Home » Iftar di restoran stimbot citarasa mewah ala Nyonya pertama Malaysia, RasaNya

Iftar di restoran stimbot citarasa mewah ala Nyonya pertama Malaysia, RasaNya

Menu Ramadan ilham Chef Selebriti Zam gabung citarasa 1 Malaysia

BERBUKA puasa di hotel sudah terlalu biasa, apa kata sekali sekala anda ubah selera dengan menikmati hidangan stimbot yang menawarkan hidangan yang agak unik iaitu masakan ala Nyonya di restoran stimbot premium RasaNya.

Menariknya, restoran stimbot citarasa mewah ini menawarkan menu khas sempena Ramadan dengan kolaborasi Chef Selebriti, Chef Zam yang membawa pengalaman unik serta menu dan resipi istimewa.

Mengambil semangat kepelbagaian bangsa dan budaya Malaysia, menu Ramadan di RasaNya turut menyuntik unsur yang digemari ramai daripada budaya lain seperti yee sang istimewa Warna-warni RasaNya.

Menu istimewa ini diperbuat dari bahan-bahan seperti nangka, delima, betik, udang, salmon, salad, keropok tradisional dan lain-lain, manakala sosnya berasaskan perisa masam manis yang digemari ramai dibuat dari buah markisa.

Ketua Pegawai Eksekutif RasaNya Chris Lee berkata, restoran yang dibuka pada November tahun lalu berasaskan tema 1Malaysia dengan harapan untuk meningkatkan pengalaman menjamu selera stimbot dengan konsep unik dan dalam suasana yang eksklusif.

“Kelahiran Rasanya penuh dengan budaya dan sejarah, menjelmakan intipati negara kita,” katanya pada majlis memperkenalkan Menu Ramadan RasaNya baru-baru ini yang turut dihadiri Ketua Pegawai Pemasarannya, Sharon Tong.

Bagi menu Ramadan, Chef Zam mencipta resepi sup istimewa yang merangkumi bahan seperti sup ayam yang direneh dengan perlahan bersama air kelapa segar, lada cili dan kacang soya, sos kacang lebar dan tauhu yang diperam.

Dengan harga RM118++/individu, iftar Ramadan ini tidak seperti yang lain, bahan-bahannya semua adalah berkualiti tinggi dan menjadikannya berbaloi untuk wang yang dibelanja.

Ia terdiri daripada menu yang merangkumi hidangan mewah Menu Masak-Masak, Menu Stimbot dan pelbagai sup asas daripada Chef Zam iaitu Rahsianya, hinggalah pilihan sup yang tersedia sepanjang masa seperti sup asas ‘Laut Tomato Merah’, ‘Harimau di Laut’, ‘Kundur dan Herba’, ‘Aroi Tomyam’ dan sup asas ‘Sedapnya Laksa’.

Menu Khas Kak Nya untuk dinikmati iaitu popiah goreng, satay ayam, satay daging, karipap, kuih sayur, wajid, lemang, rendang daging, ikan bakar dan kepak ayam istimewa Rasanya. 

Bagi menu stimbot pula menyajikan aneka hidangan laut termasuk isi ikan, lala segar, hirisan abalon, kerang, udang harimau segar, kerang buluh, hirisan kambing Australia, bebola ikan buatan khas RasaNya, bebola ayam dan cendawan, bebola sotong, ladu dan wantan.

Pelbagai cendawan seperti enoki dan kulat hitam serta sayur-sayuran seperti kubis dan bayam, berserta telur kampung, tauhu, mi kaca, mi bayam dan nasi putih juga dihidangkan. Untuk maklumat lanjut mengenai Rasanya boleh melayari laman web www.rasanya.my dan sosial media Rasanya Steambot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *