Home » Derma separuh hadiah kemenangan, tindakan pelajar ini dapat pujian

Derma separuh hadiah kemenangan, tindakan pelajar ini dapat pujian

KUALA LUMPUR: Pertandingan Bahasa Melayu peringkat sekolah menengah, Cabaran Bahasa Malaysia anjuran platform pendidikan dalam talian terkemuka Malaysia, Tavis menutup tirai dengan mengumumkan pemenangnya, baru-baru ini.

Penyandang tempat pertama yang mengalahkan 2,000 peserta lain dan memenangi cek bernilai RM10,000 dan piala, Ahmad Iqbal, 17, mengumumkan beliau mahu berkongsi separuh hadiah bersama komuniti tempatan dan amal selepas menyedari bahawa meskipun wang itu boleh mengubah dirinya, akan tetapi orang lain juga boleh mendapat manfaat yang sama dengannya.

“RM10,000 adalah sejumlah wang yang banyak – terutamanya untuk seorang remaja berusia 17 tahun, yang telah merasakan susah sepanjang hidup mereka bersama-sama dengan enam adik-beradik yang lain.

“Sebaik sahaja saya dinamakan sebagai pemenang, saya tahu seberapa banyak hadiah wang itu boleh membantu kami.

“Namun, dalam sekelip mata saya teringat kenangan bersama orang yang telah membantu saya sepanjang perjalanan saya dan menyedari bahawa ramai lagi keluarga dan kanak-kanak yang mungkin hidupnya susah seperti kami sekeluarga,” katanya berucap di atas pentas kemenangan sambil disambut dengan bunyi sorakan dan tepuk tangan yang gemuruh.

Ahmad Iqbal memilih untuk memperuntukkan separuh daripada wang hadiahnya bagi membantu orang lain dengan membahagikan kepada dua, iaitu RM2,500 pertama disumbangkan kepada sekolahnya, Kolej Islam Sultan Alam Shah sebagai mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh gurunya dan institut tersebut dalam kemenangannya.

Baki RM2,500 lagi akan disalurkan kepada sebuah organisasi amal yang sepenuhnya berusaha untuk memberdayakan pelajar yang kurang bernasib baik.

Berdasarkan latar belakangnya, tujuan tersebut secara semulajadi berpadanan dengan Ahmad Iqbal, dengan harapan bahawa wang tersebut akan membantu anak-anak ini dalam beberapa cara.

Berasal dari Banting, Ahmad Iqbal dilahirkan dalam sebuah keluarga sederhana dan memikul tanggungjawab sebagai anak sulung daripada tujuh adik beradik.

Sudah tidak asing dengan rintangan dalam hidup, beliau melihat sendiri ayahnya bekerja tanpa lelah di kilang pembuatan kertas, sementara ibunya dengan tulus mendedikasikan dirinya untuk mengurus hal rumahtangga.

“Membesar dalam keluarga yang besar tidak selalu mudah, tetapi saya selalu bertekad untuk memanfaatkan peluang yang ada.

“Baik dalam bidang olahraga mahupun akademik, saya berusaha untuk mengimbangkan antara hasrat dan tanggung jawab saya terhadap keluarga.

“Saya sangat mencintai bahasa, dan saya ingin berbagi cinta itu dengan orang lain,

menginspirasi mereka, dan membantu mereka menemukan keindahan kata-kata.

“Saya rasa tepat bahawa cinta saya terhadap bahasa sekarang telah membawa keberuntungan besar bagi keluarga saya,” katanya.

Terinspirasi dengan tindakan Ahmad Iqbal, Tavis akan menyediakan tuisyen selama setahun secara percuma kepada pelajar dalam organisasi amal tersebut.

Ini secara langsung akan memberi manfaat kepada pelajar dalam komuniti tersebut, serta memperkasakan mereka melalui pendidikan untuk masa depan yang lebih cerah.

Pengasasnya, Tan Sri Mohd Amin Nordin berkata, pihaknya sangat terinspirasi dengan keputusan Ahmad Iqbal yang tidak mementingkan diri dan ingin menunjukkan kepadanya bahawa apabila seseorang memilih untuk berbuat demikian, anda telah menyalakan api dalam diri orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

“Jadi secara semula jadi, kami memanfaatkan peluang untuk memadankan tindakan amalnya dan menyumbang kepada masyarakat juga,” katanya.

Tavis juga secara aktif bekerjasama dengan JPN untuk memberi sokongannya kepada pelajar di sekolah B40, dengan memastikan mereka menerima sumber dan peluang yang diperlukan untuk berjaya dalam perjalanan pendidikan mereka.

Dilaksanakan pada awal tahun ini, Cabaran Bahasa Malaysia Tavis adalah pertandingan yang disesuaikan untuk ribuan pelajar dalam komuniti pendidikan Tavis.

Tujuan utamanya adalah untuk meningkatkan kecekapan pelajar dalam Bahasa Melayu dan memperingati bakat-bakat bahasa mereka, sambil menyatukan pelajar-pelajar dari seluruh negara.

Dalam pertandingan ini, peserta digalakkan untuk menunjukkan kemahiran bahasa mereka dengan menulis esei mengenai topik yang diberikan dalam Bahasa Malaysia.

Dinilai berdasarkan kriteria seperti kejelasan bahasa, ekspresi kreatif, dan keaslian idea, Cabaran Bahasa Malaysia mendorong batas kemampuan bahasa peserta dan menyerlahkan bakat kreativiti mereka.

Di samping pencapaian luar biasa Ahmad Iqbal, pertandingan itu juga meraikan bakat luar biasa Tan Wei Chun dari SMJK Kwang Hua, Selangor di tempat kedua, membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000, dan Nurul Iman binti Mohd Hafiz dari SMK Methodist Tanjong Malim, Perak yang merangkul tempat ketiga dengan ganjaran wang tunai sebanyak RM3,000.

Tavis diasaskan pada tahun 2022 dengan visi yang jelas dan misi murni untuk menyampaikan pendidikan berkualiti tinggi dan mudah diakses kepada setiap pelajar di Malaysia.

Dengan menggunakan kuasa Teknologi Pendidikan (EdTech), Tavis menawarkan aksesibiliti, kemudahan, dan harga yang berpatutan kepada pelajar di seluruh negara.

Tavis juga telah mencipta peluang pembelajaran kepada lebih daripada 20,000 pelajar untuk mencapai keputusan yang cemerlang dan mempelajari kemahiran penting abad ke-2.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Tavis, sila lawati: https://www.tavis.live/

Baca lagi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *