Home » Kerjasama IKHLAS, Saudi Tourism Authority promosi kempen bermusim Arab Saudi

Kerjasama IKHLAS, Saudi Tourism Authority promosi kempen bermusim Arab Saudi

arab saudi

ARAB Saudi kini menjadi antara destinasi global yang paling berkembang pesat, dengan kapasiti terbukti untuk menerima tetamu dari seluruh dunia sepanjang tahun.

Justeru, platform kembara dan gaya hidup patuh Syariah, Ikhlas Com Travel Sdn Bhd (IKHLAS) yang merupakan anak syarikat Capital A Berhad bekerjasama dengan Saudi Tourism Authority (STA) untuk melancarkan ‘Rethink Summer’, kempen bermusim yang bertujuan mempromosikan Arab Saudi kepada pelancong Malaysia sebagai destinasi musim panas yang unik dan beraneka.

Terdapat pilihan yang menepati citarasa ramai, dari pergunungan Taif yang indah, pantai Jeddah yang menyeronokkan sehinggalah ke puncak awangan di Aseer. 

Kempen ‘Rethink Summer’ membawakan aneka tarikan yang menawan antaranya tanah tinggi yang sejuk menghijau sehingga persisiran Laut Merah dan Teluk Arab.

Musim panas ini, terokai destinasi percutian menarik dengan hidangan aktiviti mengujakan seperti menunggang kuda di Al Jazeera Equestrian Center, menaiki bot atau menyelam di Jeddah, menjelajah ke perkampungan Muftaha di Al Souda atau kampung bersejarah Rijal Al Maa di Abha, menikmati panorama pergunungan Al Hada dan berkunjung ke “Bandar Rose” (City of Roses).

Tidak ketinggalan pemandangan indah dari aras tinggi dengan menaiki kereta kabel dari Al Hada untuk melihat kawasan pergunungan majestik.

Ketua Pegawai Eksekutif IKHLAS, Ikhlas Kamarudin berkata, pihaknya berterima kasih kepada STA atas pelantikan untuk meneraju kempen ‘Rethink Summer’ bagi pasaran Malaysia.

Beliau yakin bahawa IKHLAS boleh memberikan yang terbaik sebagai rakan kongsi yang kuat dan boleh dipercayai dengan sokongan AirAsia X (AAX) dan rakan kongsi hotel Saudi yang diyakini.

“Kami berharap usahasama ini akan berterusan dalam usaha membina Arab Saudi sebagai destinasi pelancongan yang selamat dan utama untuk semua rakyat Malaysia dan ramai lagi dengan menggembleng jaringan AirAsia yang meluas.

“Sejak penerbangan terus AAX dari Kuala Lumpur ke Jeddah kembali beroperasi November lalu, lebih 82,400 rakyat Malaysia telah berlepas ke Arab Saudi sehingga Mei 2023,” katanya.

Sementara itu, Presiden APAC Markets Saudi Tourism Authority, Alhasan Aldabbagh berkata, Saudi menawarkan destinasi yang tiada tandingan.

Budaya asli Arab, warisan yang kaya dan kepelbagaian landskap adalah teras kepada apa yang Saudi tawarkan kepada pelancong Malaysia.

“Musim panas ini, kami menyediakan acara menarik yang istimewa untuk semua. Peranan kami adalah untuk menyokong rakan kongsi seperti IKHLAS dari Capital A untuk menonjolkan pengalaman baru dan belum diterokai bagi membuka peluang baru yang dibawakan destinasi berkenaan sebagai permulaan ke arah mencapai 100 juta pelancong menjelang 2030,” katanya.

Selain menawarkan tarikan, aktiviti dan pengalaman baru disamping mempromosikan Umrah, IKHLAS turut menyasarkan untuk meningkatkan permintaan terhadap pelancongan Saudi dengan memperkenalkan jadual perjalanan buat sendiri (DIY) yang boleh disuaiguna untuk memudahkan pelancong menemui tarikan dan destinasi baru Arab Saudi.

Arab Saudi dijangka mencapai pencapaian signifikan tahun ini dengan pembukaan tiga resort pertama di Laut Merah, pembangunan pelancongan mewah yang hebat dan regeneratif serta Sindalah Island, destinasi pulau NEOM yang tiada tandingan.

Bandar lumpur berusia 300 tahun dan tempat lahir Saudi, Diriyah juga baru-baru ini meraikan kedatangan sejuta pengunjung sejak mula dibuka pada November lalu.

Untuk maklumat lanjut tentang destinasi, produk dan tawaran eksklusif Saudi, layari Visit Saudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *