Home » PBKSB, PCSB tandatangani kontrak kemudahan khidmat pangkalan bekalan

PBKSB, PCSB tandatangani kontrak kemudahan khidmat pangkalan bekalan

KUALA LUMPUR, 27 Jun: Anak syarikat Eastern Pacific Industrial Corporation Berhad (EPIC), Pangkalan Bekalan Kemaman Sdn Bhd (PBKSB) menandatangani kontrak dengan Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB) dan lapan kontraktor Pengaturan Petrolium (PAC) lain.

Ia bagi menyediakan kemudahan perkhidmatan asas pangkalan bekalan dan penyewaan di Pangkalan Bekalan Kemaman (KSB).

Pengerusi PBKSB, Hanafiah Mat menghargai Petronas dan sokongan PAC yang tidak berbelah bahagi.

Beliau berkata, kontrak itu penting kepada PBKSB kerana ia bukan sahaja mengukuhkan kedudukannya sebagai syarikat penyediaan kemudahan asas bekalan tetapi turut menggalakkan pembangunan bakat tempatan dalam bidang aktivitinya.

“Kami berharap kerjasama berterusan untuk memacu pertumbuhan industri minyak dan gas tempatan,” katanya pada majlis menandatangani kontrak tersebut 13 Jun lalu.

Majlis disaksikan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan EPIC, Ridzuan Ali; Pengurus Besar Kanan Petronas, Pengurusan Kategori, Wan Asmawadi Wan Mohd dan wakil perolehan PAC.

Turut hadir Ketua Pegawai Operasi Kumpulan EPIC, Muhtar Suhaili, Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan EPIC dan Pemangku Pengurus Besar PBKSB, Suhardi Akil Awang @ Hassan.

KSB adalah pembekal kemudahan minyak dan gas bersepadu terbesar di Semenanjung Malaysia merangkumi 200 hektar secara keseluruhan dengan tambahan 60 hektar untuk pertumbuhan di masa hadapan.

Sepanjang tempoh kontrak, PBKSB akan menyediakan kemudahan dan perkhidmatan seperti peralatan pengendalian bahan (MHE), tenaga kerja yang berkaitan dengan MHE, pengurusan bekalan asas dan perkhidmatan sokongan gudang, serta perkhidmatan bersepadu untuk operasi Semenanjung Malaysia Petronas dan lapan PAC lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *