Home » Yayasan Maghfirah kongsi rezeki dalam Majlis Amal Maghfirah

Yayasan Maghfirah kongsi rezeki dalam Majlis Amal Maghfirah

yayasan maghfirah

MAJLIS Amal Maghfirah anjuran Yayasan Maghfirah (YM) dimeriahkan dengan kehadiran 350 anak-anak yatim, pelajar tahfiz, orang kelainan upaya dan anak asnaf.

Program itu turut dimeriahkan dengan kehadiran selebriti tanah air seperti kumpulan Inteam dan Prof Madya Dr Ahmad Sanusi Azmi yang dilihat turun padang meraikan majlis amal yang diadakan baru-baru ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Maghfirah, Muhammad Shuib Norudin berkata, objektif utama Majlis Amal Maghfirah adalah bertujuan meraikan insan-insan ini di samping memberikan peluang merasai kemeriahan bulan Ramadan dengan juadah berbuka puasa yang sedikit berbeza daripada hari-hari biasa.

“Majlis Amal Maghfirah (MAM) dimulakan seawal jam 5 petang dengan sesi pembukaan bacaan Al-Quran oleh Ustaz Mohammad Syafiizwan Mohd Suhaini yang juga OKU cacat penglihatan dengan menggunakan Al-Quran Braille.

“Seterusnya, majlis iftar pada sebelah malam pula dirasmikan oleh Dato’ Haji Zamri Hashim, Timbalan Mufti Negeri Perak. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan sangat lancar,” katanya ketika ditemui pada Majlis Amal Maghfirah di Bangi Avenue Convention Centre, Sabtu lalu.

Pada majlis itu turut diadakan penyampaian Anugerah Pelajar Sahabat al-Quran terbaik kepada Adam Rizqy dan Ummu Hanani serta penyampaian cek sumbangan daripada penaja iaitu MSM Malaysia Holdings Berhad dan Affin Islamic Bank Berhad.

Ditanya mengenai projek terbaru YM, Muhammad Shuib berkata fokus utama yayasan itu ialah membina jaringan pendidikan dari peringkat kanak-kanak, remaja, belia, dewasa dan warga emas. 

Beliau berkata, pihaknya turut berhasrat mewujudkan kesepaduan sistem dan modul pendidikan melalui modul arus perdana dan Modul Maghfirah sendiri tentang adab-adab seharian yang diamalkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat selain kesepaduan antara ilmu pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam kehidupan mereka.

YM

Jelasnya, bagi merealisasikan hasrat itu, ia bermula dengan kelas Sahabat al-Quran yang kini penyertaannya sudah menjangkau seramai 800 orang di 18 cawangan di Semenanjung Malaysia dan Sabah.

“Alhamdulillah tahun 2023 dan 2024 kita sudah mulakan dengan mewujudkan Maahad Tahfiz Al Maghfirah di Lenggeng, Negeri Sembilan pada Mei 2023 dan Sekolah Rendah Islam Integrasi (SRII) Maghfirah sebanyak dua cawangan iaitu di Bandar Baru Bangi dan semenyih.

“Kefahaman kita dalam mewujudkan jaringan pendidikan ini bukan sahaja atas kefahaman dan pengalaman dakwah dan tarbiah tapi visinya disulami dengan firman Allah swt dalam surah al-Furqan ayat 74, penyejuk hati ibu ayah dan menjadi pemimpin orang-orang bertakwa,” katanya.

Beliau berkata, akan datang YM  bakal mewujudkan sekolah menengah berasrama penuh, Maghfirah Islamic Leadership Boarding School di atas tanah seluas 15 ekar di Lenggeng, Negeri Sembilan.

Katanya, di atas tanah tersebut YM akan mewujudkan pusat latihan dan dakwah yang dilengkapi pelbagai fasiliti seperti kawasan latihan berkuda, kolam renang bersaiz Olimpik, dewan serbaguna untuk 1,000 orang dan masjid yang memuatkan 1,000 orang pada masa akan datang.

Kepada yang ingin menyumbang boleh disalurkan melalui akaun bank MAYBANK 5622 6355 2802 atau lebih mudah melalui website sedekahym.my atau hubungi pegawai YM di talian 019-6519663 untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *