Home » NGO serah memorandum tuntut DBKL halang warga asing berniaga di ibu kota

NGO serah memorandum tuntut DBKL halang warga asing berniaga di ibu kota

KUALA LUMPUR – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bersama pihak berkuasa digesa meningkatkan penguatkuasaan undang-undang yang boleh menghalang lambakan warga asing yang berniaga secara haram di negara ini.

Presiden Kebangsaan Nambikkai Malaysia, Dato’ Dr Kalai Vanar menegaskan pihak berkuasa tidak sepatutnya memandang ringan perkara tersebut kerana ramai warga asing sudah membanjiri beberapa kawasan sekitar ibu kota untuk berniaga.

“Sekeretariat menggesa dan mendesak supaya pihak Datuk Bandar dan DBKL akan bersama dengan pihak berkuasa PDRM, KPDNHEP dan Jabatan Imigresen untuk melaksanakan operasi secara berterusan bagi mengekang warga asing daripada terus mengambil kesempatan dan menikmati kemudahan yang sepatutnya digunakan oleh warga Malaysia.

“Kami sedar bahawa pihak DBKL pasti sudah maklum bahawa kegiatan warga asing muncul sebagai peniaga dan penjaja tetapi mengapa pihak DBKL memberi ruang yang luas sangat bagi mereka menerokai aktiviti perniagaan mereka di sini?” soalnya.

Gambar: @UTV Media

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyerahkan Memorandum kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Sr Kamarulzaman Mat Salleh di lobi Ibu Pejabat DBKL, di sini baru-baru ini.

Memorandum daripada Seketariat Basmi Lambakan PATI tersebut antara lain menggesa Kamarulzaman dan agensi berkaitan mengambil tindakan tegas untuk memastikan warga asing tidak mengambil kesempatan untuk berniaga di kawasan-kawasan tumpuan.

Kalai berkata, lambakan warga asing merupakan antara punca menyebabkan kegiatan ekonomi warga tempatan terjejas kerana ramai di kalangan mereka berani menjalankan perniagaan tanpa mempunyai lesen perniagaan yang diwajibkan kepada anak tempatan.

“Tindakan yang lebih cekap perlu dilakukan bagi memastikan penempatan pekerja asing pada industri yang sepatutnya dan tidak menganggu kesejahteraan rakyat tempatan.

Malah, kita juga mahu penguatkuasaan lebih tegas dibuat terhadap warga asing yang menyalahgunakan pasport dan visa mereka untuk menjalankan perniagaan yang sudah pasti menyalahi undang-undang negara.

Menurutnya, Kuala Lumpur menjadi tumpuan utama warga asing menceburi pelbagai jenis perniagaan termasuk menyertai ekspo, karnival, bazar Deepavali dan Ramadan.

Gambar: @UTV Media

Malah, beliau turut menyelar amalan menyewakan lesen perniagaan kepada warga asing atau ‘ali baba’ yang semakin serius dan menjadi kelaziman di kalangan warga tempatan.

“Disebabkan sikap tidak bertanggungjawab wara tempatan itu sendiri, warga asing mendominasi lot kedai sehingga kawasan terbabit umpama tanah jajahan warga asing.

“Kita boleh lihat sendiri di Brickfields dan Jalan Ipoh kini dimonopoli peniaga asing dari India khususnya dari Punjab yang tiada dokumen sah. Ditambah banyak pemilik kedai menyewakan tapak di hadapan bangunan mereka kepada warga asing,” katanya.

Beliau turut mendakwa warga asing kini menguasai lokasi antaranya, warga Pakistan di restoran sepanjang Jalan Chow Kit hingga Jalan Ipoh serta warga Bangladesh yang menguasai Jalan Ipoh.

Katanya warga Myanmar dan Bangladesh pula turut melakukan perniagaan di hadapan Pasar Borong Selayang.

Gambar: @Harian Metro

“Tinjauan kami mendapati kira-kira 250 gerai dibuka di tanah lapang, tepi jalan, jalan di hadapan Pasar Borong yang menjual sayur-sayuran, ikan secara borong dan runcit.

“DBKL sepatutnya mengambil tindakan dengan cekap dan pantas bagi mengatasi isu yang semakin berleluasa ini. Saingan warga asing amat ketara untuk peniaga tempatan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *