Home » BOH Plantations dan Kakiseni umum calon Anugerah Seni Cameronian BOH ke-18

BOH Plantations dan Kakiseni umum calon Anugerah Seni Cameronian BOH ke-18

boh cameronian

ANUGERAH Seni Cameronian BOH kembali lagi tahun ini dengan kemuncak persembahan yang diadili sejak tiga tahun lepas (2020, 2021 dan 2022) apabila industri seni terpaksa mengharungi wabak yang telah mengubah dunia.

Menariknya, anugerah berprestij itu kali ini dijangka menjadi sebuah sambutan paling menarik untuk industri seni persembahan selepas pengoperasian semula teater dan lokasi seni dibuka sepenuhnya kepada penonton.

Selain mengiktiraf mereka yang telah menunjukkan kecemerlangan dalam lakonan, muzik dan tarian, anugerah ini juga akan diberikan kepada krew belakang tabir termasuk mereka yang bertanggungjawab menjaga dan menghidupkan kembali produksi seperti Kostum & Solekan, Muzik & Bunyi, Reka Bentuk Visual & Set dan Reka Bentuk Pencahayaan.

Ketua Pegawai Eksekutif BOH Plantations, Jason Foo berkata, beberapa tahun kebelakangan ini adalah tempoh ujian bagi kita tetapi ia telah membentuk kecekalan kita sebagai sebuah industri.

“Gembira untuk melihat industri seni kembali muncul, bangkit untuk menakluki cabaran masa lalu dan secara bersepadu bergerak ke hadapan untuk membentuk masa depan yang menarik.

“Kita ingin menyemai benih permulaan baharu, semoga Anugerah Seni BOH Cameronian terus memotivasikan setiap artis yang membuat persembahan untuk mencapai bintang dan memecahkan sebarang siling kaca yang mungkin menghalang anda.

“Seperti biasa, BOH amat berbesar hati untuk mengembara bersama anda dalam usaha kreatif dan kami tidak sabar-sabar untuk bertemu semula di majlis Anugerah,” katanya pada sidang media pengumuman calon Anugerah Seni Cameronian ke-18 baru-baru ini.

Majlis Anugerah Seni BOH Cameronian ke-18 (18BCAA) dijadualkan berlangsung pada Ahad, 14 Mei 2023 di PJPAC, 1 Utama E, 1 Utama Shopping Centre.

Pada tahun 2020, Anugerah Seni BOH Cameronian ke-17 telah diadakan secara acara talian (maya) buat kali pertama, meraikan pencapaian tahun 2019 dan mengiktiraf produksi terbaik untuk tahun tersebut.

Pada tahun yang sama, BOH Plantations telah membantu 15 syarikat produksi yang telah menjadi pemenang dengan sumbangan RM10,000 setiap satu.

Syarikat produksi ini dikenal pasti berdasarkan sumbangan berterusan mereka kepada industri dan kerja-kerja dalam prosesnya kemudiannya telah mengalami gangguan semasa Perintah Kawalan Pergerakan tahun tersebut.

Dalam pada itu, lebih 1010 produksi telah menyerahkan penyertaan Anugerah Seni BOH Cameronian ke-18 yang telah diadili oleh sekumpulan juri yang hebat antaranya Dr Andrew Filmer, Dominic Luk, Janet Kan, Ng Yuet Sum, Sara Heng, Dr Sayyid Shafiee, Tan E-Jan untuk Muzik; Alla@Azura Abal Abas, Choong Wan Chin, Foo Chi Wei, Kenny Shim, Rathimalar Govindarajoo, Mohd Yunus Ismail untuk Tarian.

Manakala, Christopher Ling, Fazleena Hishamuddin, Dr Muralitharan Pillai, Dr Syahrul Musa, Yves Yap untuk Teater; dan Colin Kirton, Mervyn Peters, Michael Xavier Voon, Sabrina Hassan, Sandra Sodhy untuk Teater Muzikal.

Kanister BOH edisi terhad sempena majlis anugerah.

Sementara itu, Presiden Kakiseni Low Ngai Yuen berkata, beberapa tahun kebelakangan ini banyak menguji bukan sahaja penghibur di negara kita tetapi di seluruh dunia apabila sekatan dan perintah kawalan pergerakan menghentikan seni persembahan, muzik dan kerja-kerja produksi, menjadikannya sebuah situasi yang amat sukar untuk pengamal seni untuk terus hidup.

“Tetapi mereka berjaya melakukannya, beralih kepada penstriman langsung dalam talian dan penyelesaian kreatif lain, sehingga akhirnya pada 2022, sektor itu mula dibuka semula dan bangkit semula,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *