Home » Dua beradik cipta jenama Kyut Skin, hasil produk kecantikan formulasi Korea

Dua beradik cipta jenama Kyut Skin, hasil produk kecantikan formulasi Korea

jenama kyut skin

MUNGKIN agak jarang didengar pengasas produk kecantikan tempatan yang berani tampil dengan produk inovatif kerana mahu fokus keuntungan jualan semata-mata.

Berbeza buat jenama ini yang mahu dikenali kerana mencipta ‘penyelesaian’ bagi masalah yang sering dihadapi orang ramai dalam rutin penjagaan kulit.

Kyut Skin telah muncul sebagai nafas segar rangkaian produk inovatif iaitu stik pelindung matahari yang mudah digunakan sebagai produk utama yang dibangunkan oleh syarikat Fabulove Sisters.

Diasaskan bersama oleh pasangan adik-beradik, Nur Fathin Zulaikha, 25, dan Nur Fathini Khalillah, 22, (Ninicomei), ilham penubuhan Kyut Skin bertitik tolak daripada pengalaman peribadi serta minat mendalam kedua-duanya dalam industri kecantikan.

Nur Fathin berkata, minat melancong juga telah membuka mata mereka terhadap pelbagai amalan penjagaan kulit di seluruh dunia malah mereka menjadikan industri kecantikan Korea Selatan sebagai pencetus inspirasi untuk melangkah jauh.

“Produk pertama Kyut Skin iaitu stik pelindung matahari tercetus selepas 2019, ibu kami menyertai misi sukarelawan ke Pakistan tetapi mendapati agak sukar untuk mengaplikasikan semula pelindung matahari ketika perjalanan yang sibuk.

Nur Fathin Zulaikha (kiri) dan Nini Comei (kanan) mendapat bimbingan dan nasihat ibu mereka Marshirah Omar (tengah) dalam perniagaan.

“Akibatnya, kulit muka ibu mengalami kesan selaran matahari yang teruk sejurus pulang ke Malaysia. Situasi dialami ibu itu telah kami untuk mencipta produk yang mudah, senang digunakan, dan berkesan bagi menyelesaikan masalah penjagaan kulit buat orang yang sentiasa sibuk,” katanya ketika ditemui di Wisma Nini Comei baru-baru ini.

Juteru katanya, Kyut Skin diwujudkan dengan komitmen untuk menyediakan penyelesaian yang mudah tetapi inovatif bagi keperluan penjagaan kulit harian.

Tambahnya, antara perkara yang membezakan Kyut Skin daripada jenama tempatan lain adalah pendekatan teliti mereka terhadap formulasi produk.

“Biarpun tiada pengalaman dalam formulasi penjagaan kulit sebelum ini, kami telah mendapatkan bantuan pakar, ahli kimia yang bertauliah untuk menghasilkan produk yang terbaik untuk pasaran.

“Kami sanggup ke Korea Selatan untuk bekerjasama dengan pakar-pakar kimia terlatih, bagi memastikan produk Kyut Skin memenuhi piawaian kualiti dan keberkesanan yang tertinggi,” katanya.

Mengulas lanjut, Ninacomei berkata, Kyut Skin bermula dengan pembangunan stik pelindung matahari melalui proses yang mengambil masa kira-kira dua tahun di mana telah ditangguhkan oleh pandemik yang melanda seluruh dunia.

Namun, mereka tidak berputus asa malah meneruskan usaha untuk mencapai kesempurnaan dan enggan mengeluarkan produk sehingga mereka berpuas hati sepenuhnya dengan formulasi yang terbaik buat produk mereka.

Komitmen kepada penyelidikan dan pembangunan yang teliti telah dijalankan untuk semua produk mereka, dalam memastikan setiap ciptaan Kyut Skin memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh jenama tersebut.

Bahan-bahan yang digunakan dalam produk Kyut Skin dipilih dengan teliti untuk memberikan manfaat maksimum kepada kulit.

Sebagai contoh, stick pelindung matahari mengandungi minyak Jojoba yang membantu menjaga kelembapan kulit dan mencegah jangkitan bakteria serta pembentukan jerawat.

Manakala Minyak Biji Bunga Matahari, kaya dengan Asid Linoleik, juga merupakan bahan utama yang mengurangkan kehilangan air kulit selain minyak Rosehip, yang kaya dengan Vitamin A dan E, merangsang penghasilan kolagen, mengurangkan keradangan, dan melawan jerawat.

Salah satu aspek yang paling mengagumkan dalam perjalanan Kyut Skin adalah komitmen mereka terhadap ketelusan dan ujian yang ketat.

Sebelum melancarkan produk mereka, jenama ini menjalankan ujian logam berat, ujian SPF, ujian mikrobiologi, dan ujian kestabilan untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan produk mereka.

Kyut Skin telah mendapat pelbagai pengiktirafan dan anugerah sejak penubuhannya. Dalam bulan pertamanya, jenama ini menerima Anugerah Keunggulan Perniagaan Bumiputera, diikuti dengan Anugerah Penjagaan Kulit Terbaik 2023 oleh Beauty Insider untuk stick pelindung matahari mereka.

Jenama ini juga meraih penghargaan Inovasi Penjagaan Kulit Terbaik di Malaysia Best Business Awards 2023.

Jenama itu kini aktif memperluaskan rangkaian produknya, dengan beberapa formulasi sedang dalam pembangunan manakala dari segi penjualan, mereka mengambil pendekatan pemasaran strategik yang melibatkan media sosial dan kerjasama dengan pempengaruh media sosial.

Dalam pada itu, Kyut Skin membuka peluang kepada lelaki dan wanita yang berminat untuk menyertai permulaan mereka (program penjual semula) jenama itu, yang menawarkan peluang untuk memulakan kerjaya keusahawanan.

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut melalui laman web Kyut Skin.

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *