Home » Lebih 1,500 hadir rumah terbuka Tahun Baru Cina Parlimen Gombak

Lebih 1,500 hadir rumah terbuka Tahun Baru Cina Parlimen Gombak

amirudin shari

MB Selangor beri jaminan kekal keharmonian antara kaum demi memastikan rakyat hidup selesa.

GOMBAK – Lebih 1,500 pengunjung memeriahkan Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Pusat Khidmat Parlimen Gombak di Melawati Convention Centre, Pusat Konvensyen MPAJ, malam tadi.

Rumah terbuka yang diadakan dengan kerjasama Pusat Khidmat Rakyat DUN Gombak Setia, Hulu Kelang dan Sungai Tua itu bermula jam 7 malam hingga 11 malam sempena Cap Goh Mei, hari ke-15 perayaan Tahun Baru Cina.

Majlis yang turut dihadiri Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari itu berlangsung meriah dengan dihadiri masyarakat setempat yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan peringkat umur.

Objektif penganjuran rumah terbuka itu bukan sahaja bagi meraikan masyarakat Tiong Hua dalam Parlimen Gombak malah mengeratkan hubungan dan keharmonian antara masyarakat. 

Sambutan Tahun Baru Cina Peringkat Parlimen Gombak itu juga antara lain bertujuan untuk memupuk perpaduan dan persefahaman masyarakat pelbagai kaum serta menyemarakkan semangat Malaysia Madani.

Amirudin dalam ucapannya berkata, pentadbirannya akan terus memberi keutamaan kepada kesejahteraan dan kebajikan rakyat berbilang kaum dan agama di negeri itu.

“Sebagai pemimpin bertanggungjawab memimpin negeri paling maju dan menjadi punca kepada kegiatan ekonomi negara, saya janji untuk mengekalkan keharmonian ini yang amat penting dalam sesebuah negara.

“Keharmonian ini juga demi memastikan rakyat hidup selesa, hormat-menghormati dan saling memahami meski ada perbezaan tetapi ia bukan alasan punca perbalahan kaum yang mungkin boleh menyebabkan hancurnya negara yang sudah merdeka bertahun-tahun,” katanya ketika berucap.

Dalam majlis sama, Amirudin turut berkongsi kejayaan negeri itu yang merekodkan antara tiga negeri terbaik daripada pelaksanaan projek pembangunan.

“Menerusi Rancangan Malaysia ke-12, Selangor berjaya mencatat kesempurnaan pelaksanaan projek 99.6 peratus dan kita merupakan antara tiga negeri terbaik.

“Saya percaya ini merupakan tanda positif untuk negeri dan negara kita kembali pulih,” ujarnya.

Amirudin turut menyempurnakan tradisi menggaul yee sang bersama tetamu kehormat dan tetamu jemputan sebagai simbolik penganjuran majlis.

Selain jamuan makan malam, turut diadakan persembahan tarian singa dan naga, persembahan nyanyian oleh penyanyi jemputan, orkestra Cina dari Persatuan Murid-murid Tua Sekolah San Yuk, Rawang selain persembahan tarian kipas panjang dari MPOWERIN.

Amiruddin turut menyampaikan angpau Tahun Baru Cina kepada kanak-kanak yang hadir pada program tersebut.

Pada majlis rumah terbuka itu turut dimeriahkan dengan kehadiran beberapa pemimpin antaranya Penyelaras DUN Hulu Kelang, Juwariya Zulkifl; Orang Besar Daerah Gombak, YAD. Tan Sri Dato’ Paduka Raja Dato’ Hj. Wan Mahmood bin Pa’wan The; Pegawai Daerah Gombak Nor Azlina Abdul Aziz; Yang Dipertua Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Dr Ani Ahmad dan ramai lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *