Home » Pembedahan bariatrik bukan sekadar untuk kurus – Dr Mustafa

Pembedahan bariatrik bukan sekadar untuk kurus – Dr Mustafa

MASIH ramai tidak mengetahui secara terperinci mengenai pembedahan bariatrik, lantas memandang negatif dan skeptikal berkaitannya.

Ia bukan sebagai pembedahan kosmetik atau hanya mengurangkan berat badan, malah bertujuan meningkatkan kualiti hidup dan pemulihan kesihatan akibat obesiti punca pelbagai penyakit kronik.

Manfaat pembedahan bariatrik bukan sekadar menurunkan berat badan bahkan kajian dunia sebenar menunjukkan pengurangan kos penjagaan kesihatan, rawatan hospital dan kurang kebergantungan kepada ubat untuk diabetes, dislipidemia serta hipertensi.

Pembedahan bariatrik sudah terbukti dapat membantu pesakit mengurangkan dan mengekalkan berat badan. Prosedur ini dijalankan sama ada dengan mengurangkan saiz perut menggunakan pengikat perut atau mengeluarkan sebahagian daripada perut.

Di seluruh dunia, lebih 184 juta orang layak dari segi perubatan untuk menjalani pembedahan bariatrik, namun kurang daripada satu peratus menjalani prosedur ini walaupun ia paling berkesan dan berpanjangan untuk menangani obesiti.

Pakar Perunding Pembedahan dan Bariatrik Pusat Perubatan CENGILD, Dr Mustafa Mohammed Taher berkata, pembedahan bariatrik bukan jalan penyelesaian mudah seperti yang mungkin disangka ramai orang.

Katanya, wujud faktor saling mempengaruhi seperti faktor genetik dan hormon yang menjadikan lebih mencabar bagi pesakit menurunkan berat badan mereka dan seterusnya indeks jisim badan (BMI).

“Seseorang itu layak untuk menjalani pembedahan bariatrik jika mereka mempunyai BMI 40 atau lebih. Individu yang mengalami sekurang-kurangnya satu atau lebih komorbiditi berkaitan obesiti dengan BMI 35 atau lebih tinggi juga boleh menjalani prosedur ini.

“Pesakit yang menjalani pembedahan bariatrik didapati hidup lebih lama daripada orang dewasa yang mengalami obesiti teruk, kurang mendapat serangan jantung dan strok, risiko lebih rendah mendapat kanser tertentu dan kurang menghidap diabetes jenis 2, hipertensi, apnea tidur dan penyakit jantung,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis sidang akhbar bersama barisan selebriti seperti Ziana Zain, Datuk Ziela Jalil, Datuk Khatijah Ibrahim dan Zarina Zainudin di Restoran Hadramawt Kitchen Jalan Ampan Kuala Lumpur, semalam.

Katanya, pembedahan ialah permulaan proses menurunkan berat badan, namun pesakit terpaksa memberikan komitmen untuk mengubah sama sekali gaya hidup mereka.

“Biasanya, pesakit yang menjalani pembedahan bariatrik boleh menurunkan kira-kira satu pertiga daripada berat badan mereka pada tahun pertama selepas pembedahan dan mengekalkan berat badan itu dalam jangka panjang.

“Kadar kejayaan selepas pembedahan banyak bergantung pada kesungguhan pesakit untuk mengekalkan gaya hidup sihat,” katanya.

Dalam pada itu Dr Mustafa berkata, obesiti bukan saja mendedahkan seseorang kepada risiko penyakit, tetapi menurunkan tahap kesuburan dalam kalangan wanita, oleh itu pembedahan itu juga sebagai antara langkah pesakit yang cuba hamil.

Menurutnya, ramai dalam kalangan pesakit wanita yang dirawat dengan pembedahan itu dapat hamil selepas pembedahan kerana tahap kesuburan kembali normal.

Penghibur terkenal, Ziana Zain antara yang menjalani pembedahan bariatrik turut berkongsi pengalamannya yang mempunyai masalah kesihatan menyebabkan beliau tekad menjalani pembedahan itu.

“Saya mempunyai masalah gastrik yang sangat teruk sehingga satu tahap susah bernafas dan seakan mahu mati.

“Pada mulanya saya menyangka ada masalah jantung hingga membuat pemeriksaan di Institut Jantung Negara (IJN) tapi doktor mengesahkan jantung sihat.

“Akhirnya saya menemui Dr Mustafa dan selepas berbincang dan membuat pemeriksaan lanjut, saya membuat keputusan buat pembedahan bariatrik demi kesihatan saya,” katanya.

Datuk Khatijah Ibrahim turut berkongsi pengalaman melakukan pembedahan bariatrik selepas mengalami masalah berat badan dan kesihatan.

“Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan Dr Mustafa yang seakan ‘memberi kehidupan baru’ buat diri saya.

“Sebelum ini saya mengalami masalah kesihatan dan kenaikan berat badan yang mendadak akibat tidak menjaga makan.

“Apatah lagi saya suka masak dan makan sehingga tidak sedar berat badan mencecah 90 kilogram. Peka dengan keadaan itu saya segera mencari alternatif untuk kembali sihat dan aktif seperti dahulu dan alhamdulillah dipertemukan dengan Dr Mustafa yang mencadangkan buat pembedahan bariatrik demi kesihatan lebih baik di masa akan datang,” katanya.

Siapa yang harus menjalani pembedahan bariatrik

-Mempunyai BMI 40 atau lebih.

-Mempunyai BMI antara 35 hingga 39.9 bersama risiko kesihatan seperti diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan apnea tidur.

-Kadangkala mungkin juga dijalankan bagi BMI 30 jika berisiko tinggi.

-Pembedahan bukan bertujuan kecantikan atau kosmetik seperti pembedahan sedut lemak sebaliknya untuk mengurangkan risiko kesihatan.

-Ia hanya boleh dilakukan selepas usaha melalui perubahan gaya hidup gagal.

Dr Mustafa Mohammed telah diiktiraf sebagai salah seorang pakar bedah Bariatrik terbaik di Asia Pacific pada majlis Anugerah Kesihatan dan Pelancongan Global baru-baru ini di Kuala Lumpur.

Beliau telah melakukan lebih daripada 2000 pembedahan Bariatrik di klinik swasta sepanjang tempoh 3 tahun yang lalu.

Orang ramai boleh mengikuti Dr Mustafa melalui Instgram beliau @dr.mustafamt atau untuk maklumat lanjut boleh hubungi Puan Rafeah di talian +60162330678

One thought on “Pembedahan bariatrik bukan sekadar untuk kurus – Dr Mustafa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *