Home » Modachi bantu usahawan tingkat pemasaran dan jenama melalui kandungan digital, story-telling

Modachi bantu usahawan tingkat pemasaran dan jenama melalui kandungan digital, story-telling

KAEDAH memperkenalkan sesuatu produk atau jenama sentiasa berubah mengikut peredaran zaman dan teknologi apatah lagi ketika era ledakan industri penciptaan kandungan.

Anda mungkin pernah mengingat sesuatu jenama itu bukan kerana produk atau servis yang ditawarkan sebaliknya disebabkan ‘cerita’ yang disampaikan mengenainya meninggalkan kesan berkekalan.

Justeru, Modachi Sdn. Bhd. (Modachi) syarikat bumiputera yang terlibat dalam pengukuhan jenama syarikat melalui penceritaan (storytelling) menawarkan solusi kepada masalah yang dihadapi ramai usahawan antaranya menjadikan jenama terus relevan di pasaran.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mod Faizal Zakaria (Faizal), 48, berkata, bidang penyediaan kandungan digital mempunyai pasaran yang amat meluas dan teknik penceritaan didapati amat berkesan ketika ini.

Katanya, ramai usahawan sama ada dalam kalangan syarikat korporat mahupun perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tidak menyedari pentingnya pengukuhan jenama menerusi storytelling dalam memastikan kelangsungan syarikat lebih-lebih lagi ketika berdepan perubahan arus digital masakini.

“Kaedah seperti copywriting mungkin ketika ini sudah kurang berkesan malah jenama besar pun mengalami masalah yang sama. Namun, apa yang perlu diubah adalah copywriting itu menjadi cerita, storytelling.

“Penceritaan yang menarik menambat hati pembaca sehingga terbayang-bayang dalam memori mereka. Jadi, di Modachi kami bantu pelanggan menghargai dan mengingati jenama anda melalui storytelling,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Sebagai syarikat penyedia kandungan berstrategi dan juga khidmat konsultasi dalam perundingan perniagaan, Modachi menawarkan servis berkualiti tinggi kepada klien-kliennya.

Justeru, walaupun keadaan ekonomi dilihat tidak menentu pada hari ini, namun Modachi berpandangan positif dengan meletakkan sasaran jualan bernilai RM5 juta untuk tahun 2024.

Mohd Faizal berkata, Modachi yakin hal tersebut tidak mustahil dicapai memandangkan bidang penyediaan kandungan mempunyai pasaran luas.

Pengalaman luas dalam bidang media sejak 2004, digunakan sepenuhnya oleh Mohd Faizal untuk melancarkan perjalanan perniagaannya pada hari ini.

Bermula dengan hilang pekerjaan selepas menerima Skim Pemisahan Sukarela (VSS), Faizal menubuhkan syarikat Make It Bigger Resources bersama rakan kongsi yang juga seorang Pengarah Seni bernama Norazwan Nazim pada 2018.

Pelanggan pertama syarikat ini ialah seorang pengasas produk kesihatan dan kecantikan untuk melaksanakan kempen media dan pengiklanan produk dengan bayaran pertama diterima adalah RM30,000.

Namun pada hari ini Make It Bigger yang telah melalui penjenamaan semula sebagai Modachi Sdn Bhd telah mendapat kepercayaan syarikat korporat dengan bayaran bernilai lebih tinggi.

Mod Faizal kini menyambung pengajian pada peringkat Ijazah Kedoktoran dalam bidang Pengurusan Perniagaan di Universiti Teknologi MARA, Shah Alam.

“Bagi saya, pendidikan adalah satu proses berterusan yang patut dipandang tinggi oleh semua pihak. Dan sebab itu saya yakin bahawa dalam industri kandungan digital, ilmu datang selari berbanding melakukan content viral semata-mata,” katanya

Modachi sedia khidmat promosi jenama serendah RM5,000

Pengurus Kandungan Strategik syarikat, Siti Mariam Elias pula berkata, melalui penceritaan yang tepat dengan kandungan yang bernas dan lengkap, ia dapat mempromosikan produk serta perkhidmatan sesebuah syarikat dengan lebih baik kepada umum melalui ilmu termasuk kajian yang dijalankan oleh pihaknya.

Berbanding promosi dan gimik jualan atau pengiklanan yang dibuat secara spontan serta tiada rujukan dibuat, membuatkan ia tidak berkekalan lantas tidak dapat memenuhi objektif jualan serta promosi syarikat.

“Dengan bayaran serendah RM5,000, kami mampu memenuhi permintaan pelanggan untuk menambah nilai promosi dan pemasaran.

“Malah, syarikat disarankan memperuntukkan bajet bersesuaian untuk membuat pemasaran melalui storytelling kerana kaedah ini sudah terbukti amat berkesan dalam mempromosikan jenama pelanggan,” katanya.

Tambahnya sehingga kini, lebih daripada 50 jenama syarikat telah berjaya ditingkatkan melalui perkhidmatan yang ditawarkan oleh Modachi.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi talian +60123709293 atau ke laman web modachi.my.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *