Home » Unity Parade KL 2024 pada 24 Feb sasar 20,000 peserta, rai kepelbagaian kaum di Malaysia 

Unity Parade KL 2024 pada 24 Feb sasar 20,000 peserta, rai kepelbagaian kaum di Malaysia 

KL

KUALA LUMPUR – Orang ramai dipelawa memeriahkan program perarakan perpaduan, Unity Parade Kuala Lumpur 2024 yang bakal diadakan secara besar-besaran pada 24 dan 25 Februari ini.

Program anjuran bersama Unity Parade dan KL Society itu akan melibatkan 22 kaum dan etnik negara sebagai sebahagian daripada pengisian kebudayaan di samping lebih 10 program dan aktiviti menarik sepanjang dua hari.

Dengan mensasarkan lebih 20,000 penyertaan, program tersebut bakal dimeriahkan dengan persembahan kebudayaan yang akan berarak bersama di sepanjang 5 kilometer bermula dari Dataran Merdeka sehingga empat lokasi berikutnya dan akan berakhir di Lalaport, Bukit Bintang.

Unity Parade Kuala Lumpur 2024, merupakan acara anjuran bersama di antara Unity Parade dan KL Society, yang telah diumumkan di Hotel Capitol Kuala Lumpur. 

Presiden KL Society, Pradeeban Letsumanasingam berkata, program itu diadakan dengan misi antaranya untuk pemeliharaan budaya, pendidikan dan penglibatan masyarakat.

“Ini termasuk memupuk perpaduan dan kepelbagaian dan seterusnya melihat acara ini dapat diangkat sebagai acara tahunan dalam konteks mempromosikan Pelancongan Kuala Lumpur,” katanya pada sidang media memperkenalkan Unity Parade KL 2024 di Hotel Capitol di sini, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengarah Projek, Norrizan Abd Majid serta beberapa penaja program tersebut. 

Dalam pada itu, Norrizan menjelaskan, program itu turut mempunyai potensi besar untuk dilaksanakan di peringkat negeri kerana ia dilihat mampu memberikan impak yang besar, terutama di dalam aspek memupuk semangat patriotisme dan perpaduan dalam kalangan belia.

“Ini kerana terdapat beberapa aktiviti yang bakal diadakan termasuk mempelajari sejarah, memahami maksud Rukun Negara, sebagai contoh. 

“Malah penyertaan aktif pelbagai kaum dan etnik Malaysia sudah pasti akan membawa kepada masyarakat yang lebih bersemangat dan harmoni,” katanya.

Gambar: unityparade.my

Program kali ini turut mendapat kerjasama Kementerian Perpaduan Negara (KPN) sebagai rakan strategik selain KL Prosperity Walk dan World Dragon & Lion Dance Extravaganza.

Dalam pada itu laman sesawang rasmi Unity Parade iaitu unityparade.my turut dilancarkan bagi carian informasi dan pendaftaran aktivit program sepanjang dua hari acara berlangsung.

Antara pengisian acara yang akan diadakan antaranya Unity Parade KL Photo Competition, dan Unity Parade Village (Lalaport, penaja lokasi utama) di mana terdapat banyak aktiviti seni dan budaya, pameran sejarah, termasuk pertunjukan muzik dan konsert muzik bagi penutup berakhirnya perarakan Unity Parade pada malam 24 Februari dan 25 Februari.

Maklumat lanjut dan pendaftaran aktiviti Unity Parade KL 2024 di laman web unityparade.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *