Home » Dari pembantu spa, Tecer Mas kini pengasas The Beauty Expert Academy

Dari pembantu spa, Tecer Mas kini pengasas The Beauty Expert Academy

Tiada kejayaan tanpa usaha dan kesungguhan bahkan jatuh ba­ngun dalam perniagaan pasti menjadi asam garam buat seseorang usahawan dalam meniti cabaran yang mendatang.

Bagaimanapun, buat wanita genit berwajah ayu ini, keringat dan air mata yang tertumpah demi mengejar cita-cita sebagai usahawan berjaya nyata berbaloi dengan apa yang dikecapinya kini.

Figura bernama Mastura Idris ini sentiasa fokus dan tahu matlamat yang ingin dicapai meskipun beliau bermula sebagai staf sebuah spa sebagai pembantu yang bertugas membuang sampah.

Menurut wanita berusia 35 tahun ini, pengalaman lalu banyak mengajarnya erti kesabaran dan mungkin tidak pernah terjangkau dek akalnya akan menjadi seorang usahawan kecantikan meskipun dia bermula dari bawah.

Berkongsi pengalamannya, Mastura atau lebih mesra disapa Tecer Mas yang kini pemilik dan pengasas The Beauty Expert Academy Spa mengakui kejayaannya bukanlah datang bergolek.

“Masih segar dalam ingatan saya ketika bekerja di spa berkenaan, majikan ada bertanya jika saya berminat untuk belajar mencuci muka dan perkhidmatan lain di spa.

“Bagai orang mengantuk disorong bantal, saya tidak lepaskan peluang tersebut dan belajar semua kemahiran hingga majikan percayakan saya untuk menguruskan spa berkenaan,” katanya ketika ditemui di premis kecantikannya di Cheras baru-baru ini.

Menyedari bidang kecantikan semakin dekat di hatinya, Tecer Mas kemudiannya memohon untuk berhenti kerja kerana mahu mendalami bidang berkenaan ke peringkat yang lebih tinggi.

Lantas, beliau mengambil kursus kemahiran dalam bidang tersebut dan pada masa sama bekerja sambilan sehinggalah berjaya mendapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM).

“Ketika itu, saya memang berazam untuk membuka bisnes sendiri dan terbayang impian sebelum ini untuk membeli rumah hasil titik peluh sendiri menyebabkan saya tidak menoleh ke belakang lagi dan tekun berusaha,” katanya.

Berkat kesungguhan serta sikap tidak mengenal putus asa, pada 2012 Tecer Mas berjaya mencapai hasrat memiliki syarikat sendiri dengan penubuhan Beauty Expert Academy.

Ibu kepada seorang cahaya mata itu kini mempunyai kelulusan Vocational Trainning Official (VTO), Sijil Kemahiran 1, 2 dan 3 dan juga menjalankan sesi perundingan dan rawatan kecantikan, beliau juga seorang tenaga pengajar dalam bidang estetik.

Selain itu, beliau turut mendapat pengiktirafan sebagai Pakar Kecantikan Malaysia (JPK). Dengan pengalaman luas serta kepakarannya itu, beliau juga telah dilantik sebagai Penasihat Industri Kolej Komuniti Malaysia.

Setiap kejayaan pasti tidak sempurna tanpa onak duri dan ranjau, begitulah juga Tecer Mas yang tidak terlepas diuji dengan kejatuhan.

“Tanpa sebarang pinjaman dengan mana-mana pihak, saya bangkit seorang diri kerana awalnya suami kurang yakin dengan pilihan saya ini.

“Baginya, industri kecantikan tidak boleh membawa saya ke mana apatah lagi menjadi kaya. Beliau minta saya fokus menjaga anak-anak sahaja.

“Tipulah saya tidak down malah hampir berputus asa. Malah, pernah juga ditipu pelanggan menambahkan lagi derita sedia ada. Namun, saya tidak bersedih atau down lama-lama, saya bangkit semula,” jelasnya.

Selepas menempuh segala ranjau, Tecer Mas kini mampu tersenyum bangga apabila terus menerima pengiktirafan di atas kejayaannya.

Tahun ini, beliau diiktiraf Malaysian Trustworthy Aestheticians & Beauticians 2023 (MTAB) dan Successful People In Malaysia – Britishpedia 2023 dan berkat kesabaran lebih 18 tahun berkecimpung dalam insdutri kecantikan, Tecer Mass turut miliki ribuan pelajar di akademinya itu.

Pusat estetik yang beroperasi di Cheras, Selangor itu bukan sahaja menawarkan rawatan kecantikan, bahkan setiap pelanggan boleh mendapatkan perkhidmatan perundingan daripada pakar estetik terlatih yang ada di situ.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kerana lama kelamaan suami mula buka mata selepas melihat satu demi satu kejayaan yang dikecapi.

“Dulu, beliau ingatkan saya hanya suka mekap dan tampil cantik. Namun, beliau mula bersetuju dengan apa yang saya lakukan selepas melihat sendiri bagaimana kehidupan dan mentaliti saya berubah seiring kejayaan,” akhirinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *