Home » Kafe pencuci mulut diiktiraf Michelin Guide Hong Kong, Kwan Kee kini di PJ 

Kafe pencuci mulut diiktiraf Michelin Guide Hong Kong, Kwan Kee kini di PJ 

KWAN Kee, kafe manisan dari Hong Kong sememangnya amat popular di negara itu sejak beroperasi hampir 60 tahun malah pencuci mulut yang dijual memiliki keunikan tersendiri yang kebanyakannya tidak akan dijumpai di tempat lain.

Namun, berita baik buat peminat hidangan pencuci mulut apabila Kwan Kee kini sudah pun mula beroperasi di Petaling Jaya dan menjadi kedai pertama di luar Hong Kong.

Menariknya, kedai ini masih menggunakan kaedah tradisional untuk mengisar tepung beras yang menjadi bahan utama hidangan Kwan Kee yang diusahakan sejak 1965 oleh Fu Kwan.

Hasil usaha Fu Wing Cheung yang merupakan generasi kedua pemilik Kwan Kee, ia kini diiktiraf antara kafe jalanan yang disarankan oleh “Michelin Guide Hong Kong” selama 6 tahun berturut-turut dari tahun 2016 hingga 2021. 

Antara manisan yang laris terjual adalah kek rice bowl, kek bijan kukus, kek span gula putih dan kek kacang merah kukus. Pastinya setiap manisan yang disediakan dibuat setiap hari menggunakan mesin pengisar tepung tradisional. 

Kafe Kwan Kee di Malaysia kini dalam proses untuk mendapat sijil pengiktirafan Halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan buat masa ini semua bahan yang digunakan dibeli dari pembekal yang Halal untuk memastikan semua kaum di Malaysia dapat merasai keenakkan manisan dan kuih dari Kwan Kee.  

Berikutan masalah kesihatan dihadapi Fu Wing Cheung dan anak beliau yang tidak mahu meneruskan perniagaan keluarga, jenama yang sudah melangkaui usia lebih setengah abad ini, kini diambil alih oleh Sundy Chim, seorang perantis yang dipercayainya. 

Sundy berkata, walaupun sudah bertukar milik, Kwan Kee masih meneruskan tradisi yang telah diusahakan oleh pemilik asalnya. 

“Setiap kuih dan manisan dibuat setiap hari untuk menjamin kesedapan dan kesegaran malah kami juga masih mengekalkan resipi yang sama.

“Tepung beras dikisar setiap hari untuk membuat manisan tanpa menggunakan tepung beras yang dibeli dari kedai dan menggunakan mesin pengisar tepung tradisional,” katanya pada majlis pembukaan Kwan Kee di SS2, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Beliau berkata, bagi cawangan di Malaysia, mereka memperkenalkan manisan istimewa iaitu Kek Beras Durian yang menggunakan durian Musang King. 

“Kami memilih Malaysia kerana rakyat Malaysia yang gemar menikmati makanan yang enak sehingga digelar sebagai “foodie destination”. 

“Selain itu kepelbagaian jenis makanan boleh didapati di Malaysia antara penyebab kami membuka cawangan pertama kami di Malaysia” tambahnya. 

Bagi mereka yang ingin mencuba hidangan manisan dari Hong Kong ini boleh berkunjung ke kafe Kwan Kee yang beralamat di 14, Jalan SS 2/67, SS 2, 47300 Petaling Jaya, Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *