Home » Eropah kecil Taiwan – Ladang Qing Jing

Eropah kecil Taiwan – Ladang Qing Jing

ayda taiwan
“Antara tempat yang paling saya rindu di Taiwan adalah Ladang Qin Jing yang terletak di atas gunung. Cantik sangat, macam lukisan, tau! Pengunjung boleh beri makan kepada biri-biri dan berjalan di pelantar pemandangan yang indah! Wajib pergi!” – Ayda Jebat.

Kuala Lumpur –  Ladang Qingjing ialah tanah ajaib pastoral altitud tinggi di tengah-tengah Taiwan, terletak di Perbandaran Ren’ai di Daerah Nantou. Ia terletak pada ketinggian kira-kira 1,750-2,646 meter di atas paras laut dan mempunyai iklim sejuk yang menarik pengunjung ke cerun hijaunya dari seluruh Taiwan dan luar negara.

Ladang Qingjing terkenal di kalangan pelancong yang mencari pelancongan semula jadi yang indah, udara segar dan kawasan lapang. Variasi bermusim menambah daya tarikannya, dengan musim bunga yang memekar dan rumput segar pada musim panas, daun maple di musim luruh dan kepingan salji pada musim sejuk menyumbang kepada daya tarikan rantau ini.

Ladang Qingjing, yang meliputi kira-kira 1,400 hektar atau 3,460 ekar, adalah lebih daripada sekadar kawasan pertanian yang mengagumkan. Ia menyediakan pemandangan indah Banjaran Gunung Tengah, persekitaran gaya alpine yang eksklusif, dan gambaran rasa Eropah.

Pengunjung boleh mengambil bahagian dalam trekking, berbasikal, menunggang kuda, melihat bintang, atau lawatan kebudayaan orang asli, antara aktiviti lain. Dewan Ming Hua, tempat persembahan hebat yang dibina dalam gaya dinasti Tang (618-907 M), juga terletak di sini, dan menawarkan persembahan kebudayaan dengan instrumen tradisional seperti erhu, pipa dan guzheng.

Ladang itu, terletak di lereng bukit yang dikelilingi oleh ladang yang subur, menawarkan pemandangan yang indah, udara segar dan padang rumput hijau. Syurga pastoral menawarkan pengalaman yang membosankan jauh dari kekecohan bandar.

Kincir Angin dan Swiss Garden ialah dua tarikan paling terkenal di Ladang Qingjing, dan pengunjung boleh menikmati pelbagai pilihan tempat makan, termasuk masakan asli dan masakan gaya Barat, di kawasan restoran. Pelancong berduyun-duyun ke sini untuk merasai suasana yang indah dan menikmati matahari terbit atau terbenam.

Pengangkutan ke Ladang Qingjing boleh diambil dari Taipei, Taichung atau Kaohsiung, dan Stesen Taichung kereta api berkelajuan tinggi menyediakan perkhidmatan ulang-alik ke ladang.

Ladang Qingjing, dengan keindahan pastoralnya yang tenang dan pengaruh Eropah, adalah tarikan yang mesti dilihat bagi sesiapa sahaja yang menerokai Taiwan.

Kempen Salam Taiwan 2023

Kempen Salam Taiwan 2023 adalah dianjurkan oleh Biro Pelancongan Taiwan di Malaysia bagi mempromosikan Taiwan sebagai Destinasi Sensasi Mesra Muslim buat rakyat Malaysia.  

Secara kasarnya, kelebihan Taiwan sebagai destinasi percutian pilihan, boleh dibahagikan kepada 4 KATEGORI :

MESRA MUSLIM –  Taiwan adalah diiktiraf sebagai “Destinasi Inklusif Tahunan (bukan OIC) dalam majlis “Anugerah Pelancongan Halal 2022”

ROMANTIK – Keindahan alam semula jadi, digandingkan pula dengan kecanggihan metropolitan, Taiwan sememangnya bagai syurga buat mereka yang bercinta! 

“TRENDING” – Sesuai dengan imejnya sebagai “Jantung Asia”, Taiwan menawarkan pelbagai tarikan terkini dan “trendy” pada harga yang menarik buat pelancong. Terdapat pelbagai destinasi membeli-belah – semuanya menjanjikan fesyen, gajet – malah mainan yang terkini! 

“VIBRANT” – lokasi-lokasi yang memiliki bangunan dengan reka bentuk unik dengan persekitaran berwarna-warni, keunikan juadah yang ditanam di sekitar tempat penginapan, gaya hidup di ladang ternakan yang diselubungi kabus, pemandangan matahari terbit menakjubkan, gaya hidup metropolitan serba moden – pelbagai aktiviti menarik menanti semua!   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *