Home » ART Day 2023 cipta rekod himpun motosikal dan kereta berkuasa tinggi terbesar

ART Day 2023 cipta rekod himpun motosikal dan kereta berkuasa tinggi terbesar

KUALA LUMPUR – Sebuah acara sukan automotif, Adrenaline Rush Track Day 2023 (ART Day 2023) baru-baru ini berjaya menghimpunkan 650 kereta berkuasa tinggi dan kereta sport serta 312 motor Harley Davidson yang hadir daripada seluruh negara termasuk Singapura.

Acara julung kali diadakan di Paddock Utara, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) itu juga diiktiraf Malaysia Book of Records sebagai perhimpunan terbesar kereta dan motosikal berkuasa tinggi di negara ini.

Dianjurkan oleh Kelab U-Supercars, acara itu menampilkan Utama Motors sebagai penaja utama, telah dihadiri lebih 5 ribu pengunjung yang memenuhi kawasan pit bagi menyaksikan dengan dekat himpunan pelbagai kereta dan motor berkuasa tinggi.

ART Day 2023 membuka tirai dengan majlis pelancaran Kelab U-Supercars dan Kelab PEKEMA Auto oleh Pengarah Urusan Utama Motors, yang juga merupakan penaung Kelab U-Supercars, Datuk Marof Khan Mohamed Idris dan Pemangku Presiden, Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (PEKEMA) Datuk Mohamed Nazari Noordin.

Dalam ucapannya, Marof Khan berkata tujuan utama penubuhan Kelab U-Supercars adalah untuk berkongsi minat, pengalaman dan kepakaran yang mereka miliki dalam industri automotif, melalui program sosial dan riadah yang berfaedah kepada masyarakat, selain menyemarakkan semangat setia kawan dalam kalangan ahli Kelab U-Supercars melalui aktiviti seperti konvoi, pameran kereta dan sebagainya.

Dalam pada itu, Mohamed Nazari berkata pelancaran PEKEMA Auto Club adalah penjenamaan semula daripada kelab yang dahulunya dikenali sebagai PEKEMA Riders Club, dengan tujuan untuk memperluaskan keahlian kelab bukan sahaja kepada motosikal malah kepada kereta.

“Dalam usaha untuk menggalakan penggunaan kenderaan elektrik di kalangan masyarakat, diharapkan dengan penubuhan PEKEMA Auto Club, dapat memberi pendedahan dan berkongsi kepakaran dengan ahli-ahli kelab tentang teknologi kenderaan elektrik.

“Perhimpunan seperti ART Day 2023 ini menjadi landasan untuk mengukuhkan ukhwah, perpaduan dan keharmonian di kalangan ahli-ahli komuniti kelab automotif.

“Semoga lebih banyak program sebegini dapat diadakan setiap tahun bagi memberi peluang kepada peminat-peminat kereta berkongsi minat dan bertukar pendapat di samping merasai pengalaman memandu dalam suasana trek bertaraf antarabangsa yang lebih selamat berbanding di jalan raya,” katanya.

Sokongan daripada kelab-kelab automotif seperti Malaysia Singapore Supercar Club, Mustang Club Malaysia, Northern Speedo, TerMeetup Club dan Majlis Belia Malaysia telah menyumbang kepada kejayaan acara tersebut menjadi sebuah perhimpunan automotif kebangsaan yang terbesar.

Turut sama berkongsi pengalaman menyertai perarakan terbesar itu adalah beberapa selebriti tanah air, antaranya Dato AC Mizal, Roy Azman dan Shamsul Ghau-Ghau.

ART Day 2023 telah berjaya mendapat sokongan pemain industri automotif tempatan antaranya SMI Cars, FS Bikes, Carlist.my, KOPETRO Retail dan SUKE TV yang bertindak sebagai rakan media rasmi.

Selain Utama Motors, turut tampil sebagai penaja adalah Aeon Big, Liberty Insurance, EZCare Warranty, Smart Warranty, APEG Warranty, Elrah Exclusive, Kacey Legacy, Optimum Premium Motors (OPM) dan Drex Precision Services.

Selain berpeluang melihat sendiri secara dekat keunikkan kereta dan motor berkuasa tinggi serta kereta sport, pengunjung telah dihiburkan dengan persembahan tanpa henti selama 4 jam oleh Ayu Damit, Baby Shima, Fareed K Clique dan DJ Fuzz yang dihoskan oleh penghibur Hilmi Gimik dan Acad Raja Lawak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *