Home » PPMKLS santuni lebih 300 anak yatim, asnaf sepanjang Ramadan

PPMKLS santuni lebih 300 anak yatim, asnaf sepanjang Ramadan

sumbangan

KUALA LUMPUR – Seramai 80 anak yatim dari dua rumah kebajikan di ibu kota diraikan dalam Majlis Iftar Pertubuhan Prihatin dan Muhibbah Kuala Lumpur dan Selangor (PPMKLS) baru-baru ini.

Pada majlis itu, setiap daripada mereka menerima bakul makanan, baju raya serta sumbangan duit raya yang disampaikan oleh Pengerusi PPMKLS, Shaari Ismail.

Beliau berkata, inisiatif tersebut telah dijalankan sejak penubuhan badan bukan kerajaan (NGO) itu pada 2018 dengan penyampaian sumbangan seperti duit dan baju raya dijalankan saban tahun.

“Antara sumbangan yang diberikan kepada anak-anak yatim ini berupa baju raya, kuih raya, baju jalan dan duit raya. Bagi pihak PPMKLS, kami amat berharap semoga usaha ini dapat memberi makna dan mendorong anak-anak ini lebih bersemangat untuk menjalani ibadah puasa.

“Kami juga amat berterima kasih di atas dana dan keprihatinan yang diberikan oleh dermawan persendirian dan juga Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) bagi melaksanakan kerja amal PPMKLS demi kesejahteraan anak yatim dan asnaf di sekitar ibu kota,” katanya kepada media pada Majlis Iftar PPMKLS bersama anak yatim.

Majlis tersebut turut dihadiri Penolong Pengurus Unit NPO MAIWP, Mohd Zulhimi Mohd Zamberi di Dewan Laman Bestari AU2, Keramat baru-baru ini.

Pada majlis tersebut juga, seramai 80 anak yatim dan asnaf dari Al Haq Malaysia dan Pertubuhan Kebajikan dan Penjagaan Nur Hidayah diraikan dengam sumbangan duit raya.

Tambah Shaari, pihaknya berharap lebih ramai individu untuk tampil memberikan sumbangan, sekali gus dapat membantu menampung keperluan anak-anam yatim yang menetap di Kuala Lumpur.

“Kalau boleh memang kami nak bantu ramai lagi sebab ramai yang meminta bantuan tetapi dana kami terhad.

“Tahun ini lebih kurang 300 anak yatim menerima manfaat bantuan Ramadan dan kelengkapan hari raya. Jumlah itu lebih banyak berbanding tahun lalu dan ia kian meningkat saban tahun,” jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *