Home » DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside berwajah baru, terap budaya Malaysia

DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside berwajah baru, terap budaya Malaysia

hilton

GABUNGAN seni bina bercirikan pelbagai budaya di negara ini menjadikan DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside yang kini berwajah baru begitu mempesonakan.

Menerapkan budaya Malaysia menerusi ‘The Malaysian Experience’, pencapaian ini mengukuhkan lagi kedudukan hotel ini sebagai destinasi utama untuk menghayati kekayaan budaya Malaysia.

Digandingkan pula dengan variasi hidangan kulinari tempatan dan aktiviti kanak-kanak yang berfokuskan budaya Malaysia, inilah kesempatan buat tetamu untuk meluangkan hari mereka dikelilingi keindahan budaya tempatan.

Di samping itu, DoubleTree Studio Residency turut meningkatkan daya tarikan hotel ini, mencipta suasana unggul untuk para pelancong yang mencari pengalaman kebudayaan Malaysia yang asli.

Pelancaran ‘The Malaysian Experience’ DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakes, baru-baru ini.

Pengarah Kanan Operasi Asia Tenggara Jamie Mead berkata, DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakes mahu menyampaikan tetamunya sebuah pemahaman dan pengalaman yang komprehensif meraikan intipati budaya dan identiti asli Malaysia.

“Kami turut menerapkan pendekatan ini pada elemen hotel yang sedia ada, seperti di empat sayap utama hotel bercirikan budaya Melayu, Cina, India, dan Borneo di mana kami turut mengutarakan ciri-ciri unik dan seiring dengan Lima Tiang Asas hotel ini – Budaya, Makanan, Keluarga, MICE, dan Kesejahteraan.

“Pendekatan ini mengkayakan lagi pengalaman penginapan tetamu, sekaligus membantu kami mencapai matlamat kami,” katanya.

Pengarah Kanan Operasi Asia Tenggara, Jamie Mead.

Bilik, ruang acara serba baharu

Antara 14 kategori bilik kontemporari yang baru diperkenalkan, bilik Family Deluxe dan King 2 Bedroom Suite direka bentuk khas untuk tetamu yang mengembara dalam kumpulan yang lebih besar.

Bilik Family Deluxe menawarkan ruang tempat tinggal dan ruang makan yang berasingan, manakala King 2 Bedroom Suite menawarkan ruang tempat tinggal yang luas, pantri dan dua bilik tidur.

Selain itu, DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside menampilkan pelbagai pilihan tempat untuk mengadakan mesyuarat, persidangan, pameran, dan majlis makan malam.

Uniknya, setiap bilik dinamakan sempena nama-nama tasik di Malaysia, di mana Kenyir Grand Ballroom mencuri perhatian sebagai ruang paling luas, dengan kebolehan menampung sehingga 800 orang dalam susunan gaya teater.

Bilik ballroom ini dilengkapi dengan skrin LED yang dipertingkatkan dan ruang serba guna terbuka, sesuai untuk aktiviti team-building.

Sementara itu, Temenggor Grand Ballroom pula menghadap pemandangan Tasik Putrajaya yang menawan, melahirkan suasana yang romantis untuk majlis resepsi buat raja sehari, lengkap dengan suasana amphitheater terbuka.

Bagi acara team building, terdapat pelbagai aktiviti yang mengujakan di pusat Marina Watersports seperti perlumbaan bot naga, bermain papan layar dan berbasikal.

Pengalaman gastronomi mengujakan

Penggemar kulinari bakal rambang mata di Makan Kitchen, di mana pelbagai hidangan Malaysia dan antarabangsa yang menanti.

Tetamu boleh menikmati hidangan Melayu, Cina, India, Iban, dan Peranakan, yang meraikan keenakan rasa tempatan yang cukup asli.

Selain itu, THEKOFFEE menyediakan tempat yang selesa untuk beristirahat dengan secawan kopi yang menyegarkan dan pastri yang lazat, sesuai untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan atau bersantai dengan senaskhah buku.

Cipta kenangan indah bersama tersayang

Ahli-ahli keluarga berpeluang untuk mencipta kenangan indah bersama di Bilik Permainan yang baru dibuka, dilengkapi dengan foosball dan ping pong.

The Splash Pool, direka dengan pelbagai ruang untuk kumpulan umur yang berbeza, menawarkan pengalaman yang menyeronokkan untuk kanak-kanak, manakala permainan tradisional seperti teng-teng dan congkak turut menjadi pilihan untuk berhibur.

Penggemar kecergasan juga boleh menggunakan gim yang lengkap dan kit kecergasan hotel termasuk tikar yoga, semburan wangi bilik yang menyegarkan, dan lain-lain.

Kolaborasi seniman Segaris Art Center

Di samping itu, dalam meraikan kekayaan budaya Malaysia, DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside dengan bangganya memperkenalkan DoubleTree Studio Residency, dengan penampilan tiga artis kontemporari berbakat dari Segaris Art Center, iaitu Fadzril Fakaruddin, Haziq Syawal dan Syahmi Jamaluddin.

Karya seni mereka akan dipamerkan semasa Seni Weekend DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside yang yang dijadualkan bermula pada 12 Ogos 2023.

Matlamat utama kolaborasi ini adalah untuk menyokong seniman tempatan dalam mempamerkan warisan budaya negara.

Mengikuti panggilan terbuka oleh Segaris Art Center, tiga seniman dipilih untuk mengambil bahagian dalam program studio residensi selama 4 bulan di DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside.

Untuk maklumat lanjut tentang tempahan atau mengenai Seni Weekend, layari laman web DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *