Home » MINILAND Amazing Malaysia, tarikan terkini di LEGOLAND® Malaysia

MINILAND Amazing Malaysia, tarikan terkini di LEGOLAND® Malaysia

legoland

ISKANDAR PUTERI – Malaysia dikurniakan begitu banyak destinasi indah yang dipenuhi dengan seni bina luar biasa, lanskap, budaya dan sejarah.

Justeru, menjelang ulang tahun ke-60 Malaysia baru-baru ini, LEGOLAND® Malaysia Resort telah menunjukkan kecintaannya kepada negara dengan mewujudkan MINILAND Amazing Malaysia.

Tarikan terbaru di taman tema itu, MINILAND Amazing Malaysia dibina dengan lebih 1.38 juta bongkah LEGO, sebagai satu penghormatan kepada kekayaan warisan Malaysia dan bukti keutuhan industri pelancongan negara.

Batu Caves di MINILAND Amazing Malaysia.

Dilancarkan pada 14 September lalu, MINILAND Amazing Malaysia mempelawa pengunjung  untuk memulakan perjalanan yang mengagumkan melalui 126 model LEGO yang direka dengan teliti, masing-masing mewakili aspek unik dari pelbagai destinasi menarik dalam negara.

Ia terbahagi kepada seksyen Malaysia Timur, Malaysia Barat dan Laut China Selatan, tarikan terbaru berkeluasan 381meter persegi ini menjanjikan pengalaman mengasyikkan melangkaui generasi.

MINILAND Amazing Malaysia menawarkan platform untuk mempamerkan kepelbagaian budaya, landskap yang menakjubkan dan mercu tanda ikonik yang mentakrifkan Malaysia Timur dan Barat.

Melalui ciptaan LEGO yang terperinci ini, pengunjung akan mendapat inspirasi untuk kembali ke Malaysia, meneroka keajaiban sebenar yang mereka temui dalam bentuk mini.

Pengunjung boleh menjangkakan untuk menemui mercu tanda terkenal Malaysia dalam bentuk LEGO, termasuk kubu A’Famosa yang bersejarah, Jonker Walk yang meriah, Batu Caves yang menawan dan banyak lagi.

MINILAND Amazing Malaysia lebih daripada sekadar keseronokan visual; ia adalah satu perjalanan pendidikan.

Paparan interaktif di seluruh pameran menawarkan sekilas cerita tempatan dan budaya Malaysia yang kaya, memupuk rasa ingin tahu dan menghargai warisan negara.

Pusat Rehabilitasi Orang Utan Sepilok, Sabah.

Pasar Siti Khatijah di Kelantan dalam MINILAND Amazing Malaysia.

Pengarah Bahagian LEGOLAND Malaysia Resort, CS Lim berkata, di LEGOLAND Malaysia pendidikan dan hiburan berjalan seiring dan MINILAND Amazing Malaysia telah dicipta dengan DNA LEGO iaitu pembelajaran melalui bermain.

“Jadi, pembelajaran menjadi satu pengembaraan semasa pengunjung meneroka adegan yang direka dengan teliti yang menggambarkan intipati masa lalu dan masa kini Malaysia.

“Keluarga boleh mengagumi ciptaan LEGO yang rumit, mengambil bahagian dalam cabaran pembinaan kolaboratif dan membina kenangan yang akan dihargai selama bertahun-tahun akan datang.

“Diharapkan pengunjung akan merasai keajaiban Malaysia dengan lawatan sehenti di LEGOLAND Malaysia ini, mencetuskan keinginan untuk lebih banyak pengembaraan dalam Malaysia, seterusnya meningkatkan pelancongan negara,” katanya.

Penciptaan MINILAND Amazing Malaysia melibatkan lebih 14,000 jam masa pembinaan. Setiap monumen LEGO direka dengan teliti dan dibina di sini oleh kepakaran Pembina Model LEGO Malaysia.

Ia mempamerkan mercu tanda ikonik negara sebagai penghormatan kepada kepintaran dan keaslian tempatan dalam setiap ciptaan.

MINILAND Amazing Malaysia bersedia untuk menjadi tarikan mercu tanda yang membawa Malaysia ke dunia dan menjemput dunia untuk merasai keajaiban Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai MINILAND Amazing Malaysia, layari laman web rasmi di https://www.legoland.com.my/explore/theme-park/rides-attractions/miniland-amazing-malaysia/ atau halaman media sosial LEGOLAND Malaysia di Facebook dan Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *