Home » Kafe unik berkonsep hutan di Dusun Pak Din, port wajib singgah jika ke PD

Kafe unik berkonsep hutan di Dusun Pak Din, port wajib singgah jika ke PD

TERLETAK di tengah-tengah kawasan perumahan, siapa sangka landskap tanaman yang diusahakan Tajudin Awang, 70, di kawasan lapang di hadapan rumah di Taman PD Utama, Port Dickson, Negeri Sembilan yang awalnya hanya kawasan terbiar diubah suai menjadi taman yang begitu indah.

Namun, ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2020 bermula, anak sulung Tajudin bersama beberapa rakan yang berpengalaman dalam bidang perhotelan terjejas pekerjaan dan pendapatan sepakat untuk membuka sebuah kafe bertemakan alam semulajadi di taman milik Tajudin atau lebih mesra disapa Pak Din.

Seperti berada di tengah hutan, premis diusahakan Pak Din ini bukan sahaja dikelilingi dengan pelbagai pokok hiasan malah pokok buah-buahan seperti durian, manggis, rambutan, pulasan, ciku, laici, kundang dan banyak lagi hingga mencetuskan idea untuk menamakan kafe tersebut sebagai Dusun Pak Din.

Pemilihan pokok, tumbuhan herba dan tanaman lain serta konsep taman itu sendiri adalah hasil kreativiti dan usaha Pak Din yang sememangnya arif dalam bidang landskap, penanaman dan perkebunan selama 34 tahun.

Ditambah dengan pasukan di kafe tersebut yang hampir kesemuanya berlatar belakang hotel lima bintang, sudah pasti masakan yang disediakan untuk pengunjung juga bertaraf lima bintang namun pada harga marhaen.

Dusun Pak Din memberi peluang kepada pelanggan yang ingin mencari suasana makan berkonsepkan mesra alam, dengan suasana damai dan nyaman.

Lebih menarik apabila Dusun Pak Din turut ‘diserikan’ dengan haiwan comel seperti arnab, musang dan burung membolehkan ibu bapa yang membawa anak kecil boleh menikmati hidangan dengan tenang.

Ramai yang datang menjamu selera di sini untuk menikmati makanan dalam suasana persekitaran hutan malah amat sesuai untuk dijadikan port santai bersama keluarga mahupun rakan.

Saujana mata memandang, Dusun Pak Din menampilkan lanskap dan susun atur kreatif bagi menonjolkan kelainan, sekali gus menarik perhatian pengunjung.

Alang-alang bercuti ke pantai sekitar Port Dickson, jangan lepaskan peluang untuk menikmati suasana mendamaikan di Dusun Pak Din selain pelbagai hidangan menyelerakan.

Terletak kira-kira 10 kilometer dari Pantai Teluk Kemang, Port Dickson, Dusun Pak Din adalah lokasi wajib singgah sekiranya anda mahu lari dari hiruk pikuk dan merasai suasana segar dan mendamaikan.

Hidangan di sini berkonsepkan Barat serta bakar-bakar. Antara menu yang patut anda cuba ialah piza, nasi lemak kambing bakar, pasta special kerana mendapat sambutan yang tinggi

Landskap yang dihasilkan sememangnya kemas dan cantik pastinya membuatkan anda berasa teruja untuk menikmati makanan di sini. 

Alang-alang dekorasi kafe yang cantik, jangan lepaskan peluang untuk ‘ootd’ sekeping dua gambar sebagai kenangan malah ia antara lokasi ‘instagramable’.

Dari segi harga pula, kesemuanya amat berpatutan yang sesuai dan mampu milik buat semua golongan.

Lokasi

Dusun Pak Din (DPD), No 2578, Jalan Mawar 18, Taman Port Dickson Utama, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan. 

Waktu Operasi

Kafe ini dibuka setiap hari kecuali Selasa dan Rabu bermula jam 6 petang sehingga 11 malam.

Layari Instagram dan Facebook Dusun Pak Din untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *