Home » Pulih dari strok, Afad Raihan syukur dapat baca Al-Fatihah semula

Pulih dari strok, Afad Raihan syukur dapat baca Al-Fatihah semula

afad raihan

BEKAS anggota kumpulan nasyid Raihan, Afad Raihan, bersyukur apabila keadaan kesihatannya semakin pulih selepas dua tahun lumpuh sebelah badan akibat diserang strok.

Dia yang kini bergerak secara solo menganggap ujian itu sebagai satu nikmat yang sukar untuk diucapkan.

Meskipun beransur pulih dan sudah mampu melakukan tugasan seperti biasa, Afad, 40, masih mendapatkan rawatan alternatif bagi memulihkan sepenuhnya fungsi anggota badan.

Menurutnya, sebelum ini dia berulang alik mendapatkan rawatan fisioterapi bagi memulihkan bahagian belah kanan badan selepas pendarahan sepanjang tiga sentimeter di kepala sebelah kirinya menyebabkan lumpuh di sebelah kanan.

“Doktor mengesahkan kini saya pulih sepenuhnya selepas genap dua tahun tapi kadang kala bahagian sebelah kanan masih lagi berasa kebas, dan keadaan itu telah menjadi sebahagian daripada hidup saya.

“Dan sekarang saya masih meneruskan perubatan alternatif seperti akupuntur dan alhamdulillah nampak kesan positif selain perlu menjaga pemakanan dan istiqamah. 

“Selama dua tahun ini banyak sangat nikmat yang Allah berikan dan terima kasih kepada kawan-kawan yang sentiasa mendoakan dan mengambil berat akan diri saya,” kata Afad atau nama sebenar, Zulfadli Mustaza.

Mengimbau kembali detik dua tahun lalu, katanya, kesukaran bertutur menyebabkannya sukar untuk membaca Al-Quran dan doanya waktu itu agar diberi kemudahan untuk membaca surah Al-Fatihah.

Bagaimanapun, Afad bersyukur kerana banyak perubahan dialaminya selepas dua tahun tidak boleh bertutur serta lambat mengeluarkan sesuatu perkataan malah perlu menyusun ayat apabila hendak bercakap.

“Sewaktu mula-mula saya sakit, saya selalu berdoa dan memohon kepada Allah agar izinkan saya untuk membaca Al-Fatihah kerana itu rukun dalam solat,” katanya kepada media ketika pelancaran bufet Ramadan Bazaar Madani di Mercure Living Putrajaya baru-baru ini.

Beliau turut terharu apabila berpeluang memanfaatkan nikmat kesihatan untuk meneruskan usaha dakwah sepanjang bulan Ramadan akan datang melalui tazkirah dan nyanyian di Mercure Living Putrajaya sempena Bazaar Madani.

Katanya, menerusi Bazaar Madani dia akan membawa keunikan berbuka puasa di Mercure Living Putrajaya dengan bacaan ayat suci Al-Quran, solat tarawih dan persembahan lagu berunsur ketuhanan.

Menjelas lanjut, Afad berkata persembahan tersebut akan bermula 15 Mac dan ia bukan sekadar nyanyian kerana dia sendiri akan menjadi imam dan mengalunkan bacaan Al-Quran. 

“Malah persembahan selama 45 minit akan diselangi tazkirah, kuliah tujuh minit dan penyampaian dakwah. Jadi pengunjung bukan sahaja datang untuk berbuka puasa namun akan pulang dengan ilmu.

“Syukur pihak hotel ada usaha untuk menghidupkan suasana Ramadan dan berusaha berdakwah untuk agama. Bagi saya Ramadan adalah bulan kita kena lipat gandakan usaha dan kerja selain berdakwah,” katanya yang akan muncul bersama kumpulan nasyid Hijjaz dan penyanyi muda, Azzam Shah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *