Home » Yayasan Maghfirah lancar kempen Raikan Ramadan 2024 bantu golongan asnaf

Yayasan Maghfirah lancar kempen Raikan Ramadan 2024 bantu golongan asnaf

maghfirah

KAJANG – Yayasan Maghfirah (YM) meneruskan Kempen Raikan Ramadan 2024 di seluruh Malaysia dan luar negara sempena ketibaan Ramadan tidak lama lagi.

Ketua Pegawai Eksekutif YM, Muhammad Shuib Norudin berkata, bertemakan ‘Berkongsi Rezeki, Manisnya Memberi’ kempen itu adalah sebahagian Projek Kongsi Rezeki Ramadan 2024 yang mensasarkan lebih 10,000 orang penerima dalam kalangan asnaf di seluruh negara.

Malah katanya, kempen tersebut membuka ruang kepada orang ramai untuk merebut keberkatan Ramadan untuk berkongsi rezeki bersama keluarga asnaf dan golongan yang memerlukan di luar sana.

“YM menyasarkan lebih 10,000 orang bakal menerima manfaat kempen Raikan Ramadan Tahun 2024 dengan sasaran jumlah agihan sebanyak RM500,000.

“Kami juga berbesar hati untuk meneruskan perlaksanaan Majlis Amal Maghfirah (MAM) yang bakal meraikan 350 orang asnaf iaitu terdiri daripada anak-anak yatim, pelajar tahfiz, golongan Orang Kurang Upaya (OKU) dan anak-anak tajaan Kelas SAQ,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat YM di Kajang baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutif YM, Muhammad Shuib Norudin.

Pada tahun lalu, Yayasan Maghfirah telah berjaya mengagihkan bantuan Ramadan sebanyak RM313,466.242 kepada lebih 10,609 asnaf di seluruh negara.

Di samping itu, YM juga mengagihkan bantuan Ramadan kepada golongan yang memerlukan di luar negara iaitu Lubnan, Indonesia dan Mesir.

Tambah beliau, dua agihan khusus Ramadan iaitu projek Kongsi Rezeki dan projek Jiwa Peduli akan digerakkan ke beberapa tempat yang telah ditetapkan.

Antara tempat yang bakal diagihkan pek kongsi rezeki antaranya adalah golongan asnaf, pusat anak yatim, pusat kebajikan, hospital terpilih, pusat tahfiz, kelas sahabat al-Quran dan pusat komuniti.

Antara program agihan iftar yang dijalankan tahun-tahun sebelum ini. Gambar: Website YM

Agihan ini juga bakal dilaksanakan di beberapa buah negeri seperti Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Negeri Sembilan, Johor, Terengganu, Kelantan Sarawak dan Sabah bersama-sama Skuad Kita Bantu (SKB) yang merupakan kumpulan sukarelawan YM di seluruh negara.

Selain itu, bantuan iftar dibawah projek Kongsi Rezeki juga melibatkan agihan ke luar negara seperti Kemboja, Mekah, Afrika, Turki, Indonesia dan Lubnan.

Manakala projek Jiwa Peduli akan turut sama dijalankan seperti program bank makanan (foodbank) Ramadan, bantuan barangan asas ambang Ramadan dan bantuan persediaan raya.

Mereka yang ingin membuat sumbangan boleh memilih enam pakej Raikan Ramadan yang disediakan oleh YM.

  •   Infaq Ramadan Diamond – RM1,000 percuma eKomik Misi Mencari Keampunan
  •   Infaq Ramadan Platium – RM300 percuma ebook 30 Tips Mencapai Puasa Mabrur
  •   Infaq Ramadan Gold – RM150 percuma ebook 10 Resepi Mudah Iftar
  •   Infaq Ramadan Silver – RM60 percuma ebook 7 Doa Eksklusif Ramadan
  •   Infaq Ramadan Bronze – RM50 percuma ebook Ramadan Guideline: Puasa dan Tarawih
  •   Infaq Ramadan – RM30

Pada Ramadan tahun ini juga, YM mengadakan pertandingan yang menarik dengan hadiah bernilai RM5,000.

Syarat-syaratnya boleh ditonton di Malaysia Hari Ini (MHI) yang bersiaran pada 6 Mac 2024.

Turut dilancarkan Tabung Operasi YM. Dana yang terkumpul melalui tabung ini akan digunakan khusus untuk menampung kos pengurusan agihan bantuan

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi YM, Siti Nor Mariam Said Abdul Malek Shah berkata, pihaknya mensasarkan agihan bantuan pada tahun ini berganda melebihi tahun-tahun sebelumnya bagi memastikan lebih ramai yang dapat dibantu.

Ketua Pegawai Operasi YM, Siti Nor Mariam Said Abdul Malek Shah.

“Oleh itu, kami mengalu-alukan para dermawan budiman di luar sana untuk bersama-sama YM bagi menjayakan misi ini,” katanya.

Di samping projek Kongsi Rezeki dan Jiwa Peduli, YM juga kini sedang mengusahakan Pembangunan Pusat Latihan dan Dakwah (PLD) Yayasan Maghfirah di Lenggeng, Negeri Sembilan dan rangkaian sekolah Maghfirah.

Pada tahun 2023, Maahad Tahfiz Al Maghfirah (MATAM) telah mula beroperasi dan bermula Mac ini, dua cawangan Sekolah Rendah Islam Integrasi Maghfirah (SRII Maghfirah) akan mula beroperasi.

YM juga mensasarkan penubuhan Maghfirah International Leadership Boarding School (MILBOS) Malaysia iaitu sebuah sekolah menengah berasrama penuh yang akan beroperasi pada tahun 2027.

Sumbangan boleh dibuat melalui akaun bank MAYBANK 5622 6355 2802 rujukan (ramadan 03) atau lebih mudah melalui website sedekahym.my atau hubungi pegawai YM di talian 019 6519663 untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *