Home » Bangunan Pejabat Kementerian Buruh sumbangan rakyat Malaysia dibom

Bangunan Pejabat Kementerian Buruh sumbangan rakyat Malaysia dibom

KUALA LUMPUR – Memasuki hari ke 10 serangan Zionis Israel ke atas rakyat Palestin, bangunan Kementerian Buruh yang dibina hasil usaha dan sumbangan dari rakyat Malaysia turut terkesan oleh serangan rejim berkenaan.

Pengarah PASRelief, Ustaz Mohd Yusni Mat Piah berkata, bangunan itu mula dibangunkan pada 15 Januari, awal tahun ini dan baru sahaja disiapkan Ogos lalu dengan jumlah kos RM1.1 juta.

“Pagi ini (semalam) PASRelief menerima khabar dari Palestin bahawa bangunan Kementerian Buruh yang baru siap dan tidak sempat pun digunakan lagi itu turut terkesan oleh serangan.

“Manakala bangunan Kementerian Buruh yang lama di sebelahnya telah musnah menyembah bumi. Bangunan baru yang bakal dijadikan tempat rakyat Palestin mencari rezeki kini sudah rosak dan tidak dapat digunakan lagi,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Bangunan Kementerian Buruh sebelum dibom.
Bangunan Kementerian Buruh yang dibina hasil sumbangan rakyat Malaysia menerusi PasRelief disiapkan Ogos lalu sebelum dibedil.
Keadaan bangunan yang ranap selepas dibom regim Israel.

Tambah beliau, PASRelief bertekad untuk terus kembali mengumpulkan dana yang secukupnya bagi membaik pulih semula bangunan Kementerian Buruh tersebut dengan lebih baik agar dapat dimanfaatkan oleh rakyat Palestin.

Beliau berkata pertubuhan itu turut mengecam sekeras-kerasnya serangan Zionis Israel ke atas rakyat di Palestin.

Serangan rejim Israel semakin mengganas dan biadap apabila menyasarkan orang awam yang kebanyakannya dari golongan wanita dan kanak-kanak.

“Tentera rejim Zionis bertindak lebih biadap apabila menggunakan bom fosforus putih yang mana ia adalah diharamkan di peringkat antarabangsa.

“Antara yang menjadi sasaran bom zionis Israel juga adalah bangunan awam termasuklah bangunan Kementerian Buruh yang dibina oleh PASRelief,” katanya.

Justeru, PASRelief mempelawa dan menyeru kepada semua untuk turut bersama merebut ruang dan peluang ini menyumbang dalam menambah baik pulih bangunan tersebut.

Segala bentuk sumbangan boleh disalurkan melalui akaun Maybank, Tabung Kemanusiaan PASRelief : 5640 7061 4481 atau melalui : https://infaqpay.my/plus/tabung-bantuan-palestine-pasrelief

Segala maklumat lanjut boleh hubungi hotline PASRelief di talian 017-500 1144.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *