Home » Kembara Ramadan MAIWP dan PRIHATIN Raikan 2,000 asnaf kota

Kembara Ramadan MAIWP dan PRIHATIN Raikan 2,000 asnaf kota

kembara ramadan

MAJLIS Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Yayasan Prihatin Nasional (Prihatin) dengan kerjasama Pertubuhan Indah Ampang Selangor (PERHIAS) menyantuni 2,000 golongan asnaf kota pelbagai kategori melalui program Kembara Ramadan MAIWP.

Menurut Pengerusi MAIWP, Tan Sri Mohd Daud Bakar, pihaknya mengeluarkan bajet terbesar kali ini sebagai sumbangan kepada mereka yang memerlukan sempena Ramadan dan Aidifitri pada tahun ini.

“Ini merupakan peruntukan yang besar sempena Ramadan dan Syawal. Kita telah menyediakan RM77 juta bagi menyampaikan bantuan kepada golongan yang memerlukan menerusi program Kembara Ramadan MAIWP,” katanya kepada selepas Program Penutup Kembara Ramadan MAIWP di Dataran Sri Kota, Perumahan Awam Seri Kota Bandar Tun Razak, baru-baru ini.

Mohd Daud turut menyeru lebih ramai umat Islam untuk melaksanakan tanggungjawab membayar zakat serta tampil memberikan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

“Pemberian sumbangan ini menunjukkan keprihatinan, amanah dan tanggungjawab yang diberikan kepada MAIWP telah dilaksanakan oleh PRIHATIN dan PERHIAS mampu memberi sinar harapan kepada masyarakat dan golongan kurang bernasib baik,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Prihatin, Datuk Mohd Aizuddin Mohd Ghazali berkata, pihaknya dan MAIWP menumpukan khusus buat golongan sasar melalui program tersebut yang bermula sejak 8 April lalu.

“Kami pergi betul-betul kepada golongan sasar seperti rumah anak yatim, rumah kebajikan orang tua dan OKU.

“Kami mencari ruang-ruang yang jarang ditemui dan kita tengok pangkalan data daripada MAIWP dan mana yang perlu disantuni,” katanya.

Mohd Aizuddin berkata, dengan kolaborasi strategik bersama MAIWP itu, PRIHATIN menyasarkan lebih banyak program boleh dilaksanakan bersama, dan pada masa sama boleh terus membantu dan meringankan bebas warga asnaf Wilayah Persekutuan.

Pada majlis penutup Kembara Ramadan MAIWP, lebih 500 orang terdiri daripada anak-anak yatim, pelajar tahfiz, ibu tunggal, OKU, warga emas dan golongan asnaf penduduk Perumahan Awam Seri Kota mendapat sumbangan wang tunai, baju raya dan barang keperluan sempena Aidilfitri.

Kembara Ramadan MAIWP merupakan salah satu program hasil inisiatif yang dianjurkan PERHIAS dan Prihatin melalui pembiayaan MAIWP dalam menjalankan aktiviti sepanjang bulan Ramadan dengan cara menyantuni golongan B40 dan asnaf serta golongan yang kurang bernasib baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *