridge to Brilliance menyasarkan untuk menggabungkan dua buah negara serumpun ini untuk memajukan sektor ekonomi dan mengangkat kredibiliti usahawan di kedua buah negara agar setara dengan negara-negara luar.

“Membuka ruang jalinan antara kedua buah negara ini amat dinantikan oleh semua, kami bukan sahaja mahu melihat dari sudut keusahawan semata-mata malah dari aspek industri hiburan juga. 

Dengan adanya Awal Ashaari juga memberi nilai tambah yang positif kepada jalinan ini. Jadi sebab itu Awal Ashaari dipilih sebagai rakan strategik Usanita untuk 2024,” katanya. 

Gambar: Instagram Awal Ashaari

Awal Ashaari turut akan memberikan pelbagai tips dan perkongsian tentang penjenamaan, penjagaan diri sebagai usahawan dan cara untuk tampil berkeyakinan bersama Perintis Usanita secara maya dan juga secara bersemuka pada tahun ini.

Sejajar dengan matlamat Usanita untuk menawan media sosial pada tahun 2024 ini, Usanita bukan sahaja melahirkan program sendiri namun sentiasa bekerjasama dengan pencipta kandungan media sosial yang lain. 

Usanita akan bekerjasama dengan sebuah rancangan podcast yang sedang meningkat naik iaitu Apa Cerita? yang dikendalikan oleh Asyraf Khalid and Ishraq Kamarudin di mana 10 episod istimewa ini akan memaparkan sesuatu yang istimewa dengan suntikan penjenamaan Usanita.

Kredit gambar: Usanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *