Home » YEG Academy, Kolej Antarabangsa Inovatif perkenal Program ‘Work-based Learning’ Diploma Pengurusan Haji dan Umrah tahun depan

YEG Academy, Kolej Antarabangsa Inovatif perkenal Program ‘Work-based Learning’ Diploma Pengurusan Haji dan Umrah tahun depan

CYBERJAYA – Industri pengurusan haji dan umrah di Malaysia semakin berkembang dan maju malah negara ini sering dipuji antara yang terbaik dan paling sistematik.   

Maka, tidak hairanlah graduan yang mempunyai gabungan pengetahuan, kepakaran mahupun kemahiran tinggi dalam bidang pengurusan haji dan umrah amat diperlukan sejak kebelakangan ini.

Faktor itu menjadi inspirasi Young Education Guidance (YEG) Academy melalui Fakulti Pengajian Antarabangsa dan Kolej Antarabangsa Inovatif untuk memperkenalkan Program Work-based Learning atau pembelajaran berasaskan kerja Diploma Pengurusan Haji dan Umrah (DHUMY).

Program baru itu memberi penekanan terhadap pengalaman praktikal kepada pelajar bagi memastikan mereka mampu mengaplikasikan pengetahuan dalam situasi sebenar industri haji dan umrah, bukan sahaja pemahaman secara teori yang mendalam semata-mata.

Ini kerana, program Work-based Learning ini membentuk modul pengajian dengan 12 bulan pembelajaran di dalam kelas secara teori dan 18 bulan latihan industri di tapak kerja praktikal masing-masing.

Ketua Pegawai Operasi YEG, Mohamad Fikri Hasbi ketika berucap pada majlis pelancaran.

Ketua Pegawai Operasi YEG, Mohamad Fikri Hasbi berkata, perjalanan program diploma berasaskan inovasi Work-based Learning adalah amat istimewa kerana ia distruktur mengikut tingkah laku remaja zaman kini.

Mengikut kajian pada akhir tahun 2022 berkaitan isu terkini dalam bidang pendidikan mendapati 72 peratus pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak berminat untuk sambung belajar kerana kebanyakan mereka tertarik untuk terus bekerja.

“Justeru, program diploma yang diinovasikan dalam Work-Based Learning ini menekankan ilmu praktikal bersama tenaga kerja industri yang berpengalaman dan pakar.

“Mengikut sistem ini, para peserta perlu menyelesaikan program DHUMY dengan 12 bulan pembelajaran di kelas secara teori dan 18 bulan latihan praktikal.

“Lebih menarik lagi tentang sistem ini, pelajar yang menjalani praktikal akan dibayar gaji penuh dan diberikan penginapan serta makanan percuma sepanjang sesi bekerja,” katanya pada sidang media selepas Majlis Pra-Graduan dan Pelancaran Program Work-Based Learning DHUMY serta Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Haji dan Umrah, Sabtu lalu.

Antara graduan yang membuat persembahan sempena Majlis Pra Graduan.

Tambah beliau, usaha pihaknya juga mendapat sokongan oleh pakar-pakar industri antaranya seperti syarikat-syarikat pelancongan Islamik terkenal yang menawarkan latihan praktikal.

“Lebih menarik, DHUMY turut memberi peluang pelajar semester akhir menjalani latihan praktikal di Mekah dan Madinah sekaligus menjanjikan jaminan kerja sebaik tamat belajar,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata, pelajar yang telah menamatkan program DHUMY dan setaraf juga berpeluang mengikuti program baru iaitu Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Haji dan Umrah di kolej berkenaan.

Program ini katanya, bertujuan memberi pemahaman yang lebih menyeluruh dalam bidang pilihan dan memperkenalkan pelajar kepada konsep asas serta mengukuhkan kemahiran am.

“Pengenalan kepada program ini bagi melahirkan tenaga pakar professional yang khusus dalam industri haji dan umrah.

“Pengkhususan pengajian dalam bidang ini bukan hanya tertumpu untuk perkembangan sektor kerjaya sebagai mutawif sahaja tetapi untuk industri lain seperti bidang penyelidikan, pendidikan agama, pengurusan dan sebagainya,” katanya.

Program DHUMY di bawah Fakulti Pengajian Antarabangsa di bawah kelolaan YEG Academy dan Kolej Antarabangsa Inovatif telah melahirkan seramai 354 graduan sejak diperkenalkan pada Mei 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *