Home » Konsert Sabyan Live in Malaysia Sabtu ini

Konsert Sabyan Live in Malaysia Sabtu ini

sabyan

KUALA LUMPUR, 21 Ogos: Kumpulan bernuansa Islamik dari Indonesia, Sabyan akan mengadakan konsert bertemakan Alunan Puitis Cinta Ilahi pada 26 Ogos ini di Melaka International Trade Centre (MITC).

Dianggotai 3 pemuzik berbakat dari negara seberang, konsert Sabyan Live in Malaysia itu dianjurkan oleh Paksi Jayamas Sdn Bhd dengan bertemakan Alunan Puitis Cinta Ilahi.

Bermula sebagai hanya sebuah kumpulan wedding singer dengan membawakan lagu-lagu bersesuaian dengan tema dan acara, mereka memanfaatkan media sosial untuk memperkenalkan Sabyan secara meluas sehingga diterima baik penggemar muzik berkonsepkan kerohanian.

 “Alhamdulillah kami diberikan kesempatan kali kedua mengadakan konsert di negara jiran, Malaysia kerana terdahulu, konsert tunggal pertama kami ternyata berjaya, dan kali ini akan menjadi konsert Sabyan yang jauh lebih meriah dari sebelumnya,” kata vokalis utama, Nissa.

 “Secara tidak langsung, kami memutuskan untuk memperjuangkan genre Islamik kerana rata-rata penggemar muzik kami suka akan karya-karya ketuhanan yang kami bawakan,” jelas Nissa.

Kini, dengan berkembangnya muzik di dunia digital, semakin utuh mempertahankan lagu-lagu yang dibawakan mereka agar anak-anak kecil serta generasi muda lebih mengenal muzik bergenre Islamik.

Tambah Nissa, idea di sebalik konsert ini datangnya dari pihak penganjur sendiri yang mencadangkan lokasi luar dari Kuala Lumpur iaitu negeri bersejarah, Melaka, lantas kumpulan itu menyetujuinya di samping difahamkan bahawa kerajaan negeri Melaka kini sedang giat mempromosikan ‘Tahun Melawat Melaka 2024’.

“Setakat ini kami sudah mempersiapkan material sejak dari bulan April lagi, dengan pemilihan lagu-lagu terbaik Sabyan, beserta susunan muzik yang baharu khusus buat pengunjung konsert nanti. 

“Seperti yang dijanjikan, Sabyan akan memberikan yang terbaik sepanjang berlangsungnya konsert dengan kejutan bukan dari segi audio sahaja, bahkan visual istimewa buat mereka yang hadir pada malam konsert nanti. 

“Kami berharap agar mana-mana penggemar muzik berlainan genre dapat hadir di konsert kami tidak kira apa jua jenis muzik yang disukai kerana muzik yang kami bawakan adalah untuk semua dan bersifat universal, semoga konsert nanti menjadi inspirasi yang bermanfaat buat agama Islam, bangsa dan negara,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan Paksijayamas, Datuk Hazman berkata, malam konsert yang mengangkat tema istimewa ‘Alunan Puitis Cinta Ilahi’ dijangkakan memberikan suatu momen indah buat penonton yang bakal hadir ke konsert. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *