Home » Signify, Thomson Hospital Kota Damansara tingkat kesedaran penjagaan mata

Signify, Thomson Hospital Kota Damansara tingkat kesedaran penjagaan mata

KUALA LUMPUR: Peneraju dunia dalam pencahayaan, Signify (dahulunya Philips Lighting) dan institusi kesihatan terkemuka, Thomson Hospital Kota Damansara (THKD) berganding bahu untuk meningkatkan kesedaran dengan menyebarkan mesej tentang kepentingan penjagaan penglihatan kepada rakyat Malaysia, sempena Hari Penglihatan Sedunia tahun ini. 

Disambut pada hari Khamis kedua bulan Oktober setiap tahun, Hari Penglihatan Sedunia adalah sambutan global yang didedikasikan untuk mendedahkan cabaran berkaitan dengan kesihatan mata dan mempromosikan akses kepada perkhidmatan penjagaan mata berkualiti. 

Selaras dengan tema tahun ini, “Sayangi Mata Anda di Tempat Kerja”, usahasama Signify dan THKD bertujuan untuk mengetengahkan kepentingan penjagaan penglihatan yang baik di tempat kerja serta pencegahan rabun jauh atau miopia.

Menurut World Health Organisation (WHO), satu daripada dua orang akan mengalami rabun jauh atau miopia menjelang tahun 2050, dengan jumlah yang mengejutkan iaitu sebanyak 5 bilion, sementara lebih daripada 2.2 bilion orang di seluruh dunia kini mengalami masalah penglihatan atau buta, dengan sebahagian besar dapat dicegah atau dirawat daripada awal. 

Ketua Pegawai Eksekutif Signify Malaysia, Sukanto Aich, berkata Signify dan THKD mengambil pendekatan yang pelbagai untuk meningkatkan kesedaran dan menyokong sambutan ini, seperti kandungan yang kesedaran dengan memanfaatkan platform dalam talian untuk menyebarkan mesej, berkongsi tip penjagaan mata praktikal, dan berinteraksi dengan kedua-dua pengguna dan pesakit sejajar dengan komitmen kepada Hari Pengelihatan Sedunia.

Bagi menggalakkan rakyat Malaysia untuk lebih proaktif dalam penjagaan mata mereka di tempat kerja, THKD juga akan mengadakan pemeriksaan mata percuma selama 2 hari pada bulan ini, termasuk penilaian penglihatan, pemeriksaan tekanan mata, dan penilaian mata lelah komputer.

“Kami amat berbesar hati untuk bekerja sama dengan THKD untuk Hari Penglihatan Sedunia tahun ini untuk menekankan kepentingan penjagaan mata di tempat kerja.

“Penglihatan merupakan suatu anugerah, dan kami percaya bahawa ini adalah tanggungjawab kami untuk membantu rakyat Malaysia melindungi anugerah ini.

“Dengan lebih banyak pencerahan dan perkongsian mengenai EyeComfort LED kami yang mementingkan  kesihatan mata, kami ingin memberi inspirasi kepada orang ramai untuk menjaga penglihatan mata mereka dengan lebih baik di tempat kerja,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif THKD, Nadiah Wan berkata, THKD berusaha untuk memberikan perkhidmatan kesihatan yang terbaik.

“Kesihatan mata adalah aspek penting dalam kesejahteraan keseluruhan, dan kami gembira untuk menggabungkan usaha kami dengan Signify untuk meningkatkan kesedaran dan akses kepada perkhidmatan penjagaan mata. Melalui kerjasama ini, kami ingin mewujudkan kesedaran yang bermakna,” katanya.

Eye Health @ Thomson Hospital menawarkan perkhidmatan oftalmologi umum yang komprehensif, dengan tumpuan kepada oftalmologi pediatrik dan vitreoretina, dan lebih maju ke hadapan dalam saringan, diagnosis, dan pengurusan pelbagai keadaan mata.

Pasukan Oftalmologi dan Optometrist THKD memastikan pesakit menerima rawatan komprehensif serta penjagaan rapi dan penuh kasih sayang yang disesuaikan dengan keperluan unik mereka.

Menyedari bahawa pengesanan dan pencegahan awal adalah penting, THKD terus berinovasi dan menetapkan standard terbaru dalam penjagaan mata.

Untuk mendapatkan maklumat terkini tentang inisiatif kedua-dua organisasi dalam meningkatkan kesedaran tentang penjagaan penglihatan sempena Hari Penglihatan Sedunia 2023, layari laman web mereka: Signify Malaysia di www.signify.com dan THKD di www.thomsonhospitals.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *