Home » Rakyat Malaysia jimat RM27 juta dengan GrabFood

Rakyat Malaysia jimat RM27 juta dengan GrabFood

GrabFood

APLIKASI layanan penghantaran, mobiliti, dan kewangan digital terkemuka Asia Tenggara, Grab mendedahkan pengguna GrabFood di Malaysia telah berjaya membuat penjimatan lebih RM27 juta pada tahun 2023 setakat ini hanya dengan menggunakan Saver Delivery.

Selain itu, di serantau Asia Tenggara pula, Saver Delivery telah membantu pengguna membuat penjimatan lebih daripada RM81 juta, sehingga Ogos 2023.

Grab telah menyelesaikan kira-kira 80 peratus lebih banyak penghantaran Saver Delivery di Serantau Asia Tenggara pada bulan Ogos 2023 berbanding bulan Mac 2023.

Sebahagian daripada jumlah ini dicapai selepas pelancaran pilihan penghantaran Saver yang merangkumi lebih banyak bandar di Asia Tenggara.

Walaupun masa yang diambil untuk penghantaran adalah lebih panjang, pengguna di Malaysia dan di seluruh rantau berpuas hati dengan pesanan mereka.

Daripada pesanan yang telah diberi ulasan, sekurang-kurangnya 96 peratus daripada rakan penghantar telah menerima penilaian 5 bintang.

Rakyat Malaysia memang sentiasa mencari tawaran yang hebat, maka tidak hairanlah negara yang paling banyak memilih Saver adalah Malaysia, membentuk sekitar satu pertiga daripada jumlah pesanan makanan.

Ini diikuti dengan Singapura dan Filipina berdasarkan jumlah penghantaran Saver bagi negara-negara ini.

Para pengguna pada hari ini semakin biasa dengan cara hidup memesan makanan, memperkukuhkan pilihan penghantaran Grab dan membolehkannya memberi perkhidmatan kepada pelbagai jenis pengguna.

Mengulas lanjut, Ketua Pemasaran Grab Malaysia, Hassan Alsagoff berkata, Saver Delivery memperluaskan lingkupan pengguna yang dilayani – mengurangkan caj penghantaran, sambil membantu memudahkan akses kepada perkhidmatan penghantaran makanan.

“Pilihan lain yang ditawarkan adalah berdasarkan prinsip yang sama, setiap satu berlabuh kepada pemacu utama yang difikirkan oleh pengguna apabila mereka memesan makanan. 

“Matlamat kami adalah untuk berkhidmat kepada semua rakyat Malaysia, tidak kira di mana mereka berada, dan dalam pelbagai cara yang kami boleh – daripada mereka yang lebih mengutamakan bajet kepada mereka yang mengutamakan kelajuan, dan banyak lagi,” katanya. 

Beliau berkata, pihaknya sentiasa mencari cara untuk memberikan lebih nilai kepada semua pengguna termasuk pelanggan, rakan penghantar dan rakan pemandu, serta rakan pedagang. 

“Baru-baru ini kami telah mengemaskini aplikasi untuk memberikan gambaran yang lebih jelas bagi setiap pesanan – termasuk pemaparan caj penghantaran yang telah ditetapkan bagi setiap pengguna dan pemaparan pesanan perjalanan dan penghantaran mereka dalam masa nyata,” katanya.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Saver Delivery, termasuk bagaimana ia digunakan oleh pengguna di negara lain, layari blog rasmi Grab, Inside Grab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *