Home » Korban kerjaya peguam demi Paya Jaras, Khairuddin Othman mahu terus berbakti

Korban kerjaya peguam demi Paya Jaras, Khairuddin Othman mahu terus berbakti

FIGURA ini sememangnya dekat di kalangan penduduk Paya Jaras, Sungai Buloh malah banyak pembangunan serta pembaharuan yang telah dibawanya sejak dipilih menjadi wakil rakyat di situ.

Maka tidak hairanlah apabila ditanya penduduk sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Paya Jaras, rata-rata mahu beliau sekali lagi diberi mandat untuk mewakili suara mereka yang selama ini telah menikmati pelbagai kemudahan serta inisiatif kerajaan negeri Selangor.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bakti Mohd Khairuddin Othman, 52, untuk Paya Jaras bukannya sedikit apatah lagi beliau turut memegang portfolio EXCO generasi muda, sukan dan pembangunan modal insan.

Tekadnya kini mahu terus mempertahankan kerusi yang disandangnya selama dua penggal iaitu pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 dan PRU-14 selagi ada yang memerlukan khidmatnya di situ.

Malah sejak hari pertama penamaan calon lagi, Khairuddin antara yang komited mendekati rakyat dan berbaki 2 hari sebelum tarikh mengundi Sabtu ini, beliau dilihat selesa dengan penerimaan penduduk Paya Jaras.

Kesempatan menemubual figura yang murah dengan senyuman ini cukup memberi gambaran bahawa menjadi wakil rakyat bukanlah satu tugas mudah sebaliknya ia menuntut pengorbanan besar terutamanya dari segi masa untuk keluarga.

“Sebaik saja menjadi wakil rakyat, jasad, tubuh dan bakti saya adalah untuk mereka. Untuk keluarga, hanya tinggal jiwa sebagai bapa dan suami.

“Jalan yang dipilih ini juga bukan mudah. Perjuangan menjadi wakil rakyat perlu diiringi sensitivity, humanity, empathy, sympathy bahkan brutality bagi memastikan suara penduduk Paya Jaras didengari,” katanya yang berharap diberi peluang sekali lagi untuk mewakili penduduk Paya Jaras yang juga salah satu DUN di bawah Parlimen Sungai Buloh.

Menurutnya, keazaman tinggi atau will power adalah ciri utama seorang wakil rakyat kerana tanpa semangat yang kuat dalam perjuangan, bagaimana mahu membawa suara rakyat.

Bapa kepada tiga cahaya mata itu berkata, beliau mula terlibat dalam kerja-kerja kebajikan sejak bergelar peguam menerusi khidmat pro-bono bagi mewakili golongan kurang berkemampuan yang memerlukan khidmat guaman secara percuma.

Dari situ katanya, dia mula terfikir untuk menceburkan diri dalam arena politik kerana beliau sedar hanya dengan menjadi wakil rakyat, ramai orang yang boleh dibantu atau dibela nasibnya.

“Memilih terjun dalam bidak politik, tidak pernah sekali pun terlintas di hati saya untuk mengejar kemewahan apatah lagi jawatan penting dalam parti atau negara.

“Saya tidak ada cita-cita besar pun dalam politik kecuali hanya mahu berkhidmat membela nasib golongan B40 yang teraniaya atau mereka yang memerlukan bantuan serta menyelesaikan isu-isu setempat.

“Bagi saya, di mana Allah meletakkan diri ini, di situlah saya akan setia berkhidmat selagi diperlukan masyarakat,” katanya.

Dikenali dengan karektor yang ‘low profile’ dan ‘cool’, Khairuddin mengakui dia sememangnya seorang yang introvert, dan gemar menyimpan kehidupan peribadi untuk dirinya sendiri.

“Anak-anak pun tidak mahu dikenali sebagai anak YB (yang berhormat) dan sejak berkecimpung dalam politik lebih 40 tahun anak-anak membesar dengan memori yang sangat sedikit bersama ayah mereka.

“Sehinggakan jika jadual tidak padat dan saya pulang ke rumah awal, anak-anak agak pelik dan bertanya kenapa saya balik awal. Tapi saya amat bersyukur ketiga-tiga anak perempuan saya amat memahami tugas yang menuntut hampir seluruh masa ayah mereka untuk rakyat,” katanya.

Berkongsi impiannya, Khairuddin bercita-cita bergelar pensyarah dalam bidang Sains Politik dan kini sedang melanjutkan pengajiannya untuk memegang gelaran Doktor Falsafah dalam Politik Psikologi & Perang Media di UiTM.

Beliau yang juga exco generasi muda, sukan dan pembangunan modal insan itu memenangi kerusi DUN Paya Jaras pada PRU14 pada 2018 apabila memperoleh 20,376 undi menewaskan calon Barisan Nasional (BN) dan PAS dengan majoriti 12,072 undi.

Beliau berharap semua pengundi, tidak kira dewasa mahupun anak muda yang layak mengundi, menjalankan tanggungjawab mereka pada 12 Ogos ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *