Home » MyCar tingkat kerjasama dengan KTMB, sumbang 1000 buah tangan balik kampung penumpang KTM

MyCar tingkat kerjasama dengan KTMB, sumbang 1000 buah tangan balik kampung penumpang KTM

mycar

KUALA LUMPUR – Syarikat perkhidmatan e-hailing, MyCar memerlukan sekurang-kurangnya 500,000 pemandu bagi menyediakan perkhidmatan terbaik untuk pelanggan meliputi kesemua negeri di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif MyCar, Datuk Noor Sheena Maideen berkata, sehingga kini terdapat lebih 60,000 pemandu berdaftar di bawah syarikat itu namun jumlah tersebut masih belum mencukupi untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat di seluruh negara.

Katanya, pelbagai promosi dan pelan pemasaran akan digerakkan bagi meningkatkan kesedaran  masyarakat di negara ini mengenai perkhidmatan ditawarkan oleh MyCar sebagai penyedia perkhidmatan e-hailing milik anak tempatan. 

“Sebagai contoh, kerjasama antara MyCar dan Kereta Api Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang terjalin sejak 2018 lagi antara cara untuk memberi kemudahan kepada penumpang yang menggunakan kedua-dua perkhidmatan ini.

“Selain itu, kita juga tawarkan kod promo untuk penumpang yang ingin ke mana-mana stesen KTM dan kolaborasi bersama KTMB ini sekaligus dapat melonjakkan jenama MyCar sebagai syarikat e-hailing Bumiputera setanding perkhidmatan e-hailing yang lain dalam negara.”

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Program Agihan Kit Ramadan MyCar bersama KTMB kepada penumpang Express Lambaian Aidilfitri (ELA) ke Tumpat, Kelantan di KL Sentral, malam tadi yang turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan KTMB, Datuk Mohd Rani Hisham Samsudin.

Menerusi program tersebut, MyCar mengagihkan hampir 1000 kit Ramadan untuk penumpang trip khas ELA sebagai antara program tanggungjawab sosial korporat MyCar.

Noor Sheena menambah, sepanjang Ramadan ini pihaknya telah mengagihkan lebih 10,000 kit Ramadan di masjid, rumah tahfiz, rumah anak yatim sekitar ibu kota termasuk 6,000 kit Subuh Seperti Jumaat di Masjid Wilayah Persekutuan.

Selain itu, Program CSR MyCar turut mengagihkan kit Ramadan di beberapa lokasi antaranya di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA 1) di Sepang baru-baru ini.

Dalam pada itu, Mohd Rani berkata, penjualan tiket tahun ini meningkat sehingga 95% bagi pengguna KTM khusus untuk balik kampung sempena cuti hari raya Aidilfitri.

Justeru katanya, peningkatan tersebut menjadi batu loncatan untuk MyCar meningkatkan jumlah pemandu e-hailing syarikat tersebut di lebih banyak stesen KTM di seluruh negara.

Jelasnya, kerjasama antara kedua-dua pihak akan dapat memberi keuntungan dan peluang yang besar melalui liputan rangkaian KTMB yang luas iaitu dari Wilayah Utara, Tengah, Selatan dan Pantai Timur Malaysia.

“Dengan peningkatan jumlah perkhidmatan MyCar di stesen KTM khususnya di Lembah Klang serta stesen yang lebih sibuk seperti di Johor Bahru, Seremban, Butterworth, Arau dan Padang Besar, ia memberi kemudahan kepada penumpang kami yang memerlukan perkhidmatan e-hailing.

“Contohnya, pada musim perayaan Aidilfitri sahaja terdapat hampir 150,000 penumpang yang menggunakan perkhidmatan tren kami untuk balik kampung, separuh daripada jumlah tersebut mungkin memerlukan perkhidmatan e-hailing,” katanya.

Beliau berkata, kerjasama ini juga membolehkan perkhidmatan MyCar melengkapkan pengalaman perjalanan penumpang sehingga tiba ke destinasi.

Beliau turut memberi gambaran untuk meneruskan kerjasama dengan MyCar termasuk menawarkan kod promo untuk penumpang KTM yang menggunakan MyCar.

“Kalau kita boleh tingkatkan promosi dan inisiatif, Insyaallah MyCar boleh menawarkan perkhidmatan dengan lebih meluas di lebih banyak stesen pada masa akan datang,” katanya.

Aplikasi MyCar dibangunkan oleh muslim dan seratus peratus diusahakan oleh anak tempatan dengan menggunakan 100% kemahiran graduan kejuruteraan perisian tempatan dengan sasaran untuk menjadi salah satu pemain gig ekonomi yang utama di Malaysia.

Orang ramai boleh memuat turun aplikasi MyCar Passenger melalui Play Store dab App Store dan nikmati diskaun RM2 sehari sekali untuk perjalanan anda.

𝗠𝘆𝗖𝗮𝗿 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻𝗴𝗲𝗿 (𝗣𝗹𝗮𝘆 𝗦𝘁𝗼𝗿𝗲):

https://play.google.com/store/apps/details…

𝗠𝘆𝗖𝗮𝗿 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻𝗴𝗲𝗿 (𝗔𝗽𝗽 𝗦𝘁𝗼𝗿𝗲):

https://apps.apple.com/my/app/mycar-passenger/id6459830311

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *