Home » Serangan regim tentera Zionis Israel ke atas Masjid Al-Aqsa dikecam

Serangan regim tentera Zionis Israel ke atas Masjid Al-Aqsa dikecam

palestin

BADAN Perhubungan PAS Negeri Selangor mengecam sekeras-kerasnya serangan berterusan tentera rejim Israel terhadap rakyat Palestin di Masjid Al-Aqsa ketika umat Islam sedang beribadah pada malam tadi.

Ketua Penerangan Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor, Nushi Mahfodz berkata, sebelum ini tentera zionis telah berbalas serangan dengan rakyat Palestin di Bandar Huwara yang terletak di Tebing Barat.

Nushi Mahfodz

Katanya,tindakan tentera rejim Israel itu merupakan satu tindakan biadab, keji dan tidak berperikemanusiaan terhadap umat Islam di Palestin yang sedang menjalani ibadah di bulan Ramadan.

“Perbuatan biadap, keji dan tidak berperikemanusiaan itu amat dikesali dan tidak sepatutnya berlaku lebih-lebih lagi ketika umat Islam sedang berpuasa.

“PAS Selangor mengajak semua wakil agama di negara ini mengecam serangan yang tidak berperikemanusiaan itu yang telah mencemarkan kesucian Masjid Ketiga yang mulia dalam Islam atas dasar keadilan dan kemanusiaan sejagat,” katanya.

Menurutnya, PAS Selangor konsisten dalam mempertahankan aqidah Islam dan umatnya serta bertegas menolak kewujudan Israel sebagai sebuah negara berdaulat di rantau Asia Barat.

Semalam media melaporkan mengenai serangan polis Israel terhadap puluhan jemaah di pekarangan Masjid Al-Aqsa, Baitulmaqdis mengakibatkan tujuh daripada mereka cedera sementara 200 rakyat Palestin ditahan.

Serbuan itu dilakukan sebelum masuk waktu Subuh pada Rabu, dengan polis Israel mendakwa mereka bertindak balas terhadap ‘rusuhan’.

Terdapat kebimbangan keganasan seterusnya akan berlaku terutama ketika umat Islam menyambut bulan Ramadan ketika ini dan Syawal tidak lama lagi.

Pejuang Palestin turut mengutuk serangan terbaharu ke atas jemaah yang disifatkan mereka sebagai tindakan jenayah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *