Home » Pandamart sumbang lebih 16,000 makanan untuk golongan memerlukan

Pandamart sumbang lebih 16,000 makanan untuk golongan memerlukan

KUALA LUMPUR: Kedai runcit foodpanda yang menawarkan kemudahan penghantaran barangan runcit terus ke pintu rumah dalam masa satu jam, pandamart menyumbang lebih 16,000 makanan bagi memerangi pembaziran makanan dan menyokong masyarakat terpinggir melalui inisiatif sumbangan lebihan makanan.

Dalam usaha dedikasi syarikat berkenaan untuk mengurangkan pembaziran makanan, pandamart telah bekerjasama dengan Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen sejak Februari bagi menangani isu lebihan dan pembaziran makanan, dengan menderma sejumlah 6,676 kg makanan, bersamaan dengan 16,486 hidangan.

Inisiatif ini selaras dengan objektif Hari Makanan Sedunia yang diadakan setiap 16 Oktober untuk menggalakkan kesedaran global tentang kelaparan dan keselamatan makanan yang memfokuskan hasil segar seperti sayur-sayuran, yang akan dibuang selepas jangka hayatnya.

Ketua Bahagian pandamart, Shintaro Matsuno berkata, sbagai platform penghantaran barangan runcit atas permintaan yang popular untuk pelanggan, pihaknya cuba sedaya upaya untuk mengurangkan pembaziran dengan mengoptimumkan pesanan daripada pembekal lebih awal, menjejaki data stok dengan teliti dan meramalkan trend permintaan.

Ketua Bahagian pandamart, Shintaro Matsuno (kiri) menyerahkan lebihan makanan kepada wakil Food Aid Foundation.

Walau bagaimanapun, beberapa lebihan masih tidak dapat dielakkan, terutamanya dengan perlu memenuhi jangkaan pelanggan untuk produk segar dihantar ke depan pintu mereka.

“Oleh itu, kami amat berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen dalam kerjasama jangka panjang untuk mengagihkan semula lebihan makanan kami yang masih dalam keadaan baik kepada mereka yang paling memerlukannya,” katanya.

Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2021 merekodkan 91kg sisa makanan di rumah dijana setiap tahun oleh setiap orang di Malaysia, menjadikannya negara paling membazir’ di Asia Tenggara.

Laporan Tingkah Laku dan Kesedaran Sisa Makanan Rakyat Malaysia menyatakan hanya kurang daripada 10 peratus rakyat Malaysia yang benar-benar memahami kesan sisa makanan terhadap planet ini.

Pengasas Food Aid Foundation, Rick Chee berkata, pihaknya berbesar hati kerana foodpanda Malaysia telah menyertai dalam misi untuk menyelamatkan lebihan makanan dan mengagihkannya kepada mereka yang memerlukan.

“Perkongsian itu sejajar dengan visi kami untuk mewujudkan dunia dengan pembaziran makanan yang berkurangan dan akses yang lebih baik kepada makanan berkhasiat.

“Ini adalah kali pertama kami bekerjasama dengan syarikat quick-commerce jadi kami berharap ini akan membuka lebih banyak pintu pada syarikat lain yang mempunyai inisiatif yang serupa,” katanya.

Beliau berkata, sepanjang perkongsian Food Aid Foundation dengan foodpanda, pihaknya telah berjaya menderma sejumlah 16,125 hidangan, dan berhasrat untuk terus memberi impak yang bermakna kepada kehidupan golongan yang memerlukan di Malaysia.

Setakat ini, pandamart telah menyumbangkan lebih daripada 6,000kg hasil segar, barangan kering dan peralatan mandian kepada Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen.

Di samping itu, proses pengagihan semula lebihan makanan diperkemas dengan penyertaan cawangan pandamart lain seperti di Mont Kiara, Subang, Setapak, KLCC, dan Cheras.

Setiap pagi, kedai pandamart menilai kualiti hasil segar dan mengeluarkan barangan yang hampir jangka hayatnya.

Mereka kemudiannya akan memberitahu pasukan di Food Aid Foundation dan Kechara Soup Kitchen tentang barangan tersebut.

Kedua-dua pasukan, dengan kerjasama sukarelawan, mengumpul lebihan barangan ini dan memastikan ia diagihkan terus ke rumah kebajikan dan komuniti B40 di Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Sempena Hari Makanan Sedunia, foodpanda mengumumkan bahawa ia juga akan memperluaskan kempen derma lebihan makanan ke cawangan pandamart lain untuk memberi impak positif kepada lebih ramai komuniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *