Home » Seloka Lagenda Waris Seni gamit kenangan penggiat seni lagenda, waris

Seloka Lagenda Waris Seni gamit kenangan penggiat seni lagenda, waris

KUALA LUMPUR – Industri seni negara kita menyaksikan ramai lagenda yang dilahirkan sejak 1950an lagi bahkan ada antara mereka yang namanya tak lapuk dek zaman kerana bakat yang menyerlah baik dalam bidang lakonan, mahupun nyanyian.

Menariknya, ramai antara mereka meninggalkan waris yang menjadi pelapis yang turut dikurniakan bakat seni yang mengagumkan.

Ini tidaklah menghairankan, bak kata pepatah ke mana tumpahnya kuah jika tidak ke nasi, di mana darah seni tokoh-tokoh ini tetap mengalir kepada anak dan cucu mereka.

Justeru, Persatuan Melodi Kenangan Artis & Penggiat Seni Malaysia (PEMEKAR) baru-baru ini menghimpunkan waris penggiat seni tanah air popular menerusi program Seloka Lagenda Waris Seni di Grand Barakah Hotel Ampang.

Dalam program tersebut menampilkan pelakon dan penyanyi, Fauziah Ahmad Daud, iaitu waris seniwati Saadiah dan Datuk Ahmad Daud; Dilla dan Fairuz Hussein iaitu waris seniman Hussein Abu Hasan dan seniwati Mahyon Ismail.

Objektif program itu bagi mengangkat dan menggerakkan aktiviti anak seni melalui ikon Lakon, Muzik, Irama dan Tari dalam membawa misi dan visi mengenal bintang dan tokoh seni muzik negara.

Selain itu, program yang berlangsung pada 13 Oktober itu juga turut menampilkan Hairi Cool yang juga waris pelakon Sophia Ibrahim serta Osama Yamani yang juga waris Datuk Jamal Abdillah.

Menurut pengarah dan penerbit program, Amran Nasrudin, objektif program itu bagi mengangkat dan menggerakkan aktiviti anak seni melalui ikon Lakon, Muzik, Irama dan Tari dalam membawa misi dan visi mengenal bintang dan tokoh seni muzik negara.

‘’Dalam program ini bukan hanya persembahan nyanyian daripada waris seniman dan seniwati, malah kita adakan bual bicara santai bersama moderator Azrul Zaidi Raja Lawak.

“Program ini juga mengimbau kembali penglibatan dan pengalaman artis legenda menjadi seorang penyanyi, pelakon, pemuzik dan penggubah lagu yang telah menyumbang kepada pendapatan negara,” katanya.

Segmen persembahan pentas di mana waris seni menyanyikan lagu hit ayah atau ibu mereka dan seterusnya lagu mereka sendiri mendapat sambutan memberangsangkan malah penonton turut sama menyanyikan lagu-lagu tersebut.

Persembahan memukau mereka pada program itu membuktikan bahawa mereka mewarisi bakat seni ibu bapa masing-masing yang terlebih dahulu mencipta nama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *